Ο αμερικανικός Στρατός σκότωσε τον αρχηγό του ISIS – Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ των ΗΠΑ

Αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες ότι ο αρχηγός του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι είναι νεκρός, ενώ αναμένεται μια «σημαντική ανακοίνωση» από τον Ντόναλντ Τραμπ σήμερα.

Ο ηγέτης της ισλαμικής τρομοκρατικής ομάδας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε επικήρυξη  25 εκατομμυρίων δολαρίων στο κεφάλι του, πιστεύεται ότι σκοτώθηκε στη Συρία.

Ένας «υψηλός στόχος του ISIS» – που πιστεύεται ότι είναι ο Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι σκοτώθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ιντλίμπ, μια καλά τοποθετημένη στρατιωτική πηγή είπε στο Fox News το βράδυ του Σαββάτου.

Ο αρχηγός του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι εκτιμάται ότι σκοτώθηκε σε έφοδο του αμερικανικού στρατού που έγινε στη βορειοδυτική Συρία το Σάββατο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο του υπουργείου Αμυνας και άλλη μία πηγή, που επικαλείται το CNN. Αμφότερες οι πηγές επισήμαναν ότι η επίσημη επιβεβαίωση εκκρεμεί ενώ γίνεται τεστ DNA και βιομετρικά τεστ.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο άμυνας, φαίνεται πως ο Μπαγκντάντι ενεργοποίησε ένα γιλέκο με εκρηκτικά κατά τη διάρκεια της εφόδου. Η CIA βοήθησε στον εντοπισμό του αρχηγού του ISIS, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, δεν τραυματίστηκαν παιδιά στην επιδρομή, αλλά δύο σύζυγοι του Μπαγκντάντι σκοτώθηκαν αφού πυροδότησαν τα δικά τους γιλέκα με εκρηκτικά.

Μέλη της Delta Team διενήργησαν τη επιχείρηση του Σαββάτου μετά την παραλαβή ευαίσθητων πληροφοριών.

Πρώτο το Newsweek είχε μεταδώσει ότι εκτιμάται πως ο Μπαγκντάντι είναι νεκρός, ενώ ο Λευκός Οίκος προανήγγειλε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει μια σημαντική ανακοίνωση σήμερα. Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στο CNN ότι η ανακοίνωση έχει σχέση με τα εξωτερικά ζητήματα.

Ποιος είναι ο αρχηγός του ISIS

Ο Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι, αρχηγός του ISIS, κρύβεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Ενα βίντεο που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, από το μέσο του Ισλαμικού Κράτους al-Furqan έδειχνε έναν άνδρα που υποτίθεται ότι ήταν ο Μπαγκντάντι. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε από τον Ιούλιο του 2014, όταν είχε μιλήσει στη Μοσούλη.

Τον Φεβρουάριο του 2018 πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ο αρχηγός του ISIS είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής που είχε γίνει το 2017 και ότι είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης για έως και πέντε μήνες εξαιτίας των τραυμάτων του.

Ο Μπαγκντάντι έγινε αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ (ISI). Τρία χρόνια αργότερα, το ISI ανακοίνωσε την απορρόφηση μιας οργάνωσης που υποστηρίζεται από την αλ Κάιντα στη Συρία και ο Μπαγκντάντι δήλωσε ότι η οργάνωσή του θα είναι γνωστή ως Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS).

Λίγο προτού κυκλοφορήσουν οι πρώτες πληροφορίες ότι ο αρχηγός του ISIS είναι νεκρός, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κάνει ένα λακωνικό tweet. «Μόλις συνέβη κάτι πολύ μεγάλο!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο Τραμπ θα κάνει σήμερα (στις 15:00 ώρα Ελλάδας) μια σημαντική ανακοίνωση, χωρίς να δοθεί καμία διευκρίνιση για το ποιο θέμα θα αφορά αυτή.

Αν επιβεβαιωθεί ότι ο αρχηγός του ISIS είναι νεκρός, θα πρόκειται για τον πιο διαβόητο τρομοκράτη που σκοτώνεται ή συλλαμβάνεται από το 2011, όταν σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Στο μεταξύ, δύο Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τεχεράνη ενημερώθηκε από πηγές στη Συρία ότι ο αρχηγός του ISIS σκοτώθηκε.

«Το Ιράν ενημερώθηκε για τον θάνατο στο Μπαγκντάντι από Σύρους αξιωματούχους που το έμαθαν από το πεδίο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, ενώ ο δεύτερος το επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

loading...