Aποκαλυπτική εγκύκλιος της Γεροβασίλη - Στρατιές οι επίορκοι που παραμένουν στο Δημόσιο

Ως το τέλος του 2016 εκκρεμούσε η διερεύνηση σχεδόν 4.500 υποθέσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια. Αν δεν διερευνηθούν ως το τέλος χρόνου, τότε αρχειοθετούνται και οι υπάλληλοι επιστρέφουν «καθαροί»


Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση όταν ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2015 ήταν να καταργήσει τα υπηρεσιακά συμβούλια στα υπουργεία.

«Θα δημιουργηθούν νέα, πιο σύγχρονα υπηρεσιακά συμβούλια», είχε δηλώσει τότε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά τους επόμενους μήνες το μόνο που έγινε ήταν να επιστρέψουν στις θέσεις τους εκατοντάδες επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι. Εξαιτίας της απουσίας των υπηρεσιακών συμβουλίων δεν υπήρχε κανένα όργανο να διερευνήσει τις καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί σε βάρος τους.

Από τότε έχουν περάσει δύο χρόνια και οι καταγγελίες εναντίον δημοσίων υπαλλήλων που έχουν παραβεί τον όρκο τους έχουν τριπλασιαστεί. Παρ’ όλα αυτά, ως το τέλος της περασμένης χρονιάς δεν είχαν συγκροτηθεί υπηρεσιακά συμβούλια να τους κρίνουν και οι ένοχοι παρέμεναν ατιμώρητοι. Τον κίνδυνο ατιμωρησίας επισήμαναν με εγκυκλίους τους ακόμη και οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά η στελέχωση των υπηρεσιακών συμβουλίων προχωρά ακόμα με ρυθμούς χελώνας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η αρμόδια υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη εξέδωσε νέα εγκύκλιο, υπενθυμίζοντας σε δύο τουλάχιστον υπουργεία, στο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στο Ψηφιακής Πολιτικής, ότι πρέπει να προχωρήσουν αμέσως στη συγκρότηση υπηρεσιακών συμβουλίων.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις κρατικών οργάνων, ως το τέλος του 2016 εκκρεμούσε η διερεύνηση σχεδόν 4.500 υποθέσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια. Αν αυτές οι υποθέσεις δεν διερευνηθούν ως το τέλος χρόνου, τότε αρχειοθετούνται υποχρεωτικά και οι υπάλληλοι επιστρέφουν «καθαροί» στις θέσεις τους.  Η κατάργηση των πειθαρχικών συμβουλίων το 2015 με την επαναφορά των συνδικαλιστών στη σύνθεσή τους συνέβαλε στη συσσώρευση του τεράστιου αυτού αριθμού εκκρεμών αποφάσεων - αυξημένου έως και 316% σε σχέση με το 2016!

Η κυρία Γεροβασίλη έστειλε στις 7 Ιουλίου επείγουσα επιστολή προς όλα τα υπουργεία ζητώντας την άμεση συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων τους, τα οποία θα έπρεπε να λειτουργούν από τον περασμένο Ιανουάριο!

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ζητά από «όποιες υπηρεσίες δεν έχουν προβεί στη συγκρότηση των οικείων πειθαρχικών συμβουλίων να προβούν άμεσα στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων». Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ενώ έπρεπε δεν έχουν έως τώρα συγκροτήσει τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλιά τους. Η δικαιολογία που προβάλλουν και τα δύο είναι ότι συγκροτήθηκαν με Προεδρικό Διάταγμα μόλις το Νοέμβριο του 2016.

Οπως αναφέρει η κυρία Γεροβασίλη στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, «τα πειθαρχικά συμβούλια αποτελούν τον βασικό πυλώνα εφαρμογής του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων και η απρόσκοπτη λειτουργία τους είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση έκνομων φαινομένων στη δημόσια διοίκηση».
Ωστόσο, αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις μετά την έκθεση Πεπραγμένων για το έτος 2016 του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή, στις 31 Δεκεμβρίου 2016 οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων ήταν 4.351! Στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια ήταν 3.316, αυξημένες κατά 51,76% σε σχέση με αυτές στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2015, οι οποίες ανέρχονταν σε 2.185.

Το πιο σημαντικό όμως εύρημα είναι η εκτόξευση των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων στο δευτεροβάθμιο συμβούλιο που αυξήθηκαν κατά 316%! Το 2015 είναι μία κυριολεκτικά μαύρη χρονιά για την απόδοση της πειθαρχικής δικαιοσύνης στον δημόσιο τομέα εξαιτίας των νομοθετικών παρεμβάσεων Κατρούγκαλου, που έκλεισαν το μάτι στους επίορκους με την αλλαγή των όρων επιβολής αυτοδίκαιης αργίας σε υπαλλήλους που κατηγορούνται για αδικήματα υψηλής ηθικής απαξίωσης, αλλά και στους συνδικαλιστές με την επαναφορά τους στα πειθαρχικά συμβούλια, που τα είχαν μετατρέψει σε πλυντήρια αθωωτικών αποφάσεων κατά το παρελθόν.

Σημειώνουμε ότι το 2013 τα πρωτοβάθμια συμβούλια εξέδωσαν συνολικά 1.207 αποφάσεις. Ο αριθμός αυτός ανέβηκε σε 1.500 το 2014, ενώ την πρώτη χρονιά της «Πρώτης φοράς Αριστεράς» περιορίστηκε σε 675 αφού καθυστέρησε η συγκρότησή τους.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

 1. τακης θαθαβειος pℏ.D.
  μη, ρε πουσι
  ασ' χυμοι αρα κ.α. κει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. τακης θαθαβειος pℏ.D.
  ολγα γ. ερωβασιλη χαρηκα δ' αδεια ευσρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και γιατί δεν τους δίνετε σουτ μωρή; Τι το λες μόνο; Γιατί πες, είναι κι΄αυτοί στρατός μας. Ο "μισθοφορικός στρατός" που λέγαμε που αν τους δώσουμε σουτ θα χάσουμε ψήφους. ΟΥΣΤ ΟΛΟΙ ΣΑΣ μωρή πρησμένη, και σεις και τούτοι !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΛΕΝΕ?????

  Τι είναι και τι θέλει το ΕΠΑΜ :
  Αν χρειαζόταν να πει κανείς με λίγα λόγια το τι είναι και τι θέλει το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ) θα έλεγε ότι απηχεί την προσπάθεια να συγκροτηθεί η ευρύτερη δυνατή κοινωνικοπολιτική συμμαχία του ίδιου του λαού, η οποία να υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές ιδεολογίας και κομματικής ταυτότητας στις γραμμές του στη βάση ορισμένων άμεσων στόχων ανατροπής της σημερινής κατάστασης και ανοίγματος του δρόμου για μια ριζικάδιαφορετική πορεία του τόπου.

  Το ΕΠΑΜ έχει σαν σκοπό να πάρει πίσω ότι έχει στερήσει από τον εργαζόμενο λαό και τη χώρα το καθεστώς της δουλοπαροικίας του χρέους που έχει επιβάλει η τρόικα και η ντόπια οικονομική και πολιτική ολιγαρχία.

  https://www.youtube.com/watch?v=X6MpOk_fJpo&feature=em-uploademail

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΠΛΑΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΕΠΑΜ. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε., ΝΑ ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ "ΡΙΖΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ" ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ? ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ? Ο Γ.Γ. ΚΑΖΑΚΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ, ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ, ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ? ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑΣ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΣ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ" ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ "ΣΩΣΕΙ" ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ "ΑΝΑΛΥΣΕΙ" ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ? ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ "ΕΠΕΣΕ" Ο κ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΦΑ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ? ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ. Η "ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ" ΤΟΥ ΟΤΙ ΦΑΜΕ, ΟΤΙ ΠΙΟΥΜΕ ΚΙ' ΟΤΙ ΑΡΠΑΞΕΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ. ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ Ο κ. ΚΑΖΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΟΧΙΑ ΔΙΜΟΥΤΣΟΥΝΗ, ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟ ΣΧΗΜΑ "ΔΕΞΙΟΙ-ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ" ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ" ΣΥΝΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΝΕΙ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.

   Διαγραφή
 5. Καταρχας τι θα πει πειθαρχικο συμβουλιο!!!Ειναι να απορεις με την ευρηματικοτητα των διαχρονικα κρατικοδιαιτων για να πεφτουν στα μαλακα.Αντι να προσαγονται κατευθειαν στην οποια δικαιοσυνη στηνουν εξ ιδιων ενα "πειθαρχικο" υμεις και ημεις και ταχαμ δηθεν τιμωρουνται!!!!Ου να χαθειται καρεκλοκενταυροι δυναστες!!!!!Αντι να δικαστουν απο ενα κανονικο δικαστηριο με ενορκους αγνωστους πολιτες που θα τους κρινουν αντικειμενικα στηνουν καθε ειδους δικαστηρια πειθαρχικα και κανονικα ακομα αν απαιτηθει για τα ευνοητα.Για να μη το ζοριζουμε πολυ το θεμα ΣΤΗΝΟΥΝ ΜΙΑ ΕΔΕ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ!!Το πιο περιεργο για μενα ειναι οτι οπως εψαξα στο διαδικτυο διαχρονικα ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ καμμια νομικη φωνη και καμμια αντιδραση κατα αυτου του ανοσιουργηματος των πειθαρχικων συμβουλιων που ενδημουν στο δημοσιο και μαλιστα ειναι γραμμενα και στο Συνταγμα!!!!.Οπως αντιστοιχα ελαχιστοι απο τον νομικο κοσμο αντεδρασαν στην ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ(πιο πανω αρθρο)που επεβληθη ουσιαστικα απο το ανοιγμα των τραπεζικων λογαριασμων.ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ στην Ελλαδα δεν αμφισβητει την βαρβαρη και αντιδημοκρατικη δομη του κρατους και της δικαιοσυνης.Ολοι κινουνται περιξ χωρις να ενοχλουνται απο την ηλιθιοτητα και την υποκρυπτομενη δολιοτητα που συγκροτει το αρχιτεκτονημα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.Αφηνουν για παραδειγμα τους νομους να εκδιδονται, να διαπλαθουν την πραγματικοτητα και κανενας(πλην ελαχιστων) δεν λενε το αυτονοητο.ΔΙΚΑΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Η ΕΣΤΩ ΜΕ ΤΟ ΣΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΡΙΝ ΕΚΔΟΘΟΥΝ!!!!!!Τι πιο λογικο και απλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]