Αύξηση επιτοκίων: Πως θα λειτουργήσει η επιδότηση για τους συνεπείς δανειολήπτες – Αναλυτικά παραδείγματα

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν από το τέλος του έτους, θα γίνει γνωστός ο οδικός χάρτης για την επιδότηση της διαφοράς κατά 50%, ανάμεσα στην δόση που πλήρωνε κάποιος συνεπής δανειολήπτης από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, απόρροια της αύξησης των επιτοκίων.

Όπως δήλωσε στην Βουλή την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι η πρώτη φορά που τράπεζες αναλαμβάνουν την στήριξη συνεπών δανειοληπτών, χωρίς να προκύπτει δημοσιονομικό κόστος. Σημείωσε επίσης ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες αποτελούν ένα καλό, πρώτο βήμα! Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα κινηθούν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. ‘Αλλωστε, αυτό είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας του συστήματος και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού».

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι ναι μεν θα ήθελαν το πακέτο των μέτρων να είναι πιο γενναίο, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, κυρίως λόγω της στάσης που τηρεί σε τέτοια ζητήματα ο SSM. Εκφράζεται όμως η ικανοποίηση ότι ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών, οι οποίοι μάλιστα ανήκουν στην κατηγορία ευάλωτων θα ωφεληθούν.

O Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να εξηγήσει την δυσκολία που υπάρχει ώστε το πακέτο να ήταν γενναίο, στάθηκε στην θέση που έχει εκφράσει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία «οποιαδήποτε αλλαγή των χαρακτηριστικών του σχήματος, είτε αναφορικά με τη μεγέθυνση της περιμέτρου, είτε με το ποσοστό επιδότησης της δόσης, θέτει σε κίνδυνο την υφιστάμενη εποπτική αξιολόγηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, τους δείκτες δανείων σε καθυστέρηση και την κεφαλαιακή τους επάρκεια».

Τι σημαίνει όμως η πρόταση των τραπεζών για τους 30.000 δανειολήπτες που αφορά. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

1. Δανειολήπτης που είχε λάβει δάνειο 100.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής 15 χρόνια και κυμαινόμενο επιτόκιο (Euribor συν 3 μονάδες) πλήρωνε το περασμένο καλοκαίρι δόση 696,37 ευρώ τον μήνα (επιτόκιο 3%, αφού το Euribor ήταν αρνητικό. Πλέον με το Euribor που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διαμορφωθεί στο 2,5%, το επιτόκιο θα ανέβει στο 5,5% και η δόση θα ανέβει στα 823,47 ευρώ τον μήνα. Διαφορά δηλαδή 127,1 ευρώ και σε ετήσια βάση 1.525,2 ευρώ. Με βάση το πακέτο που ανακοίνωσαν οι τράπεζες η επιδότηση για τους δικαιούχους θα είναι 762,6 ευρώ.

2. Στην περίπτωση που η διάρκεια του δανείου είναι 20 χρόνια, τότε η μηναία επιβάρυνση ανέρχεται σε 134,06 ευρώ τον μήνα, αφού η δόση από 560,62 ευρώ τον Ιούλιο του 2022, θα ανέβει στα 694,68 ευρώ. Σε ετήσια βάση η επιβάρυνση θα είναι 1.608,72 ευρώ και η επιδότηση των τραπεζών στους δικαιούχους θα είναι της τάξεως των 804,36 ευρώ.

Το σχέδιο που θα υλοποιηθεί έχει επτά άξονες:

1. Δικαιούχοι: Δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων, που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία.

2. Εισοδηματικά κριτήρια, όπως ορίζονται στο ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευάλωτου, δηλαδή:

• ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ, ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ

• μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ) και

• συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό 21.000 ευρώ.

3. Υπαγόμενες οφειλές: Οι υφιστάμενες ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες, με σημείο αναφοράς (για το ενήμερο ή μη) την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον πιστούχο. Δεν είναι επιλέξιμες οφειλές που θα προέρχονται από νέα δάνεια, τα οποία θα χορηγηθούν μετά από τη σημερινή ημερομηνία.

4. Ποσοστό επιδότησης: Το 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30.6.2022). Η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

5. Σχήμα επιδότησης: Δημιουργία ταμείου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με ισόποσες εισφορές των 4 συστημικών τραπεζών, το οποίο ωστόσο θα είναι στη διαχείριση τρίτου φορέα (ΕΓΔΙΧ) μέσω της πλατφόρμας ΓΕΦΥΡΑ, στην οποία θα υποβάλλεται και η αίτηση του δικαιούχου.

6. Διάρκεια επιδότησης: 12 μήνες.

7. Η προθεσμία υποβολής της αιτήσεως θα οριστεί και θα ανακοινωθεί.

loading...