ΣΟΡΟΣ, ΜΚΟ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΞΟΑΝΟ ΤΗΣ ΑΜΑΛ

 Εκπαιδευτικοί ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων: Γράμμα στην Αμάλ

Οι εκπαιδευτικοί, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, συμμετέχουν στη διαδικασία υποδοχής της Αμάλ με ένα «γράμμα» προς την εννιάχρονη προσφυγοπούλα, που ενσαρκώνεται μέσα από μία κούκλα 3,5 μέτρων. Η Αμάλ κάνοντας ένα ταξίδι 8.000 χιλιομέτρων και αφού διασχίσει οκτώ χώρες, με πάνω από 70 στάσεις σε μικρές και μεγάλες πόλεις, όπου θα την υποδεχθούν με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δρώμενα οι τοπικές κοινωνίες, θα καταλήξει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πραγματοποιείται το πρωτόγνωρο διεθνές φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση»…
«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η Αμάλ με στόχο να αναδείξει τις επείγουσες ανάγκες των νεαρών προσφύγων και κυρίως των ασυνόδευτων παιδιών, χιλιάδες εκ των οποίων «χάνονται» στα πλοκάμια επιτηδείων κυκλωμάτων για να γίνουν θύματα χυδαίας και εγκληματικής εκμετάλλευσης.
Αγαπητή Αμάλ,
σε καλωσορίζουμε με χαρά στη φιλόξενη πόλη μας γιατί συμβολίζεις την ελπίδα όπως σημαίνει το όνομά σου, αλλά και γιατί μας θυμίζεις την αναγκαιότητα να παλεύουμε συνεχώς για έναν καλύτερο κόσμο, ειρηνικό στον οποίο η ζωή και η ασφάλεια κάθε ζωντανού πλάσματος θα είναι πάντα μία αδιαπραγμάτευτη αξία.
Σε καλοδεχόμαστε και γιατί σε νιώθουμε μιας και παρόμοια ιστορία με τη δική σου την ακούσαμε από τους παππούδες και προπαππούδες μας, όταν πριν από έναν αιώνα, μετά την Μικρασιατική καταστροφή αναγκάστηκαν διωγμένοι να χάσουν τον κόσμο τους για να κερδίσουν τη ζωή σε άλλους τόπους. Χάθηκαν και τότε άδικα ζωές, χωρίστηκαν οικογένειες, αναζητήθηκαν για χρόνια αγνοούμενοι γονείς και παιδιά…
Σε νιώθουμε λοιπόν όταν μπαίνουμε έστω φευγαλέα (όσο αντέχουμε) στη θέση σου και δεν επιτρέπουμε ούτε καν τη σκέψη οι συνθήκες να μας αναγκάσουν και εμάς να κάνουμε το δικό σου ταξίδι…
Σε νιώθουμε γιατί γνωρίζουμε πως η προσφυγιά δεν αποτελεί όνειρο για κανένα παιδί και για κανένα άνθρωπο.
Σε ευχαριστούμε επίσης γιατί η παρουσία σου, δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουν και να συνειδητοποιήσουν όσοι φροντίζουν να αγνοούν, πως εκτός από τα πολυδιαφημιζόμενα καλοπληρωμένα τηλεοπτικά παιχνίδια επιβίωσης σε επιτηδευμένες συνθήκες, υπάρχουν γύρω μας εκατομμύρια άνθρωποι που καθημερινά δίνουν πραγματικές μάχες σε τραγικές και απάνθρωπες συνθήκες για την επιβίωσή τους.
Επί πλέον ως εκπαιδευτικοί το διδάσκουμε και στα σχολεία. Πως από την προϊστορική εποχή έως σήμερα, πάντα και παντού όταν απειλείται η ζωή και δεν υπάρχει ελπίδα, οι άνθρωποι αναγκάζονται να μετακινούνται για καλύτερες συνθήκες ως πρόσφυγες ή ως μετανάστες.
Η πόλη μας λοιπόν την Κυριακή θα αποδείξει και πάλι πως η πλειοψηφία της είναι μια κοινωνία που υπερασπίζεται τον Άνθρωπο και κυρίως τον αδύναμο, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, εθνικότητα ή άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Θα γυρίσει την πλάτη σε σκοταδιστικές και μισαλλόδοξες αντιλήψεις, προηγούμενων αιώνων. Όπως έκανε πριν πέντε περίπου χρόνια, όταν κατέφθασαν στην πόλη μας τα πρώτα κύματα προσφύγων. Κάποιοι και τότε προσπαθώντας να επενδύσουν στο φόβο και την άγνοια επιχείρησαν, με μπροστάρηδες τα μέλη της Χρυσής Αυγής, να πυροδοτήσουν ξενοφοβικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά. Πρόσφυγας για εκείνους σήμαινε τότε κλέφτης, βιαστής, φορέας ασθενειών και επικίνδυνος για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας και της θρησκείας.
Είναι τιμητικό που η πλειοψηφία της τρικαλινής κοινωνίας περιόρισε τελικά αυτές τις φωνές και στάθηκε δίπλα στους πρόσφυγες δείχνοντας την αλληλεγγύη της με όλους τους τρόπους.
Πριν πέντε χρόνια με πρόσχημα την ιστορικότητα του χώρου αντιδρούσαν στην προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων στο Φρούριο της πόλης. «Εάλω η πόλις! Το Φρούριο παραδόθηκε στους Άραβες !», έκραζαν.
Τώρα «απειλείται» η ιερότητα του χώρου των Μετεώρων από μία αλλόθρησκη, άσχημη, χορτοφάγο μουσουλμάνα ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες «αλλόθρησκοι» τουρίστες είναι καλοδεχούμενοι στον ίδιο χώρο!
Ξεχνούν πολύ εύκολα το «αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν» που υποτίθεται διδάσκουν και πρεσβεύουν.
Προκαλεί επίσης θλίψη και ντροπή η στάση πολιτευτών και κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δείλιασαν μπροστά στις πιέσεις, ανταλλάσοντας παγκόσμιες αξίες για λίγα μελλοντικά ψηφαλάκια!
Όμως η τελική στόχευσή τους δεν είσαι εσύ! Απώτερος σκοπός τους πριν πέντε χρόνια αλλά και τώρα ήταν και παραμένει η επικράτηση στάσεων και αντιλήψεων που πριμοδοτούν ρατσιστικές και ακραίες συντηρητικές πολιτικές που υιοθετούνται και από το μεγαλύτερο μέρος του κυβερνητικού σχήματος ώστε να γίνουν κυρίαρχες πολιτικές στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Πρόσφατο παράδειγμα αυτής της αντίληψης είναι η ακύρωση προγραμματισμένης βράβευσης του Ιάσονα Αποστολόπουλου από την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είναι ακτιβιστής, διασώστης εκατοντάδων προσφύγων σε ναυάγια βραβευμένος διεθνώς για το αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό του έργο. Η παρασημοφόρησή του ακυρώθηκε μετά από πιέσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος.
Δεν θα το επιτρέψουμε !
Είμαστε μαζί σου! Θα υπερισχύσουν και πάλι οι φωνές τους της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της δημοκρατίας και της προόδου!
Καλώς να μας έρθεις Αμάλ!!
Ο.Μ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
loading...