Όταν η Κατίνα Παξινού έγινε η πρώτη μη Αμερικανίδα που τιμήθηκε ποτέ με βραβείο Όσκαρ

 

Το 1944, έναν περίπου χρόνο πριν την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ακαδημία Κινηματογράφου διοργάνωσε την 16η τελελή απονομής των Όσκαρ μέσα σε μία πολύ δύσκολη, για ολόκληρο τον πλανήτη, συνθήκη.

Ήταν η πρώτη φορά που η τελετή δεν έγινε στην κεντρική αίθουσα κάποιου μεγάλου ξενοδοχείου, αλλά σε ένα εντυπωσιακό θέατρο μεγάλης χωρητικότητας, συγκεκριμένα στο θέατρο “Grauman” του Λος Άντζελες. Τότε, οι διοργανωτές είχαν δώσει προσκλήσεις σε στρατιώτες και νοσοκόμες που υπηρετούσαν στο μέτωπο, σε μία προσπάθεια να επιβραβεύσουν κάπως τον μεγάλο τους αγώνα.

Στην πραγματικότητα ήταν τόσο μεγάλη η προσέλευση του κόσμου που λαχταρούσε να απολαύσει από κοντά τους μεγάλους, κινηματογραφικούς αστέρες και να πάρει μία γεύση από τη λαμπερή βραδιά που η Ακαδημία αναγκάστηκε να μεταφέρει άρον – άρον το κοινό στο επιβλητικό θέατρο.

Δείτε το τρέιλερ του “Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα”:

Εκείνη τη χρόνια, όμως, έμελλε να υπάρξει ακόμα μία σημαντική πρωτιά για τον σπουδαίο, κινηματογραφικό θεσμό. Ήταν η πρώτη φορά που μία μη Αμερικανίδα ηθοποιός κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, αλλά και η πρώτη φορά που ένας Έλληνας καλλιτέχνης έπαιρνε βραβείο Όσκαρ.
Τιμόμενο πρόσωπο η σπουδαία Κατίνα Παξινού, η οποία είχε μόλις πρωταγωνιστήσει στην ταινία του Σαμ Γουντ “Για Ποιον Χτυπάει η Καμπάνα”, βασισμένη στο διάσημο, ομώνυμο μυθιστόρημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Η Παξινού, που είχε στο πλευρό της τους καθηλωτικούς Γκάρι Κούπερ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν, είχε μαγέψει με την ερμηνεία της στον ρόλο της Πιλάρ, μίας φτωχής Ισπανίδας στον Ισπανικό Εμφύλιο.
Εκείνο το βράδυ, η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός, ντυμένη με μία εντυπωσιακή, σικάτη τουαλέτα, είχε αφιερώσει τη νίκη τους όχι μόνο στους συνεργάτες της, αλλά και στην πατρίδα της, που βρισκόταν υπό καθεστώς κατοχής, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης τόσο στους παρευρισκόμενους όσο και στον διεθνή Τύπο.
Ένα σπάνιο βίντεο με στιγμιότυπα από την 16η απονομή βραβείων Όσκαρ:

* Η σπουδαία Κατίνα Παξινού “έφυγε” από τη ζωή στις 22 Φεβρουαρίου του 1973.
loading...