Το «Μήνυμα Πολέμου» Του Ερντογάν Στην Ελλάδα Και Η Αναχρονιστική Συνθήκη Της Λωζάννης

Βρισκόμαστε δυο μόλις εβδομάδες πριν μας αφήσει το 2017 και περάσουμε στο 2018, έτος κατά το οποίο, όπως ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, θα αποτελέσει ορόσημο καθώς το δεύτερο εξάμηνο η χώρα θα
βγει από τις σκληρές μνημονιακές λογικές, περνώντας στην εποχή της «κανονικότητας».

Έχει περάσει μια μόλις εβδομάδα μετά από τη θεωρούμενη ως «ξαφνική», επικίνδυνα αχρείαστη ή αν θέλετε ενδεχομένως και ελλειπή ως προς τη συνεννόηση όπως αποδείχθηκε, επίσκεψη στην Ελλάδα του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.

Ως γνωστό, την Πέμπτη και Παρασκευή, «7 και 8 Δεκεμβρίου 2017», πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα και στην Κομοτηνή, ο απρόβλεπτος, σκληρός, σουλτάνος, Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, «Effendi» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, μαντηλοφορούσα, υπέρμαχο και «αφέντρα των τουρκικών χαρεμιών», Εμινέ «hanımefendisi».

Κατά την διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, συνοδευόταν από αντιπροσωπεία αποτελούμενη εκτός από Τούρκους επιχειρηματίες και από μέλη της διορισμένης από τον ίδιο τουρκικής κυβέρνησης, προεξέχοντος του κ. Χασάν Τσαβούσογλου, αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης γεννημένο και αναθρεμμένο στην Κομοτηνή.

Ο Τούρκος ηγέτης, «Εffendi» σουλτάνος Ερντογάν, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, μετά από την προσευχή στο «Κιρ Μαχαλέ» τζαμί της Κομοτηνής απευθυνόμενος στους «ομοεθνείς» κατά τον ίδιο, Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης κατά τη Συνθήκη της Λωζάννης, δείχνει το νέο αφήγημα της Τουρκίας.

Στο νέο αφήγημα της τουρκικής διπλωματίας, σημαντικό ρόλο και θέση, όπως τονίζει ο Τούρκος ηγέτης Ερντογάν από το μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής, κατέχει η «ομοεθνής» μουσουλμανική μειονότητα, η οποία είναι η «γέφυρα» της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έχει πρώτη αντιληφθεί και άμεσα διαπιστώνει από τις συναντήσεις – συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο, πως ο υψηλός καλεσμένος δεν είναι ο ίδιος όπως το πρόσφατο παρελθόν κατά το οποίο έκανε «κουμπαριές» με τον πρώην Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

Πλέον το αφήγημα της τουρκικής διπλωματίας είναι διαφορετικό και ανά πάσα στιγμή απρόβλεπτο, ως προς τις εξελίξεις στην ομολογουμένως δύσκολη γωνιά της ανατολικής Μεσογείου.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τους νέους όρους του γεωπολιτικού «gambling» στην δύσκολη περιοχή της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, της περιοχής μας, μετά από το πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία.

Νέοι όροι και νέα δεδομένα που έχουν γεννηθεί ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας και από την έστω μικρή, ισχνή σε πλειοψηφία αλλά επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ μπέη στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017, ένα δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε με σκοπό τις συνταγματικές αλλαγές οι οποίες μετατρέπουν την Τουρκία σε ένα νέου τύπου νεοοθωμανικού χαλιφάτου και την μετεξέλιξη σε «Effendi» σουλτάνο τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η αστοχία ως προς τον χρόνο της επίσκεψης Ερντογάν αλλά και η κατάρρευση των συμφωνηθέντων που είχαν προηγηθεί μέσω των συνομιλιών της ελληνικής πλευράς με την αντίστοιχη τουρκική, στοιχεία διακριτά από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης – καλωσόρισμα του Τούρκου Προέδρου από τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θέτει εξ` αρχής ζήτημα στον Τούρκο καλεσμένο Ρετζέπ Ταγιπ μπέη ως προς τον σεβασμό της συνθήκης της Λωζάννης με αναφορές σε θέματα που έχουν να κάνουν με την έλλειψη σεβασμού της Τουρκίας εξ` αιτίας της προκλητικής στάσης απέναντι στο Συνταγματικό Δίκαιο.

Ο Τούρκος Σουλτάνος Ερντογάν κάνει σαφές, μέσα στο ελληνικό προεδρικό μέγαρο, πως το νέο αφήγημα της τουρκικής διπλωματίας είναι η οθωμανική λογική «καζάν – καζάν», μια λογική ικανή να μας οδηγήσει σε μια μελλοντική αναθεώρηση της «αναχρονιστικής» για την τουρκική πλευρά συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Ερντογάν μπέης, θεωρεί «εαυτόν» γνώστη και ειδήμονα του οθωμανικού «καζάν – καζάν», της απλής, όχι αναλογικής, αλλά «σκέτο» νεοοθωμανικής λογικής.

Η αρχή της διαπραγματευτικής αρχής «καζάν – καζάν» είναι ένα καζάνι στο οποίο χωρούν, ως προς το μαγείρεμα και τη συζήτηση, όλα τα υλικά και όσα εξ ` αυτών βγουν μαγειρεμένα τρώγονται αποκλειστικά και μόνο από έναν «καζανάρη» ο οποίος συμμετέχει και κυριαρχεί στο ιδιότυπο και χρόνιο ανατολίτικο παζάρι του Αιγαίου.

Η επιθυμία του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας ως προς την αναθεώρηση και επαναδιαπραγμάτευση της «αναχρονιστικής» συνθήκη της Λωζάννης, λαμβάνει την άμεση απάντηση του «State Department», η οποία τονίζει το αδιαπραγμάτευτο της συνθήκης, δείχνοντας τη σοβαρή πλευρά του θέματος.

Ο Σουλτάνος Ερντογάν ανοίγει, έχοντας πάρει την πάσα από τον μη εκτελεστικό, Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ζήτημα της συνθήκης της Λωζάννης, το οποίο και αναγάγει ως κεντρικό κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα.

Η πολιτική, στρατιωτική και διπλωματική ηγεσία, καθώς και οι εμπειρογνώμονες διαπραγματευτές των κλιμακίων των δυο ιστορικά αντιμαχόμενων πλευρών Ελλάδας και Τουρκίας, γνωρίζουν καλά, ας το εμπεδώσουμε οι υπόλοιποι, πως μια ισχυρή συνθήκη, η οποία οριοθετεί σύνορα κρατών αλλά και σχέσεων πληθυσμών, έστω και αν βρίσκεται σε ισχύ, με τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στο μεσοδιάστημα, σπάει και αποτελεί προϊόν επαναδιαπραγμάτευσης μόνο εξαιτίας μιας μεγάλου μήκους πολεμικής σύρραξης.

Ο «Εffendi» σουλτάνος Ερντογάν, κατά την διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, πίσω από τις διατυπώσεις, αφήνει στο ελληνικό Προεδρικό Μέγαρο υπονοούμενα, πίσω από τις λέξεις, για ένα ανοιχτό και νέο, όχι απλά θερμό επεισόδιο, αλλά ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Πόλεμος ο οποίος ενδεχομένως θα προκαλέσει τα δυο μέρη, Τουρκία και Ελλάδα ως προς την επαναδιαπραγμάτευση της «αναχρονιστικής» κατά την τουρκική πλευρά συνθήκη της Λωζάννης.

Μη ξεχνάμε πως η τουρκική στρατιωτική ηγεσία θέλει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την αγορά του ρώσικου πυραυλικού συστήματος «S – 400», των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών «F -35», αλλά και την δική της παραγωγή που θα έρθει στο προσεχές μέλλον και αφορά την κατασκευή τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, όπως έχει «υποσχεθεί» ο Σουλτάνος Ερντογάν.

Για να μιλάμε ανοιχτά, σοβαρά και ξεκάθαρα.

Οι συνθήκες σπάνε μόνο με πόλεμο, θυμίζουμε πως η συνθήκη της Λωζάννης, η οποία συντάχθηκε την 23η Ιουλίου του 1923 στην Ελβετία από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής και οριοθέτησε το κράτος των Νεότουρκων και τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, αντικατέστησε ή αν προτιμάτε «αναθεώρησε» τη συνθήκη των Σεβρών.

Η συνθήκη της Λωζάννης, είναι αποτέλεσμα του πολέμου Ελλάδας και Τουρκίας και ήττας των ελληνικών δυνάμεων που έφερε τη Μικρασιατική καταστροφή και την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους του «πατέρα των Τούρκων» Κεμάλ Ατατούρκ.

Η συνθήκη των Σεβρών οριοθετούσε την Ελλάδα των δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Το «πάρτι στο Αιγαίο», είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει πόλεμο στην όποια μεγέθους κλίμακα ελληνοτουρκικής σύρραξης, πάντα με υπαιτιότητα της Τουρκίας, με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για την «καυτή» περιοχή της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου αλλά και ενδεχομένως για όλη την ανθρωπότητα.

To «παζάρι του Αιγαίου», λαμβάνει χώρα και στις δύο ακτές του πελάγους, αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο ως προς τη λύση και την τελική διαπραγμάτευση, καθώς το «μπρα ντε φερ» των δύο ακτών είναι σκληρό, συνεχές και πολλές φορές μη αντιμετωπίσιμο μέσα από ελλειπή συνεννόηση.

Γνωρίζουμε όλοι την ιστορία του βασιλιά των Αθηναίων Αιγέα, εξαιτίας του οποίου ονομάστηκε Αιγαίο Πέλαγος η θάλασσα στην οποία στην δυτική ακτή βρίσκεται η Ελλάδα και η ανατολική ακτή ανήκει ολοκληρωτικά στην Τουρκία, αν θέλετε προϊόν της συνθήκης της Λωζάννης.

Το σύγχρονο «παραμύθι του Αιγαίου», είναι γραμμένο στα άρθρα και στις διατάξεις που αποτελούν την ανά πάσα στιγμή, όσα χρόνια και αν περάσουν, εύθραυστη συνθήκη της Λωζάννης, η οποία μέσω ενός νέου πολέμου στις ακτές της θάλασσας του Αιγέα, μπορεί να αντικατασταθεί από μια νέα συνθήκη, πιο ισχυρή, κυρίως αλλαγμένη, έχοντας συμπεριληφθεί σε αυτή, ως νέες αξιώσεις, το νέο αφήγημα «καζαν – καζαν» της τουρκικής διπλωματίας.

Υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έστω και αν αποτελούν, προς το παρόν, μόνο αξιώσεις της τουρκικής πλευράς, έστω και αν η ελληνική πλευρά θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη συνθήκη της Λωζάννης, χωρίς να απαντά στις τουρκικές, όποιες και αν είναι αυτές, προκλήσεις.

Το άλυτο Κυπριακό ζήτημα , το όποιο μελλοντικό « ; » θέμα προκύψει στη Θράκη, η ακαθόριστη αιγαιοπελαγίτικη ΑΟΖ, οι «γκρίζες ζώνες» στις ελληνικές βραχονησίδες και στα ελληνικά νησιά, σίγουρα όχι, στα αντίστοιχα τουρκικά, καθώς αν θέλετε, τα «τουρκικά» νησιά και οι «τουρκικές» βραχονησίδες στο Αιγαίο «προστατεύονται», όσο σκληρό και αν ακούγεται, καλύτερα από τα δικά μας.

Σημείωση:

Το «Βατερλό» που συνόδεψε από την πρώτη στιγμή την επίσκεψη του Σουλτάνου Ερντογάν στην Αθήνα και στη Θράκη το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί τη νέα σχέση του ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου κ. Προκόπη Παυλόπουλου με την ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα με τον ένοικο της οδoύ Βασιλίσσης Σοφίας και Ζαλοκώστα, Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Κοτζιά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένουμε αντιδράσεις και ενδεχομένως επιπλέον διαφορετικές, δημόσια εκφρασμένες, τοποθετήσεις του κ. Προκόπη Παυλόπουλου από την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σε ζητήματα που θα ανοίξουν προσεχώς ή ήδη έχουν ανοίξει και έχουν να κάνουν είτε με το υπό συζήτηση όνομα της «FYROM», είτε με τις συνεννοήσεις με την αντίστοιχη αλβανική κυβέρνηση, ως προς το θέμα της καταπάτησης από την αλβανική πλευρά των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.

Υστερόγραφο :

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 ολοκληρώνεται η πρώτη μετά από 65 ολόκληρα χρόνια επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα.

Ο «Effendi» Σουλτάνος Ερντογάν, εξέρχεται του «FIR Aθηνών», χωρίς να έχει στις αποσκευές επιστροφής τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι με ελικόπτερο αυτομόλησαν στην Ελλάδα την επόμενη μέρα από το τουρκικό πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου του 2016.

Ο «Αφέντης του Αιγαίου», Ρετζέπ Ταγιπ μπέης, επιστρέφει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατουρκ της Κωνσταντινούπολης, χωρίς ανταποδοτικά της ελληνικής φιλοξενίας, καλώντας επίσημα στην Τουρκία είτε τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, είτε τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Τι λέτε μπορούμε ή όχι, να θεωρούμε, από τώρα, «αναχρονιστική» τη συνθήκη της Λωζάννης ;

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επικρατήσει τελικά η ελληνική θέση σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο ή το νέο τουρκικό αφήγημα «καζάν – καζάν», ισχυρό χαρτί της «διαπραγματευτικής» ικανότητας του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, είναι ικανό ως προς μια αναθεώρηση της «αναχρονιστικής», κατά την τουρκική διπλωματία, συνθήκη της Λωζάννης ;

Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής

πηγή: mignatiou.com

loading...