Ένα καβούρι… γίγας!

Αν τυχόν πέσετε πάνω στο…εικονιζόμενο καβούρι το καλύτερο που έχετε
να κάνετε είναι να μην επιχειρήσετε να το πιάσετε. Πρόκειται για το καβούρι καρύδας (Latro Birgus) οι δαγκάνες του οποίου δεν είναι μόνο μεγάλες αλλά πανίσχυρες. Σύμφωνα με μελέτη ιαπώνων ειδικών η δαγκάνα του συγκεκριμένου καβουριού μπορεί να ασκήσει δύναμη 336 κιλών!

Το Latro Birgus είναι ένα καβούρι της στεριάς που φτάνει σε μήκος το ένα μέτρο. Το βάρος του είναι περίπου πέντε κιλά και μπορεί να ζήσει 60 χρόνια. Καταγράφεται ως το μεγαλύτερο αρθρόποδο στον κόσμο και ζει σε κάποια νησιά του Ινδικού Ωκεανού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Πήρε το όνομα του επειδή τρέφεται με καρύδες τις οποίες διαλύει εύκολα με τις τρομερές του δαγκάνες. Τρέφεται επίσης με φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Θεωρείται πάντως ειρηνικό πλάσμα που αποφασίζει να χρησιμοποιήσει επιθετικά τις δαγκάνες του μόνο όταν νιώσει κίνδυνο. Εχει επίσης παρατηρηθεί ότι έλκεται από αστραφτερά αντικείμενα αφού έχει πιαστεί να μπαίνει σε σπίτια και να αρπάζει ασημικά και άλλα γυαλιστερά αντικείμενα. Την μελέτη του καβουριού καρύδας έκαναν ερευνητές του Ιδρύματος Okinawa Churasima και τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

loading...