Εννιά πράγματα που δεν ξέρατε για το γάλα γαϊδούρας!

Ίσως δεν το πιστεύετε, αλλά αυτό το συμπαθές τετράποδο παράγει γάλα με θεραπευτικές ιδιότητες, που βρίσκει πολλές εφαρμογές τόσο στην ιατρική όσο και στην κοσμετολογία.

1. Πολλές ιστορικές προσωπικότητας προτιμούσαν ξεκάθαρα το γάλα γαϊδούρας, όπως ο βασιλιάς Φραγκίσκος ο 1ος, η Κλεοπάτρα, ο Λουδοβίκος, ο Βαν Γκογκ και πολλοί άλλοι.

2. Το γάλα γαϊδούρας είναι γνωστό στον άνθρωπο από το 5000 π.χ. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για διάφορες παθήσεις (πόνοι αρθρίτιδας, επούλωση πληγών), ενώ στην Αρχαία Ρώμη το θεωρούσαν ως ποτό για την αριστοκρατία.

3. Συγκρινόμενο με τα άλλα γνωστά γάλατα το γάλα έχει πολύ χαμηλό λίπος (0.3-1.8%) και υψηλότερη λακτόζη, στοιχεία που το κάνουν να μοιάζει με το μητρικό γάλα.

4. Το γαϊδουρινό γάλα δεν χρειάζεται παστερίωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διατροφή αλλεργικών παιδιών που έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό.

5. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυσοζύμη, ένα ένζυμο με αντιμικροβιακή δράση και σε θρεονίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη σωστή πέψη και στη δημιουργία κολλαγόνου. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D, και E.

6. Ένα λίτρο γάλα γαϊδούρας κοστίζει από 30 μέχρι και 100 ευρώ. Γιατί είναι τόσο ακριβό; Κάθε γαϊδούρι χρειάζεται την ίδια σχεδόν ποσότητα τροφής με μια αγελάδα και δίνει τριάντα φορές λιγότερο γάλα (περίπου 1 λίτρο). Έπειτα, με το μισό από αυτό ταΐζονται τα μικρά γαϊδουράκια και το υπόλοιπο είναι προς διάθεση στους καταναλωτές. Πρόκειται, λοιπόν, για σπάνιο αγαθό, με την προσφορά να είναι πολύ μικρότερη από τη ζήτηση.

7. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεϊνες, φωσφολιπίδια και κηραμίδια (που συνθέτουν κατά το ήμισυ την κερατίνη στιβάδα της επιδερμίδας και αποτρέπουν την αφυδάτωση της), το καθιστούν εξαιρετική πρώτη ύλη στην κοσμετολογία. Χρησιμοποιείται σαν βάση για προϊόντα κατά της γήρανσης, της θεραπείας των ρυτίδων και την αναγέννηση του δέρματος.

8. Επιδερμίδες που εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε άλλες πρώτες ύλες είναι πολύ πιο δεκτικές στο γάλα γαϊδούρας, ενώ είναι διαχρονικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας, της ακμής, σε πληγές, δέρματα με εκζέματα ή ψωρίαση και πολλά άλλα. Οι πρόγονοι µας το έπιναν για να θεραπεύσουν τον κοκίτη.

9. Στην Ελλάδα, η απελευθέρωση της επεξεργασίας, πώλησης και διάθεσης του γάλατος γαϊδούρας είναι σε ισχύ από το Φεβρουάριο του 2014.

xorisorianews.gr

loading...