Σε όποια χώρα αναμείχθηκαν οι Αμερικανοί προκάλεσαν εμφύλιο και αδελφοκτόνο πόλεμο.

 Βαριά η ήττα με σοβαρές μεταδονήσεις στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Το 2001-2002 η αποστολή στο Αφγανιστάν ήταν πολύ απλή, για την έξωση της Αλ Κάϊντα και την αποτροπή της επανεμφάνισης της. Τότε δεν υπήρχε εξέγερση στη χώρα και οι απώλειες του ΝΑΤΟ σχεδόν μηδενικές. Ήταν μια καλή στιγμή για τους δυτικούς να αποχωρήσουν. Δεν το έπραξαν με την δικαιολογία ότι αποφάσισαν να ευρύνουν την αποστολή και να επιχειρήσουν να μετατρέψουν το Αφγανιστάν σε μια χώρα διαφορετική από αυτό που ήταν τους τελευταίους αρκετούς αιώνες. Ανέλαβαν ένα δύσκολο εγχείρημα διότι τελικά απεδείχθη ότι οι Ταλιπάν δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις των Αμερικανών και Σια. Δεν χρειαζόταν όμως η έξοδος να ήταν τόσο χαοτική. Οι τελευταίες εξελίξεις δίνουν τροφή στα αφηγήματα των ισλαμιστών και άλλων αυταρχικών δυνάμεων περί της παρακμής της Δύσης ,της αποτυχίας της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και της αδυναμίας της Ευρώπης.Σε όποια χώρα αναμείχθηκαν οι Αμερικανοί προκάλεσαν εμφύλιο και αδελφοκτόνο πόλεμο.

Να θυμηθούμε τί προηγήθηκε.

1 Οι ΗΠΑ κατέληξαν το 2020 σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν, για αποχώρηση από τη χώρα στις 31 Αυγούστου 2021.

2. Ήδη από την αρχή του 2021, οι Ταλιμπάν άρχισαν να κατακτούν μεγάλες περιοχές του Ααφγανιστάν.

3. Οι ΗΠΑ δεν έκαναν απολύτως τίποτα.

4. Φτάνει ο Αύγουστος του 2021, και ξαφνικά, φευγούν εντελώς και κυριολεκτικά σαν τους κλεφτες μες τη νύχτα.

5. Προκαλείται απόλυτος πανικός. Χιλιάδες Δυτικοί οι οποίοι βρίσκονται στο Αφγανιστάν για Business, για να συμμετάσχουν και αυτοί στο πάρτυ του αμερικανικού στρατού ο οποίος έχει κατασπαταλίσει ενα ΤΡΙΣ διακόσια δισ δολάρια στη χώρα από το 2001, βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς τρόπο διαφυγής.

6. Ολόκληρη η Δύση αποδοκιμάζει με το σκληρότερο τρόπο τις αποφάσεις των ΗΠΑ.

7. Στις ίδιες τις ΗΠΑ, ακόμη και τα κανάλια που φύτεψαν τον Μπάϊντεν στην εξουσία, έχουν το ένα υβριστικό ρεπορτάζ εναντίον του μετά το άλλο – και δικαιολογημένα.

8. Το μόνο που λέει ο Μπάϊντεν για όλο αυτό, είναι πως έχουν συμφωνημένη ημερομηνία αποχώρησης από τη χώρα την 31/08.

9. Αυτό έχει εξοργήσει εντελώς την αμερικανική κοινή γνώμη, η οποία αδυνατεί να δεχθεί πως χιλιάδες αμερικανοί κινδυνεύουν άμεσα να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν, επειδή οι ΗΠΑ φοβούνται να παραβούν τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν και να μείνουν παραπάνω στη χώρα – τουλάχιστον όσον απαιτείται για να φυγαδευτούν με ασφάλεια από τη χώρα οι αμερικανοί πολίτες.

Λύση. Φυτεύεις μια μεγάλη βόμβα, ισχυρίζεσαι πως οι Ταλιμπάν έσπασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, και άρα έχεις πάτημα να ισχυριστείς πως χρειάζεσαι να παραμείνεις παραπάνω.

Διαφορετικά, τι θα πρόσφερε στους Ταλιμπάν να το κάνουν αυτό? Γιατί να βάλουν βόμβα, μετά από ενάμισι χρόνο σχετικής ηρεμίας στη χώρα, μετα που στην ουσία κέρδισαν τον πόλεμο, και ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαδικασία αποχώρησης από τη χώρα με την ουρά στα σκέλια?

loading...