«Δίκοπο μαχαίρι» η ασπιρίνη

Η ασπιρίνη είναι «δίκοπο μαχαίρι» καθώς από τη μία μπορεί ναπροστατέψει από τα καρδιαγγειακά επεισόδια, αλλά από την άλλη μπορεί να
προκαλέσει αιμορραγίες, επισημαίνει ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ Χαράλαμπος Καρβούνης.

«Πολύ συχνά, άτομα μέσης ηλικίας, που δεν είναι ασθενείς,αρχίζουν και παίρνουν ασπιρίνη για προληπτικούς λόγους. Αυτόείναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί πάρα πολύ την ιατρικήκοινότητα, γιατί ξέρουμε ότι η θρόμβωση είναι ένας βασικόςπαράγων στην εκδήλωση διάφορων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ίσως το πιο διαδεδομένο και το πιο απλόφάρμακο, για να αποφύγουμε τη θρόμβωση, είναι η ασπιρίνη. Οπότε, υπάρχει μία τάση να χορηγούμε τηνασπιρίνη για προληπτικούς λόγους ώστε να μην πάθει κανείς θρόμβωση και να αποφύγει τα καρδιαγγειακάεπεισόδια. Βέβαια, η ασπιρίνη, όπως όλα τα αντιθρομβωτικά, τα αντιπηκτικά φάρμακα είναι ένα ‘δίκοπομαχαίρι’, διότι από τη μία βοηθά στην αποφυγή της θρόμβωσης και από την άλλη μπορεί να προκαλέσειαιμορραγίες, όπως όλα τα αντιπηκτικά φάρμακα», ανέφερε ο κ. Καρβούνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμήδιάλεξη, με θέμα «Ο ρόλος της ασπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών συμβαμάτων», την οποίαθα δώσει, αύριο, στο πλαίσιο του 15ου Συνεδρίου «New Trends in Cardiology».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο κίνδυνος εκδήλωσης αιμορραγίας είναι αυτός που αποτρέπει τη γενικευμένηχορήγηση της ασπιρίνης σε μεγάλους πληθυσμούς. «Δεν πρέπει άκριτα να παίρνουν όλοι ασπιρίνη γιατί μπορείνα έχουν κάποιο όφελος, αλλά από την άλλη μεριά ελλοχεύει ο κίνδυνος της αιμορραγίας, ο οποίος, καμιάφορά, μπορεί να είναι μεγάλος. Οι αιμορραγίες μπορεί να είναι από απλές, όπως μια αιμορραγία στογαστρεντερικό σύστημα ή μια αιμορραγία των ούλων, οι οποίες δεν είναι υψηλού κινδύνου, αλλά καμιά φοράμπορεί να είναι και κάποια μεγάλη αιμορραγία, όπως μια βαριά γαστρορραγία ή εγκεφαλική αιμορραγία, πουείναι πολύ βαριές. Γι’ αυτό υπάρχουν οδηγίες. Η ιατρική κοινότητα, μετά από πάρα πολλές μελέτες που έχουνγίνει πάνω σε αυτό το θέμα, στρέφεται στη χορήγηση ασπιρίνης κυρίως σε άτομα που είναι υψηλού κινδύνουνα πάθουν θρόμβωση, οπότε και το όφελος είναι μεγάλο και ξεπερνάει τον κίνδυνο δυνητικής βλάβης από τηναιμορραγία σε αυτούς τους ασθενείς» προσθέτει ο κ. Καρβούνης.

Στο ερώτημα ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη, ο κ. Καρβούνης απαντά: «Κυρίως αυτοί που έχουν κάποιοιστορικό αιμορραγίας. Δηλαδή, αυτοί που θα αποκλείσουμε από τη χορήγηση ασπιρίνης είναι άτομα που έχουνπάθει κάποια γαστρορραγία, κάποια υποθεραπεία με ασπιρίνη. Επίσης, άτομα που έχουν κάποιο ιστορικό ήκάποια κληρονομικότητα στην οικογένεια με συχνές αιμορραγίες κ.λπ., αυτοί είναι οι ασθενείς που πρέπει νατους εντοπίσουμε και να μην τους χορηγήσουμε τα φάρμακα».
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]