Γαβρόγλου: Με εθνικό απολυτήριο η εισαγωγή στα πανεπιστήμια

Οι μαθητές θα λαμβάνουν το απολυτήριο από το σχολείο τους και με αυτό θα εισάγονται στα πανεπιστήμια

Το σχέδιο για την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων περιγράφει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.
«Το σημερινό καθεστώς των Πανελλαδικών θα είναι σύντομα παρελθόν. Για εμάς όμως η βασική προτεραιότητα είναι οι αλλαγές στο Λύκειο και ένα ισχυρό απολυτήριο. Γι’ αυτό αναμορφώνουμε τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, μειώνουμε δραστικά τα μαθήματα στις δύο τελευταίες τάξεις και δίνουμε περισσότερο χρόνο για το κάθε μάθημα, για να μπορούμε να εμβαθύνουμε. Αλλάζουμε τον τρόπο και το περιεχόμενο διδασκαλίας» σημειώνει ο υπουργός.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών ο κ. Γαβρόγλου επισημαίνει ότι «είναι απαραίτητο το Λύκειο να απονέμει ένα αξιόπιστο εθνικό απολυτήριο […] Οι μαθητές θα λαμβάνουν το απολυτήριο από το σχολείο τους και με αυτό θα εισάγονται στα πανεπιστήμια. Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα τριών ετών».

Για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις επιθέσεις που δέχεται ο κ Γαβρόγλου λέει: «Δεν μπορώ να ανεχτώ την κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι συντελείται ένα “πραγματικό έγκλημα” – δικά του λόγια – στον χώρο των πανεπιστημίων με αυτό το νομοσχέδιο. Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα;» , ενώ παρατηρεί ότι «το σοβαρό ζήτημα είναι αν η ακαδημαϊκή κοινότητα αποδέχεται το νομοσχέδιο. Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό ναι.

«Τασσόμαστε υπέρ της ενίσχυσης της Δημόσιας Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, της ενίσχυσης της έρευνας και της διασύνδεσής της με την ανάπτυξη. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι άλλων κομμάτων το “υψηλό όραμα”. Και λυπάμαι όταν τους ακούω να κατασυκοφαντούν τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία όχι μόνον έχουν προσφέρει τόσα πολλά στην ελληνική κοινωνία, αλλά και συνεχώς διακρίνονται διεθνώς» σημειώνει ο υπουργός Παιδείας.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Το φωνάζω εδώ και 7 χρόνια.
  Πρώτα πρώτα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει απόλυτα δίκαιο σύστημα επιλογής εισακτέων στα ΑΕΙ. Υπάρχει πρόβλημα επιλογής του καλύτερου με προτεραιότητες που βάζει κανείς.
  Και καλύτερο για πολλούς λόγους είναι αυτό που δεν απαιτεί εισαγωγικές εξετάσεις.
  Το σύστημα αυτό θα απαλλάξει τους νέους μας από επιπλέον 8ωρη ημερήσια άχρηστη φροντιστηριακή απασχόληση και θα δώσει στους νέους μας ελεύθερο χρόνο και τη χαμένη ψυχική τους υγεία. Επίσης θα αναβαθμίσει το Λύκειο κτλ.
  Μα είναι δυνατόν;;; Ερωτούν πολλοί.
  Βεβαίως και δυνατόν είναι και απλό. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα ζούμε στην εποχή της πληροφορικής.
  Συγκεκριμένα απαιτούνται:
  • Επειδή κάθε σύστημα που στηρίζεται σε βαθμολόγηση που δεν γίνεται σε “Γενικές Εξετάσεις” θα οδηγήσει όλους τους βαθμούς μεταξύ 9 και 10
  • Έτσι απαιτούνται αυστηρές οδηγίες βαθμολόγησης σε κάθε τάξη (σε όλα τα έτη) και σε κάθε μάθημα. Πχ ένας με βαθμό δέκα σε τάξη 30 μαθητών, δύο με 9 κτλ. Δεν είναι του παρόντος να καθοριστούν οι κανόνες.
  • Από τους βαθμούς κάθε μαθητή σε όλες τις τάξεις και σε όλα τα μαθήματα και με πιθανό συντελεστή βαρύτητας σε μεγαλύτερες τάξεις (οι λεπτομέρειες απαιτούν μεγαλύτερη ανάλυση) θα βγαίνει η αναλυτική επίδοση κάθε μαθητή στο Γυμνάσιο και Λύκειο από την οποία εύκολα και μηχανογραφικά θα επιλέγονται οι εισακτέοι στα ΑΕΙ (σύμφωνα με τις αιτήσεις-προτιμήσεις των σπουδαστών)
  • Με το σύστημα αυτό αποκλείεται οποιαδήποτε εύνοια σε τοπικό επίπεδο διότι όλα θα είναι “υπό το φως” της μέρας.
  • Αναβαθμίζεται το Λύκειο.
  • Οι νέοι μας μαθητές και μαθήτριες βρίσκουν χρόνο να ασχοληθούν με πλείστα άλλα (αθλητισμό, μουσική κτλ)
  • Δεν απαιτείται φροντιστήριο, χωρίς να απαγορεύεται για όποιον θέλει να καλυτερεύσει την απόδοση του ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ.
  • Εξοικονομούνται τεράστια ποσά στο κράτος που απαιτούνται για εισαγωγικές εξετάσεις.
  • Απαλλάσσονται οι γονείς από την πληρωμή φροντιστηρίων.
  • Για ειδικές περιπτώσεις ακριτικών περιοχών, ομογενών κτλ προφανώς μπορούν να προβλεφθούν τα απαιτούμενα
  Τέλος είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται για λόγους απασχόλησης των καθηγητών των φροντιστηρίων η καταστροφή της Παιδείας και των νέων μας, που λόγω των φροντιστηρίων δεν ασχολούνται συνήθως μες τίποτε άλλο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τους ίδιους βαθμούς θα παίρνει ένας μαθητής του δημοσίου λυκείου με έναν του ιδιωτικού;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. pali vatmoi,diladi tha xepatonete o mathitis,vre 'kalopaida' giati den katargite ta epal anixte ta iek kai aei kai valte mia mikri tarifa px 50e gia iek kai 100 gia aei.kai lefta tha vgalete.(exoda gia tin paidei)kai tha papsi auti i gagraina tou papagalismou.tora an kapoios pei dimosia pedeia horis pliromi tha tou apantiso ta frontistiria kai auto to geloio perasa nomikipatras kai eimai apo ebro,idou i apantisi.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]