Ο ποταμός Ευφράτης στερεύει: Εκπληρώνοντας την προφητεία του Ιερεμία;

Η περιοχή, που κάποτε ήταν γνωστή ως η Εύφορη Ημισέληνος, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας επισιτιστικής κρίσης, καθώς οι κύριες πηγές νερού εξαφανίζονται. Οι αξιωματούχοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν ένα προφητικό σενάριο.

Ιρακινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι για τρία συνεχόμενα χρόνια, η περίοδος των βροχών άρχισε αργότερα και τελείωσε νωρίτερα από τον ιστορικό κανόνα. Αυτό έχει συνδυαστεί με τη μείωση του νερού που ρέει από τους δύο κύριους ποταμούς του, τον Τίγρη και τον Ευφράτη. Η περιοχή μαστίζεται επίσης από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις.
“Η ερημοποίηση απειλεί πλέον σχεδόν το 40% της έκτασης της χώρας μας – μιας χώρας που κάποτε ήταν μία από τις πιο εύφορες και παραγωγικές στην περιοχή”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράκ Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στην Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Nadhir Al-Ansari, καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Lulea της Σουηδίας, δήλωσε στο Reuters ότι οι βροχοπτώσεις στο Ιράκ έχουν μειωθεί κατά 30% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με τις χαμηλότερες βροχοπτώσεις να σημειώνονται τα τελευταία δύο χρόνια.

“Αυτό που κάποτε ήταν γνωστό ως εύφορη ημισέληνος άρχισε να πεθαίνει πριν από περίπου 35 χρόνια”, είπε.

Οι αξιωματούχοι κατηγορούν την Τουρκία ότι μείωσε τη ροή του ποταμού ανάντη τα τελευταία δύο χρόνια στο μισό του επιπέδου για το οποίο δεσμεύτηκε σε συμφωνία του 1987, ισχυρισμό που η τουρκική κυβέρνηση αρνείται. Κατά το έτος έως τον Σεπτέμβριο, οι βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου πηγάζουν οι ποταμοί, ήταν κατά 29% χαμηλότερες από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων δεκαετιών, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Τουρκίας. Τα φράγματα και η ξηρασία έχουν μειώσει τα νερά των δύο ποταμών στο 20% περίπου των προηγούμενων επιπέδων.

Όλα αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό έχουν οδηγήσει σε επισιτιστική κρίση στην περιοχή. Σχεδόν το 90% των καλλιεργειών που καλλιεργούνται με βροχή, κυρίως σιτάρι και κριθάρι, απέτυχαν αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) στο Ιράκ.

Ο Ευφράτης, μήκους 1.700 μιλίων, είναι η κύρια πηγή πόσιμου νερού, καθώς και η τροφοδότηση τριών υδροηλεκτρικών εργοστασίων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία. Δύο φράγματα στη βόρεια Συρία αντιμετωπίζουν επικείμενο κλείσιμο, το οποίο θα αφήσει περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Η στάθμη του νερού στο φράγμα Tishrin, το πρώτο στο οποίο πέφτει ο ποταμός εντός της Συρίας, έχει πέσει πέντε μέτρα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου δέκα εκατοστά πάνω από τη “νεκρή στάθμη”, όταν οι τουρμπίνες σταματούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Ευφράτης κατέχει εξέχουσα θέση στη Βίβλο, καθώς περιγράφεται ότι συνορεύει με τον Κήπο της Εδέμ.

“Το όνομα του τρίτου ποταμού είναι Τίγρης, αυτός που ρέει ανατολικά της Ασσυρίας. Και ο τέταρτος ποταμός είναι ο Ευφράτης. “Γένεση 2:14

Ονομάστηκε επίσης ως ένα από τα σύνορα της γης που παραχώρησε ο Θεός στους απογόνους του Αβραάμ.

“Εκείνη την ημέρα ο Χασέμ έκανε διαθήκη με τον Αβραάμ, λέγοντας: “Στους απογόνους σου παραχωρώ αυτή τη γη, από τον ποταμό της Αιγύπτου μέχρι τον μεγάλο ποταμό, τον ποταμό Ευφράτη:” Γένεση 15:18

Ο προφήτης Ιερεμίας περιέγραψε πώς τα νερά της Βαβυλώνας, της περιοχής που σήμερα περιλαμβάνει τη Συρία και το Ιράκ, θα στέρευαν ως τιμωρία για τις ειδωλολατρικές πρακτικές τους, με την καταστροφή να είναι τόσο πλήρης ώστε να καταστήσει την περιοχή, που κάποτε αποτελούσε μέρος της λεγόμενης “εύφορης ημισελήνου”, ακατοίκητη.

“Μια ξηρασία ενάντια στα νερά της, ώστε να στερέψουν! Γιατί είναι γη των ειδώλων- είναι ξετρελαμένοι από τις φοβερές εικόνες τους. Σίγουρα, αγριόγατες και ύαινες θα κατοικήσουν [εκεί], και στρουθοκάμηλοι θα κατοικήσουν εκεί- δεν θα κατοικηθεί ποτέ ξανά, ούτε θα κατοικηθεί στους αιώνες των αιώνων”. Ιερεμίας 50:38-39

Τόσο η χριστιανική όσο και η μουσουλμανική εσχατολογία περιλαμβάνουν προφητείες για την αποξήρανση του Ευφράτη που σηματοδοτεί το τέλος των ημερών. Στο Ισλάμ, ορισμένα από τα χαντίθ υποδηλώνουν ότι ο Ευφράτης θα στεγνώσει, αποκαλύπτοντας άγνωστους θησαυρούς που θα αποτελέσουν την αιτία διαμάχης και πολέμου. Στο χριστιανικό βιβλίο της Αποκάλυψης, προφητεύεται ότι στο ” εγγύς μέλλον ο Ποταμός Ευφράτης ή “που ξεσπά σαν νερό” της Μέσης Ανατολής θα στεγνώσει ως προετοιμασία για τη μάχη του Αρμαγεδδώνα.

israel365news.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

loading...