“ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ”: ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ;

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΨΕΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΣ!

ΒΙΝΤΕΟ

Του Kit Knightly 

Ο πόλεμος κατά των μετρητών έχει φτάσει στο τέλος του: τα χρήματα αντικαθίστανται από κουπόνια που

υπόκεινται σε πλήρη κρατικό έλεγχο.

Βασιζόμενες στο μοντέλο του bitcoin, οι κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν να παράγουν τα δικά τους “ψηφιακά νομίσματα”. Αφαιρώντας κάθε εναπομείνασα ιδιωτικότητα, παρέχοντας πλήρη έλεγχο σε κάθε συναλλαγή, περιορίζοντας ακόμη και το σε τι επιτρέπεται στους απλούς ανθρώπους να ξοδεύουν τα χρήματά τους.

Από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκαν το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, που πωλούνταν ως ένα ανεξάρτητο και εναλλακτικό μέσο ανταλλαγής εκτός του χρηματοπιστωτικού status quo, ήταν θέμα χρόνου να απορροφηθεί, να τροποποιηθεί και να επανατοποθετηθεί η νέα εναλλακτική λύση στην υπηρεσία του κράτους.

Εισάγετε τα “ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών”: η απάντηση του συστήματος στο bitcoin.

Για όσους δεν τα έχουν ακούσει ποτέ, τα “ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών” (Central Bank Digital Currencies, CBDC) είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται, ψηφιοποιημένες εκδόσεις της λίρας/του δολαρίου/του ευρώ κ.λπ. που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες.

Όπως το bitcoin (και άλλα κρυπτογραφικά), το CBDC θα είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό, προωθώντας έτσι τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά των μετρητών. Ωστόσο, σε αντίθεση με την κρυπτογράφηση, δεν θα έχει κρυπτογράφηση που θα διατηρεί την ανωνυμία. Στην πραγματικότητα, θα είναι το εντελώς αντίθετο, τερματίζοντας ενδεχομένως την ίδια την ιδέα της χρηματοοικονομικής ιδιωτικότητας.

Τώρα, μπορεί να μην έχετε ακούσει πολλά για τα σχέδια του CBDC, χαμένα όπως είναι στο κουβάρι της συνεχιζόμενης “πανδημίας”, αλλά η εκστρατεία είναι εκεί, που σέρνεται στις πίσω σελίδες εδώ και μήνες. 

Υπάρχουν ιστορίες σχετικά με αυτήν τόσο από το Reuters όσο και από τους Financial Times μόλις σήμερα. Είναι μια μακρά, αργή απάτη, αλλά παρ’ όλα αυτά μια απάτη.

Οι χώρες στις οποίες η ιδέα προχώρησε περισσότερο είναι η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το κινεζικό ψηφιακό γουάν βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 και υπόκειται σε συνεχείς και εκτεταμένες δοκιμές. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει φτάσει ακόμη κοντά σε αυτό το στάδιο, αλλά ο καγκελάριος Rishi Sunak προωθεί έντονα μια ψηφιακή λίρα που ο Τύπος αποκαλεί “Britcoin”.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής και της Μαλαισίας, δεν απέχουν πολύ.

Οι ΗΠΑ ερευνούν επίσης την ιδέα, με τον Jerome Powell, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, να ανακοινώνει τη δημοσίευση λεπτομερούς έκθεσης για το “ψηφιακό δολάριο” στο εγγύς μέλλον.

Οι προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αυτά τα CBDCs θα πρέπει να είναι αρκετές για να εγείρουν κόκκινες σημαίες ακόμη και στα πιο έμπιστα μυαλά.

Στους περισσότερους ανθρώπους δεν θα άρεσε η ιδέα ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί “όλες τις δαπάνες σε πραγματικό χρόνο”, αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ KAI ΔEΙΤΕ TO BINTEO 
ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...