κτός από τις θριαμβολογίες υπάρχει και η πραγματικότητα

Σοφία Βούλτεψη

Οι ανακοινώσεις είναι ξεκάθαρες και διαψεύδουν όλες τις κυβερνητικές θριαμβολογίες και όλα τα κυβερνητικά ψεύδη περί ανάπτυξης.


Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, καταγράφεται υποχώρηση της πορείας του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Μάιο, καθώς υποχωρεί στις 93,2 μονάδες από τις 94,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Και αυτό δεν είναι το χειρότερο. Σύμφωνα με τη Markit, οι λειτουργικές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα εξακολούθησαν να επιδεινώνονται τον Μάιο, αν και σε ασθενέστερο βαθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η τελευταία περίοδος ύφεσης οφειλόταν στην περαιτέρω μείωση των νέων παραγγελιών, η οποία οδήγησε σε επιπλέον πτώση της παραγωγής.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI® ) – ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– υπέδειξε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του Μαΐου, υποχωρώντας κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων.

Η πρόσφατη τιμή των 49.6 μονάδων του Μαΐου, υψηλότερη από τις 48.2 μονάδες του Απριλίου, υπέδειξε την ένατη συνεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Σύμφωνα με την Markit, οι Έλληνες κατασκευαστές περιόρισαν την παραγωγή τους για ένατη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες στη διάρκεια του Μαΐου, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης της ζήτησης από την πλευρά των πελατών.

Ακολουθώντας την τάση της παραγωγής, ο όγκος των νέων εργασιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκε για ένατο συνεχή μήνα τον Μάιο, μολονότι στον μικρότερο βαθμό που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής για το 2017. H υποχώρηση ήταν ευρύτερα αισθητή στην αγορά αγαθών τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

Έχοντας να διεκπεραιώσουν λιγότερες νέες εργασίες, οι επιχειρήσεις περιόρισαν την αγοραστική τους δραστηριότητα για πέμπτη φορά σε ισάριθμους μήνες κατά τη διάρκεια του Μαΐου.

Η μείωση των αγορών εισροών είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση των αποθεμάτων προμηθειών. Επίσης:

Ο μέσος χρόνος παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκε για όγδοο συνεχή μήνα. Η καθυστέρηση πληρωμής των προμηθευτών οφειλόταν στην έλλειψη ρευστότητας.

Οι επιχειρήσεις μείωσαν τις μέσες τιμές πώλησης τον Μάιο, λόγω των ισχυρών ανταγωνιστικών πιέσεων και της εξασθενημένης ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, η επιβάρυνση κόστους αυξήθηκε περαιτέρω, αλλά με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει σημειωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Σημειώστε ότι η μεταποίηση στην ευρωζώνη αναπτύχθηκε το Μάιο με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον έξι χρόνων. Οι δραστηριότητες στον τομέα αυξήθηκαν, καθώς οι αυξήσεις τιμών δεν κατάφεραν να επιβραδύνουν τις νέες παραγγελίες, όπως καταδεικνύει ο PMI για τον τομέα.

Ο PMI της Markit για την μεταποίηση ενισχύθηκε το Μάιο σε 57 από 56,7 τον Απρίλιο, αγγίζοντας τα υψηλότερά του από τον Απρίλιο του 2011.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή επίσης κινήθηκε ανοδικά και άγγιξε το 58,3, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από έξι χρόνια.

Ο υποδείκτης για τις νέες παραγγελίες αυξήθηκε σε 57,8 από 57,7 τον Απρίλιο, δηλαδή στα υψηλότερα από το Μάρτιο του 2011. Η άνοδος αυτή σημειώθηκε παρότι οι εταιρίες αύξησαν τις τιμές τον περασμένο μήνα.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

 1. √ 2mE/ℏ²(U - E)sipnistere.com
  μιλησε ο σουσλοφ, και την ακουσε ο γαυροφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εκτός απ΄τα κωλόχαρτα υπάρχουν και τα σκατά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΓΡΑΨΕ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ , ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ ΡΕ ΜΠΑΖΟ ΕΑΝ ΘΥΜΗΘΗΚΕΣ ΟΤΙ ΨΗΦΙΣΕΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ!

   Διαγραφή
  2. κωστας ραπτωπουλος
   tea h sea χαρηκα μ' Αρη 'χου αννα

   Διαγραφή
 4. Λόγω ζεστης κάνει copy paste σε τεχνικά οικον δελτία
  Και λόγω μη καλού σερβις του κλιματιστικου παρατηρούνται εγκεφαλικες
  παρενέργειες με λανθανουσες κρίσεις στα πολιτικά θέματα
  Μην τη ξυπνατε απότομα
  Βλέπει στον ύπνο της ότι είναι σπουδαία και ότι σε λίγες μέρες θα
  κάθεται δίπλα στον πρωθυπουργό με μια μεγάλη κουταλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η Πραγματικότητα , κυρία; Βουλτεψη είναι , ότι εσεις καταστρέψατε τη χώρα και τους Έλληνες, τίποτα περισσότερο, και πρέπει να ντρέπεστε να περπατάτε στο δρόμο , εάν φυσικά υπάρχει, αυτό που λέγεται Τσίπα, κατάλαβες;;;ς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]