Το παράλληλο νόμισμα υπό προϋποθέσεις μας συμφέρει οικονομικά και πολιτικά

Θεόδωρος Κατσανέβας

Η ανακίνηση του ζητήματος του παράλληλου νομίσματος αποτελεί άλλη μια κλασική Μπαρουφακιάδα αλλά και προσπάθεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ποινικοποιήσουν κάθε σκέψη για εναλλακτικό νόμισμα από το ευρώ.
Όμως, αν κάποιοι έχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες είναι οι ίδιοι οι Νεοδημοκράτες,οι ΠΑΣΟκοι, οι ΣΥΡΙΖΑίοι και ΣΙΑ που εμμένουν στο να ευλογούν την κατοχή της χώρας μας από του Γερμανούς με όπλο το πονηρό  ευρω-μάρκο. Το γεγονός ότι, ο ελληνικός λαός ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία όχι στο "πάση θυσία στο ευρώ", ελάχιστα προβληματίζει. Ούτε αποτελεί ζήτημα αντιδημοκρατικής λειτουργίας, η διαπίστωση ότι, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που υποστηρίζει το εθνικό νόμισμα δεν εκπροσωπείται στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, η υπόθεση του διπλού ή παράλληλου νομίσματος αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα ουσίας. Ορισμένοι έσπευσαν να καταγγείλουν ασμένως το παράλληλο νόμισμα ως εργαλείο της ευρωκατοχής. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αν με την έκδοση του παράλληλου νομίσματος, η νομισματική πολιτική συνεχίσει να ασκείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όταν όμως αυτή  ασκείται από μια ανεξάρτητη ελληνική τραπεζική αρχή, τότε η κυκλοφορία παράλληλα του ευρώ και της δραχμής μπορεί να είναι προς όφελος της χώρας συμφέρουσα πολιτικά και οικονομικά. Άρα, σημασία έχει ο τρόπος υιοθέτησης του παράλληλου νομίσματος.
Σύμφωνα με το σχέδιο συντεταγμένης μετάβασης στη δραχμή που έχουμε καταρτίσει ( βλ. www.odosdrachmis.gr), στην αρχική φάση της μετάβασης, είναι αναγκαία   η προσωρινή συνύπαρξη του ευρώ με τη νέα δραχμή με αναλογία 1/1. Στη φάση αυτή, θα γίνουν οι αναγκαίες διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των χρεών χωρίς το πιστόλι στον κρόταφο υπό την απειλή διακοπής της ρευστότητας από την ΕΚΤ.  Στη δεύτερη φάση, η νέα δραχμή υποτιμάται κατά 25% και αυτό δίνει ισχυρή ώθηση στην χαμένη ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας. Ο επαπειλούμενος πληθωρισμός ελέγχεται  με συνετή έκδοση της νέας δραχμής με ποσά που δε θα ξεπερνούν ετησίως το 20-30% του ΑΕΠ (36- 54 δις). Οι στοχευμένες επενδύσεις και  δίκαιες παροχές θα ακολουθούν και δεν θα προηγούνται των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας.
Εφ’ όσον η δραχμή σταθεροποιηθεί σε υποτίμηση της τάξης του 25%, αυτό δεν εμποδίζει την κυκλοφορία και του ευρώ. Η παράλληλη κυκλοφορία δύο νομισμάτων αποτελεί σήμερα μια συνηθισμένη πρακτική σε πολλές αν όχι στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Μια από τις χρηστικές δυνατότητες του διπλού ή παράλληλου νομίσματος είναι μέρος των συναλλαγών με το εξωτερικό να διενεργούνται με ένα διεθνώς ανταλλάξιμο νόμισμα όπως είναι το ευρώ και το δολάριο, ενώ μέρος των δαπανών για επενδύσεις, μισθούς, συντάξεις, κρατικές προμήθειες, να καταβάλλονται με το εθνικό νόμισμα.
Σε ορισμένες χώρες όπως λχ. στον Λίβανο, κυκλοφορούν επίσημα σήμερα, το εθνικό νόμισμα, η Λιβανέζικη λίρα και το δολάριο. Σε άλλες όπως στην Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, κλπ., το ευρώ και το δολάριο κυκλοφορούν άτυπα αλλά ανεμπόδιστα στην ελεύθερη αγορά. Σε άλλες περιπτώσεις όπως στην Ελβετία,στην Γερμανία στην Γαλλία και αλλού, τοπικοί φορείς εκδίδουν δικό τους νόμισμα κυρίως για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Η Ελβετία ειδικότερα χρησιμοποιεί δύο νομίσματα εδώ και 75 χρόνια. Εκτός από το γνωστό μας ελβετικό φράγκο, υπάρχει και το επιλεγόμενο WIR φράγκο, ένα ανεξάρτητο ηλεκτρονικό νόμισμα που ελέγχεται από την WIR Bank και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η μελετημένη και συντεταγμένη εισαγωγή της νέας δραχμής χωρίς να αποκλείεται η παράλληλη κυκλοφορία του ευρώ, θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα με πρώτιστο την άμεση παροχή  ρευστότητας στη χειμαζόμενη  ελληνική οικονομία. Αυτό θα επέτρεπε την αποκόλληση της χώρας από το σπιράλ της ύφεσης στο οποίο βρίσκεται σήμερα και από το οποίο πολύ δύσκολα θα μπορέσει να απεγκλωβιστεί με τις τρέχουσες συνθήκες των τεράστιων και συνεχώς διογκούμενων χρεών, της ακραίας ευρώ-λιτότητας και του υπερτιμημένου ευρώ που δεν ταιριάζει στη δομή της ελληνικής οικονομίας.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

 1. Άντε πνίξου ρε ηλίθιε Κατσανέβα! Άνθρωποι σαν εσένα, μαζί με σένα, πας έφτασαν εδώ που είμαστε. Έχεις το θράσος να προτείνεις λύσεις και μάλιστα καταστροφικές!
  Το παράλληλο νόμισμα θα είναι η ολοκληρωτική καταστροφή μας! Θα οργιάσουν οι γερμαναράδες στην Ελλάδα, έχοντας τα "βάρια" ευρώ στην τσέπη τους, κι εμείς θα τους κοιτάμε, έχοντας στην τσέπη μας τις δραχμούλες που θα χάνουν αξία καθημερινά!
  Έξοδος από το ευρώ και την ΟΝΕ είναι η λύση, με παράλληλη διαγραφή ΟΛΟΥ του χρέους, παράλληλα με ενισχύσεις για την αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα και προστασίας της από το εξωτερικό εμπόριο. Όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα ή προτάσεις πουλημένων προδοτών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΕΤΣΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ...

   Tι είναι τo διπλό νόμισμα, ή παράλληλο νόμισμα..
   Διπλό νόμισμα σημαίνει παράλληλη κυκλοφορία δύο διαφορετικών νομισμάτων σε μια οικονομία. Το ένα είναι "σκληρό" υψηλής συναλλακτικής αξίας, ώστε να χρησιμεύει στον αποθησαυρισμό και τη συσσώρευση κεφαλαίου. Ενώ το άλλο είναι "μαλακό" ευτελούς αξίας που χρησιμεύει στις εσωτερικές συναλλαγές και τις πληρωμές αμοιβών.
   https://www.epamhellas.gr/diplonomisma/

   Διαγραφή
 2. Ευριπίδης Μπίλλης
  Σεβαστές που πρέπει να ακούγονται με προσοχή οι γνώμες από ελεύθερες φωνές.
  Οι άλλοι οι κατοχικοί ξεσπαθώνουν σήμερα με όλα τα ΜΜΕ τους, με πρωτοφανή χαρακτηριστικό κατοχικό τρόπο. Όχι εναντίον του κ. Τσίπρα, που παρεβίασε το Σύντασγμα μη σεβόμενος το ΟΧΙ του Ελληνισμού και που προφανώς σύντομα θα είναι εφιαλτικό κατοχικό παρελθόν για τον Ελληνικό λαό.
  Αλλά εναντίον του αιρετικού που τόλμησε να αμφισβητήσει την κατοχή τους. Εναντίον του Βαρουφάκη, ζητώντας εν σώματι την κεφαλήν του επί πίνακι.
  Ανεξάρτητα ασπό οτιδήποτε άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΔΥΤΝΑΜΗ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ...
  https://uploads.disquscdn.com/images/b27a50464e45647c767435fff425f8107c293f6e63315700c6250986482078d7.jpg

  Καζάκης: Πατριωτική - Δημοκρατική κυβέρνηση ΕΠΑΜ (4)
  https://www.youtube.com/watch?v=fwWPFrgTPBc

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΑΜ", ΜΕ ΗΓΕΤΗ ΤΟΝ ΑΞΙΟ ΑΡΧΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΖΑΚΗ. ΡΕ ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ ΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ. ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΑΜΟΣΑΥΡΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ? Η' ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΛΑΝΣΑΡΕΤΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ? ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΗΡΕ Ο ΑΕΡΑΣ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΚΑΖΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙ 9 ΗΜΕΡΕΣ ΕΙΧΕ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΕ ΚΑΝΤΙΛΕΣ, ΕΙΧΕ ΠΑΘΕΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ. ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΖΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ, ΤΟΝ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ"? "ΠΑΙΔΙ" ΤΗΝ J.P.MORGAN ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ "ΚΟΛΕΓΙΟΠΑΙΔΕΣ". ΑΥΤΟΣ, Η "ΖΩΗ" ΚΙ' Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ Η "ΕΦΕΔΡΕΙΑ" ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ.

   Διαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]