ΕΕ σε Τζόνσον: Πρώτα αποφασίστε για τις εκλογές και μετά η παράταση

Οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν τη διάρκεια παράτασης του Brexit μετά την ψηφοφορία για πρόωρες εκλογές στη βρετανική Βουλή – Η Γαλλία ζητά παράταση 15 ημερών, ενώ Γερμανία και άλλες χώρες μέχρι τις 31 Ιανουαρίου
Σε προεκλογική τροχιά κινείται η Βρετανία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να διαμηνύει ότι, πριν από τα Χριστούγεννα στις 12 Δεκεμβρίου θα «στηθούν» οι κάλπες, τους Εργατικούς να εμφανίζονται διχασμένοι για το αν πρέπει να στηρίξουν το σχέδιό του και τους «27» να ανακοινώνουν ότι δεν κατάφεραν να αποφασίσουν για την διάρκεια παράτασης του Brexit.

Ο διαπραγματευτής για το Brexit στην Ε.Ε , Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε σήμερα ότι η Ε.Ε δεν μπόρεσε να καταλήξει σε μία απόφαση για την διάρκεια παράτασης του Brexit κι ότι θα την ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα μετά την ψηφοφορία στη βρετανική βουλή για το αίτημα του Τζόνσον να γίνουν εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, οι Γάλλοι ζητούν μια μικρή παράταση του Brexit που δεν ξεπερνά τις 15 ημέρες σε αντίθεση με τη Γερμανία και άλλες χώρες της E.E που επιθυμούν παράταση έως την 31η Ιανουαρίου του 2020.

Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Για να εγκριθεί η προσφυγή στις κάλπες από το κοινοβούλιο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων κάτι που μοιάζει αρκετά δύσκολο καθώς οι Εργατικοί έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα στηρίξουν τις πρόωρες εκλογές μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι ο Τζόνσον δεν θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, το κόμμα των Εργατικών εμφανίζεται διχασμένο καθώς πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να στηρίξουν την πρόταση του Tζόνσον.

loading...