ΑΣΕΠ: Θέλουν να γίνουν όλοι δημόσιοι υπάλληλοι

Κατακόρυφη είναι αύξηση της ζήτησης για πρόσληψη στο Δημόσιο, καθώς για κάθε θέση εκδηλώνουν ενδιαφέρον 20 με 30 άτομα,
σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Ιωάννη Καραβοκύρη, ο οποίος ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την ετήσια του 2016.

Ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των συμβασιούχων και της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Καραβοκύρης δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το Σύνταγμα, σημείωσε όμως και ότι «εμείς δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις περιπτώσεις που τελικά συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καραβοκύρης, το 2016 έγιναν περί τις 5.000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού στο δημόσιο τομέα και 12.000 προσλήψεις εποχικού προσωπικού. Όπως ωστόσο έσπευσε να υπογραμμίσει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, «εκείνο που έχει σημασία δεν είναι πόσοι προσλήφθηκαν αλλά πόσοι συμμετείχαν» και αυτό διότι «ενώ η αναλογία παλιά, ήταν ένας προς τέσσερις ή ένας προς πέντε, για μια θέση, τώρα είχαμε φαινόμενα να έρχονται 20 με 30 άτομα για μια θέση».

Ενδεικτικά, ο κ. Καραβοκύρης ανέφερε ότι σε πρόσφατο διαγωνισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι σε εξέλιξη, για 404 θέσεις προσήλθαν 31.000 υποψήφιοι. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά το ΑΣΕΠ βρίσκεται αντιμέτωπο και προ ενός καινούργιου φαινομένου. «Συνήθως οι υποψήφιοι δήλωναν στην περιοχή τους ή σε κάποιο όμορο νομό την προτίμησή τους. Είχαν μια δύο, τρεις προτιμήσεις. Τώρα οι περισσότεροι προκειμένου να βρουν μια θέση, δηλώνουν 40 ή και 50 προτιμήσεις και αυτό κάνει το έργο της Αρχής δυσκολότερο. Το πληροφοριακό σύστημα είχε κάποιες αντοχές και λόγω της υπερφόρτωσης έπεφτε με συνέπεια να δίνεται παράταση ώστε να μην στερηθεί κάποιος πολίτης του δικαιώματος», είπε ο κ. Καραβοκύρης. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης του συστήματος προκειμένου να είναι δυνατό να ανταποκριθεί ιδίως σε μεγάλους διαγωνισμούς, όπως διαγωνισμούς για προσλήψεις στην Υγεία ή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη θέση που εξέφρασε ο κ. Καραβοκύρης, η απαγόρευση των προσλήψεων και οι περιορισμοί οδηγούν σε φαινόμενα δυσλειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε το πρόβλημα να λυθεί με την κινητικότητα αν υπάρχουν φορείς με πλεονάζον προσωπικό.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, απαντώντας σε θέματα που έθεσαν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ανέφερε ότι το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών αποτελεί στοίχημα της σύγχρονης Πολιτείας που θέλει να φύγει από παλιό του πελατειακού κράτους και να περάσει σε ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα με στελέχη που να έχουν υποδομή. Μέχρι χθες είχαν καταθέσει αιτήσεις 1.451 άτομα και ο κ. Καραβοκύρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι περισσότεροι που έχουν καταθέσει αιτήσεις είναι στελέχη ήδη της διοίκησης.

Ο κ. Καραβοκύρης ερωτηθείς για τους γραπτούς διαγωνισμούς, είπε πως το ΑΣΕΠ θεωρεί ότι ειδικά για τους εκπαιδευτικούς πρέπει να αποτελεί πάγιο κριτήριο, πολύ περισσότερο που σήμερα στερείται η εκπαίδευση αριστούχους πτυχιούχους. «Ο γραπτός διαγωνισμός είναι ένα από τα στοιχεία αξιοκρατίας», είπε ο κ. Καραβοκύρης ενώ για τη συνέντευξη ανέφερε ότι «το ΑΣΕΠ έχει εγκαινιάσει τη δομημένη συνέντευξη, τη συνέντευξη με επιστημονικά κριτήρια, για προσλήψεις προσωπικού αυξημένων προσόντων, για προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού».

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ανέφερε επίσης ότι η Πολιτεία πρέπει με ένα κεντρικό όργανο να κάνει έναν προγραμματισμό των προσλήψεων, προκειμένου και να μην υπάρχει ζήτημα προϋπολογισμού και να μην έχει ελλείψεις το Δημόσιο.

Ο κ. Καραβοκύρης αναφέρθηκε και στο «προσοντολόγιο» σημειώνοντας ότι απαιτείται να επανεξεταστεί με βάση τις σημερινές συνθήκες, και αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης.

Ειδικά για το εποχικό προσωπικό, είπε ότι στο στενό δημόσιο τομέα είναι περισσότερο πειθαρχημένη η κατάσταση, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με φορείς που μπορεί να κάνουν και ευκαιριακές προσλήψεις.

Για δε τη διάκριση εργατών και υπαλλήλων, ο κ. Καραβοκύρης είπε πως είναι καλό όλες οι προκηρύξεις να περνούν από το ΑΣΕΠ, έστω και αν είναι επείγουσες, ώστε να προστατευθεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

 1. ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1945 ΞΕΒΡΩΜΗΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΣΤΟΜΑΓΚΑ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ Η ΑΛΟΙΩΣ ΣΟΥΛΤΑΝΑ.ΤΟΝ ΕΦΑΓΕ Ο ΣΚΑΤΟΛΑΚΟΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΟΝ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΣΗΚΩΣΕΙ ΜΠΑΙΡΑΚΙ Ο ΛΗΣΤΑΡΧΟΣ!!!!! ΠΗΓΕ ΣΡΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΥΡΙΣΑΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΡΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

   Διαγραφή
 2. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΤΗ ΓΙΑ ΧΩΡΕΣ ΤΥΠΟΥ Β.ΚΟΡΕΑΣ
  ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ ΝΑ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΜΙΑ ΤΥΧΗ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 12:54 τι λες μωρη ξεσκισμενη κολοτρυπιδα , απαξιωνεις τοσους ανθρωπους μωρη λουγκρα , για ποια πραγματικη οικονομια μιλας μωρη τρυπια καποτα τον ιδιωτικο τομεα που ζουσε παρασιτικα απο το δημοσιο τοσα χρονια ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ 7.40 ΜΑΛΑΚΑΣ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΒΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΕΛΟΙΕ ΚΡΑΤΙΚΕ ΚΗΦΗΝΑ.Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ??????? ΤΡΑΒΑ ΤΟ ΚΑΖΑΝΑΚΙ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ

   Διαγραφή
  2. 8:49 ΡΕ ΑΡΧΙΔΙ ΣΑΝ ΤΟΝ 12:54 ,ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΗΦΗΝΑΣ ΜΩΡΗ ΛΟΥΓΚΡΑ ; ΕΣΥ ΜΕ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙσ ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΔΟΜΑΛΑΚΑ

   Διαγραφή
  3. ΑΦΟΥ ΒΡΩΜΑΝΕ ΑΠΟ 78 ΜΕΤΡΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ 123 Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ...ΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ....ΤΙΡΙ ΤΙΡΙ ΤΟ ΤΟ ΠΑΛΤΟ!!
   ΜΑΜΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!!!

   Διαγραφή
 4. 7.40 ΑΦΟΥ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΒΡΩΜΙΑΡΗ ΚΑΝΕΙΣ ΜΠΑΜ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΒΟΛΕΜΕΝΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΚΑΤΑΚΑΘΙ ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΑΕΙ ΠΛΥΣΟΥ ΜΟΥΖΙΚΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]