Παγκοσμιοποίηση: «Κίνημα» γυναικών στη Βρετανία κατά των γεννήσεων για να σωθεί το… κλίμα

 Η BirthStrike είναι μια ομάδα «ακτιβιστριών» θέλουν να αποκαλούνται  της  Βρετανίας που δεν κάνουν παιδιά για να καταπολεμήσουν, όπως λένε  την κλιματική αλλαγή!

Ιδρύτρια του…  κινήματος είναι η Blythe Pepino, μια τραγουδίστρια η οποία αποφάσισε να μην κάνει παιδιά με τον σύντροφό της Joshua, για να μην καταρρεύσει το κλίμα!

Σε ηλικία 33 ετών διαπίστωσε, όπως λέει, ότι πολλές γυναίκες θέτουν τα ίδια ερωτήματα, αλλά φοβούνται να μιλήσουν.

H Blythe Pepino ίδρυσε το BirthStrike («Απεργία γεννήσεων»), μια οργάνωση που δέχεται γυναίκες και άνδρες οι οποίοι έχουν αποφασίσει να μην κάνουν παιδιά αντιδρώντας «στην κατάρρευση του κλίματος και του πολιτισμού».

Δηλαδή μη αναπαράγοντας θα βοηθήσουν στον πολιτισμό.

Μέσα σε δύο εβδομάδες από την ίδρυση του κινήματος, πάνω από 140 άτομα, κυρίως νεαρές Βρετανίδες, δήλωσαν την «απόφασή τους να μην κάνουν παιδιά εξαιτίας της σοβαρότητας της οικολογικής κρίσης».

Πολλές από αυτές τις γυναίκες έριξαν 200 λίτρα κόκκινη μπογιά έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για «τον θάνατο των παιδιών μας» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, παιδιά τα οποία οι συγκεκριμένες δεν πρόκειται να κάνουν ούτως ή άλλως όπως λένε.

Οι ακτιβίστριες βασίζονται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός της Γης όσο πάει και αυξάνεται, άρα αυξάνεται και ο κίνδυνος. Το 2017, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ αναφέρει ότι ο πληθυσμός θα αυξηθεί υπέρμετρα ως το 2100, ακόμη κι αν επιβληθεί κανόνας να γεννιέται μόνο ένα παιδί σε κάθε οικογένεια.

Τις απόψεις αυτές δείχνει να μοιράζεται, ποια άλλη, μα η βουλευτής των «Δημοκρατικών» Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτές, η οποία μιλώντας σε ζωντανή μετάδοση στο Instagram ρώτησε τα 2,4 εκατομμύρια ακολούθους της:

«Αν η επιστήμη επιβεβαιώνει πως η κλιματική αλλαγή θα κάνει τη ζωή των παιδιών μας πιο δύσκολη, τότε παραμένει ΟΚ να κάνουμε παιδιά;».

 «Ακόμη και με δρακόντειες, δραστικές και ευγονικές πολιτικές μείωσης του πληθυσμού, στις οποίες εντελώς αντιτίθεμαι, δεν θα σωθούμε. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε», είπε η… Πεπίνο.

Μια άλλη μελέτη του 2017 έδειξε ότι το να έχει μια οικογένεια ένα παιδί λιγότερο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά όπως έγραψε η Elle Hunt, το 2019, στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, «είναι πλέον προφανές ότι η κλιματική κρίση ξεπέρασε το επίπεδο οποιασδήποτε επιλογής των ανθρώπων».

Στην Ελλάδα πάντως, ανάγκη για τέτοιο “κίνημα” δεν υπάρχει με την κατάσταση που επικρατεί, αφού πρακτικά  εξαφανιζόμαστε από μόνοι μας, με την δραματική  μείωση των γεννήσεων και τις ανεξέλεγκτες αμβλώσεις, με αποτέλεσμα δημογραφικά η χώρα να καταρρέει και να γερνά με ταχύτατους ρυθμούς.

Από την άλλη πλευρά η γειτονική Τουρκία, οι χώρες της Ασίας, Μέσης Ανατολής, Αφρικής   και νότιας Αμερικής αναπτύσσονται δημογραφικά με αστραπιαίους ρυθμούς. Ο δυτικός κόσμος όμως , εάν αποδεκατιστεί, όπως πιθανότατα θα γίνει έτσι όπως βαδίζει,  τουλάχιστον θα μείνει στην ιστορία ότι ήταν αυτός που «έσωσε» το…  κλίμα, με την εξαφάνισή του.

loading...