Ναυτιλία και τουρισμός στηρίζουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Στα 3,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2017, μειωμένο κατά 64 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016, κυρίως λόγω της
βελτίωσης των εισπράξεων από τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε έλλειμμα 4,8 δισ. ευρώ, κατά 347 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, καθώς η άνοδος των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών.
Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, το πρώτο πεντάμηνο του 2017, σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Αύξηση σημείωσε επίσης και το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, δεδομένου ότι η αύξηση των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν άνοδο κατά 5,8% σε σταθερές τιμές και οι αντίστοιχες εισαγωγές κατά 6%.
Το ισοζύγιο των υπηρεσιών ανήλθε στα 2,9 δισ. ευρώ. Η άνοδος κατά 532 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων και κυρίως εκείνου των μεταφορών, που ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ, έναντι 2,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2016, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 2,4% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 0,9%, στα 2,06 δισ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2017, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν άνοδο κατά 997 εκατ. ευρώ και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την πτώση (κατά 2,3 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, ενώ η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τον περιορισμό των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 676 εκατ. ευρώ).
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά κυρίως τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 2,0 δισ. ευρώ) και τη στατιστική προσαρμογή (μείωση κατά 2,2 δισ. ευρώ) που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων.
Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως την πτώση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (κατά 2,8 δισ. ευρώ), η οποία, μαζί με τη στατιστική προσαρμογή (μείωση κατά 2,1 δισ. ευρώ), υπεραντιστάθμισε την άνοδο των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα (κατά 1,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού ΤARGET).
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]