Κύρος Δικαιοσύνης, κόμματα και ΜΜΕ

(Επιστολή Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου, πρώην Γενικού Διεθυντή Μεταφοράς ΔΕΗ, που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» στις 23.10.2019)

Δύο παρατηρήσεις για τις εξής περί Δικαιοσύνης αναφορές στο κύριο άρθρο της «Κ» στις 13.10.2019:
– «Στο (δικαστικό) Σώμα εμφανίστηκαν φαινόμενα φατριασμού, με το κύρος του να καταρρακώνεται…».
– «Θα χρειαστεί η θεσμική και επαγγελματική ευσυνειδησία όλων των λειτουργών προκειμένου η Δικαιοσύνη να ξεπεράσει την κρίση αξιοπιστίας».

Α. Το κύρος του δικαστικού σώματος δεν «καταρρακώνεται» ούτε η Δικαιοσύνη έχει μπει «σε κρίση αξιοπιστίας», επειδή ελάχιστοι δικαστικοί λειτουργοί κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε «φαινόμενα φατριασμού».
Η «θεσμική και επαγγελματική ευσυνειδησία» των λειτουργών της Δικαιοσύνης αποτελεί πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από μεμονωμένα «φαινόμενα φατριασμού».

Β. Η Δικαιοσύνη δεν απειλείται από τους ελάχιστους λειτουργούς της που θα κατηγορηθούν ότι έχουν παραβεί τον Νόμο, καθώς η ίδια μπορεί να τους ελέγχει για τις τυχόν παραβάσεις τους με τα αρμόδια όργανά της.

Απειλείται από τους πολλούς των κομμάτων και των ΜΜΕ που, παρά τον νόμο και χωρίς κανείς στη χώρα μας να τους ελέγχει, παρεμβαίνουν στο έργο της:

(α) Υποδεικνύοντας τι πρέπει να πράξουν δικαστικοί σε συγκεκριμένες υποθέσεις:

– «Δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα το ΣτΕ να ακυρώσει τον διαγωνισμό» (Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ 2016, για τις τηλεοπτικές άδειες).

– «Αποτέλεσε για μας μια δυσάρεστη έκπληξη. Προβλέπεται υποβολή νέας αίτησης και εξέτασή της από το ίδιο δικαστήριο, πιθανώς με νέα σύνθεση» (Στ. Κοντονής, 17.7.17, για απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών).

(β) Εκδίδοντας αποφάσεις για την ενοχή πολιτικών προσώπων για το (κάθε φορά) «μεγαλύτερο σκάνδαλο στη χώρα» αλλά και μη πολιτικών για διάφορες υποθέσεις, πριν αποφασίσουν τα αρμόδια δικαστικά όργανα (περιπτώσεις Κοσκωτά, Βατοπεδίου, Λίστας Λαγκάρντ, ΕΛΣΤΑΤ, ΔΟΛ, Νοvartis…).

(γ) Προσβάλλοντας ευθέως, και ενίοτε βάναυσα, εισαγγελείς και δικαστές.

– «Υπάρχει μία αντιμετώπιση από την πλευρά της τακτικής Δικαιοσύνης που δεν βοηθάει και προστατεύει πολλές φορές τους κακοπληρωτές εργοδότες» (Αλ. Τσίπρας, 17.7.17).

– «Στα εξοπλιστικά υπήρξε περίοδος που έπεφταν οι μίζες βροχή. Καταιγίδα και μάλιστα τροπική αλλά οι εισαγγελείς και οι δικαστές έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν. Εγώ θα μεροληπτήσω υπέρ τους. Δεν θα σκεφτώ ότι είχαν πολιτικές ή επιχειρηματικές εξαρτήσεις ή άλλα συμφέροντα, θα σκεφτώ είτε ότι ήταν ανεπαρκείς, είτε ότι υπέκυψαν σε πιέσεις ανωτέρων τους που ήταν συχνό» (Δ. Παπαγγελόπουλος, 5.7.17).

– «Υπάρχει συνειδητή προσπάθεια καθυστέρησης κάποιων διαδικασιών (από τη Δικαιοσύνη). Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε και δεν το αφήνουμε (ομολογία αυθόρμητη;), αλλά πρέπει να τους σπρώχνουμε περισσότερο (προτροπή για… περισσότερο σπρώξιμο;)» (Π. Πολάκης, 17.10.18).

– «Κατά παραγγελία του κ. Στουρνάρα» έγινε η παρέμβαση εισαγγελέως» (Π. Πολάκης, 19.2.19).

– «Δεν μπορώ να υποχρεώσω κανένα σε αυτοσεβασμό…» (Χ. Καστανίδης, όταν ο Άρειος Πάγος απέρριψε αίτημά του να τεθεί σε προσωρινή αργία ένας εισαγγελέας, Απρίλιος 2010).

(δ) Αποδίδοντας προθέσεις και υβρίζοντας δικαστικούς λειτουργούς («κομματικές μαριονέτες», «δικαστές με έλλειψη αυτοσεβασμού», «δικαστές που χρησιμοποιούνται ως νομικό πλυντήριο σκανδάλων», «θύλακες της Χρυσής Αυγής μέσα στη Δικαιοσύνη» που «πρέπει να ξηλωθούν»…).

(ε) Μεμφόμενοι τους δικαστικούς λειτουργούς για προβλήματα στη Δικαιοσύνη για τα οποία άλλοι, οι πολιτικοί κυρίως, είναι υπεύθυνοι (καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, λόγω πολυνομίας, απαρχαιωμένου νομοθετικού πλαισίου, απουσίας σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής…).

loading...