Αύξηση των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών το πρώτο δίμηνο του 2018

Με διψήφια ποσοστά αύξησης σε σχέση με πέρυσι «έτρεξαν» στο πρώτο δίμηνο του 2018 οι ελληνικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, σε επίπεδο τόσο όγκου, όσο και αξίας, με «μπροστάρηδες» τα ακτινίδια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια και τα αγγούρια.

Την ίδια στιγμή, σε φθίνουσα πορεία βρέθηκαν οι εισαγωγές, οι οποίες επίσης υποχώρησαν, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT Hellas, στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουάριου 2018 οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών αυξήθηκαν έναντι του αντιστοίχου διμήνου το 2017 κατά 14,5% σε όγκο και ανήλθαν σε 268.903 τόνους, και κατά περίπου 20% σε αξία, φθάνοντας τα 175,86 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου, Γεώργιο Πολυχρονάκη, οι εξαγωγές των λαχανικών παρουσίασαν -σε όγκο- σημαντική ενίσχυση της τάξης του 32,9% στο πρώτο δίμηνο φέτος, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος και ανήλθαν σε 44.681 τόνους. Σε αξία μειώθηκαν κατά 6,74% σε σχέση με πέρυσι, στα 31,48 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να επηρεάσουν αρνητικά το θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών. Οι δε εξαγωγές των φρούτων αυξήθηκαν κατά 11,4% σε όγκο και κατά 28% σε αξία και διαμορφώθηκαν σε 224.222 τόνους και 144,38 εκατ. ευρώ, στο πρώτο δίμηνο φέτος, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Καθοριστικό ρόλο στις θετικές εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας στο πρώτο δίμηνο φέτος διαδραμάτισαν -σύμφωνα με τον κ.Πολυχρονάκη- οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε χώρες ανταγωνίστριες, όπου οι καλλιέργειες επλήγησαν. «Ως αποτέλεσμα, η υψηλή ποιότητα της ελληνικής παραγωγής, σε συνδυασμό με τον αυξημένο όγκο, οδήγησαν στα προαναφερόμενα θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας» υπογράμμισε.

Θετική εξέλιξη υπήρξε και στις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, οι οποίες στο πρώτο δίμηνο φέτος και έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος παρουσίασαν μείωση, τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκε ο σύνδεσμος, στο πρώτο δίμηνο φέτος και έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, συνολικά οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα υποχώρησαν σε ποσοστό 16,3% σε όγκο και ανήλθαν σε 103.015 τόνους, έναντι των 123.139 τόνους το πρώτο δίμηνο του 2017, ενώ σε αξία σημειώθηκε κάμψη κατά 13,1% στα 86,805 εκατ. ευρώ, από 99,849 εκατ. ευρώ.

loading...

1 thought on “Αύξηση των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών το πρώτο δίμηνο του 2018

  1. ΑΥΞΗΣΕΙΣ my ass, ΑΜΑ ΣΕ ΡΙΧΝΩ ΣΤΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΕΙΣ ΛΙΓΗ ΕΞΑΓΩΓΗ ΜΕ 2% ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ, ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ.

    ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ???
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ…
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΟΝΑΧΑ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΠΟΙΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.
    ΤΟ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ,
    το ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ μπορει να μην ειναι ικανη, αλλα ειναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ.!!
    Tο νομισμα απηχει ΣΧΕΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΣΧΕΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ, ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ. !!
    Αν δεν λυσουμε το ΜΕΓΑ θεμα του ποιος εκδιδει το νομισμα, το ποιος ελεγχει τη νομισματικη κυκλοφορια, ολα τα μεσα παραγωγης να παρεις στα χερια σου, δεν εχεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.!!!

Comments are closed.