Ο Πούτιν καταργεί συμφωνίες με το Συμβούλιο της Ευρώπης

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να ανακοινώσει τον τερματισμό της ισχύος διαφόρων συμφωνιών με το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι οποίες είχαν ενσωματωθεί στη ρωσική νομοθεσία.

Πρόκειται -μεταξύ άλλων- για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Το προβλέπει νόμος που κατατέθηκε από την κυβέρνηση του κ. Πούτιν στο ρωσικό κοινοβούλιο χθες Τρίτη. Η έγκρισή του θεωρείται τυπική διαδικασία.

Την περασμένη εβδομάδα προέκυψε ότι η κυβέρνηση του κ. Πούτιν κατέθεσε στην κρατική Δούμα (την κάτω Βουλή της Ρωσικής Ομοσπονδίας) νομοσχέδιο που αποκηρύσσει τις Συμβάσεις Αστικού ή Ποινικού Δικαίου για τη Διαφθορά του Συμβουλίου της Ευρώπης κι έχει σκοπό η χώρα να αποχωρήσει από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), που επιβλέπει την εφαρμογή τους.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έπαψε τυπικά να εφαρμόζεται στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο. Η Μόσχα αποχώρησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης όταν ο θεσμός του Στρασβούργου ανακοίνωσε πως η Ρωσία επρόκειτο να αποπεμφθεί, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, εκκρεμοδικούν διάφορες υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είχαν αρχίσει να εξετάζονται προτού η Ρωσία να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Δυνάμει της Σύμβασης, το ρωσικό κράτος είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει τις όποιες αποφάσεις του ΕΔΑΔ για τις εκκρεμοδικίες.

Η Μόσχα έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν θα συμμορφωθεί.

https://www.militaire.gr/

loading...