Οι Έλληνες ληστεύονται ξανά – από τα εγχώρια καρτέλ.

Ο ΘΛΙΒΕΡΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι μεγάλες αρνητικές ειδήσεις της ημέρας είναι η εκτόξευση του εμπορικού μας ελλείμματος στα 35,15 δις € και η πρώτη θέση, όσον αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος χονδρικής – σχεδόν 150 € ανά MWh ακριβότερα από τη Γερμανία. Με απλά λόγια, οι Έλληνες ληστεύονται ξανά – από τα εγχώρια καρτέλ.

.
Άποψη

Η πρώτη μεγάλη αρνητική είδηση σήμερα για την ελληνική οικονομία, είναι η εκτόξευση του εμπορικού μας ελλείμματος στο ενδεκάμηνο του 2022, κατά 58,6% – στα μείον 35,15 δις €, από μείον 22,16 δις € την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αύξηση ήταν επίσης τεράστια, στο μείον 36,6% – ενώ η δυσμενής αυτή εξέλιξη τεκμηριώνει πως συνεχίζεται η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης η άνοδος του εξωτερικού μας χρέους που είναι της τάξης των 560 δις €.

Δυστυχώς, η απώλεια της ανταγωνιστικότητας συμβαίνει παρά το ότι, είναι εξαιρετικά χαμηλό το επίπεδο των μισθών, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης – αφού το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων είναι το δεύτερο χαμηλότερο, με τελευταία τη Βουλγαρία (γράφημα).

Η δεύτερη μεγάλη αρνητική είδηση είναι ότι, παρά τις ήπιες καιρικές συνθήκες, συνεχίζουμε να είμαστε θλιβεροί πρωταθλητές Ευρώπης – όσον αφορά το κόστος χονδρικής των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικότερα, στο πρώτο πενθήμερο του Ιανουαρίου, η Ελλάδα είχε το μακράν υψηλότερο κόστος χονδρικής – με τη μέση τιμή στα 239,65 € ανά MWh, με επόμενες ακριβότερες τη Ρουμανία στα 123,11 και τη Βουλγαρία στα 123,76. Στη Γερμανία όμως το κόστος ήταν μόλις 90 € ανά MWh – δηλαδή σχεδόν 150 € φθηνότερο από το κόστος της Ελλάδας.

Η παραπάνω στρέβλωση οφείλεται κυρίως στις «δυσλειτουργίες» του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας που λειτούργησε για πρώτη φορά το 2020, από τον κ. Χατζηδάκη – ο οποίος τότε είχε υποσχεθεί πως θα συμβάλει στη μεγάλη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπενθυμίζουμε εδώ πως το συγκεκριμένο χρηματιστήριο συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 24 Μαρτίου του 2020 – ενώ συμμετέχουν οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Φυσικό Αέριο Αττικής, Intrakat, Enel κλπ. Μέτοχοι του δε είναι ο ΛΑΓΗΕ με 22%, ο ΑΔΜΗΕ με 20%, η ΔΕΣΦΑ με 7%, το ΧΑΑ με 21%, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με 20%, καθώς επίσης το χρηματιστήριο Κύπρου με 10%.

Οφείλεται όμως επίσης στην απουσία αγοράς spot ή spot market – η οποία είναι εκείνη όπου τόσο η συναλλαγή, όσο και ο διακανονισμός μίας πράξης, συμπίπτουν την ίδια ημερομηνία (αν και θεωρείται αγορά μετρητοίς, όταν η παράδοση πραγματοποιείται έως και δύο ημέρες αργότερα). Η απουσία αυτής της αγοράς έχει ως αποτέλεσμα τον τιμολογιακό ετεροχρονισμό – δηλαδή, την αγορά φυσικού αερίου με προθεσμιακά συμβόλαια που αποτυπώνουν τις ακριβότερες τιμές του προηγουμένου μήνα. Εάν βέβαια αποσυνδεόταν η τιμή του ηλεκτρικού από το φυσικό αέριο, όπως στην Ιβηρική, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Εκτός των ανωτέρω, οφείλεται στο εγκληματικό σταμάτημα των περισσοτέρων λιγνιτικών μας εργοστασίων – όπου αφενός μεν πετάξαμε από το παράθυρο αποθέματα αξίας περί τα 250-300 δις €, αφετέρου μειώθηκε κατακόρυφα η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα, από 50% πριν το 2009 σε κάτω από 10% σήμερα. Η σύγκριση μας δε με τη Γερμανία είναι χαρακτηριστική (γράφημα, πηγή).

Με δεδομένο τώρα το ότι, η λιανική τιμή του ηλεκτρικού είναι στο μέσον όρο περίπου της ΕΕ, λόγω όμως των κρατικών επιδοτήσεων που χρηματοδοτούνται σε ένα μέρος τους από τα φορολογικά έσοδα και σε ένα άλλο από το πράσινο ταμείο, θεωρείται εύλογα πως μέσω των ακριβών εισαγωγών ρεύματος επιδοτούνται έμμεσα τα υπερκέρδη του καρτέλ της ενέργειας – οπότε η αισχροκέρδεια των ελάχιστων Ολιγαρχών που απομυζούν τους Έλληνες. Όπως άλλωστε τα διυλιστήρια και οι τράπεζες  που κερδίζουν τεράστια ποσά από την κρίση – εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Πολιτών.

loading...