Ένα σπουδαίο βήμα για τη μελλοντική δημιουργία πυρηνικών αντιδραστήρων σύντηξης προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα.




KSTAR: Ο «τεχνητός Ήλιος» έπιασε τους 100.000.000°C για 20 δευτερόλεπτα

Ερευνητές από τη Νότια Κορέα σημείωσαν νέο ρεκόρ λειτουργίας για τον “τεχνητό Ήλιο” KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research), καθώς κατάφεραν να διατηρήσουν θερμοκρασία μεγαλύτερη από 100.000.000 βαθμούς Κελσίου για 20 δευτερόλεπτα.
Το KSTAR είναι πρακτικά μια συσκευή που δημιουργεί συνθήκες παρόμοιες με αυτές που επικρατούν σε ένα αστέρι όπως ο Ήλιος μας, με σκοπό να μελετηθεί η ενέργεια της πυρηνικής σύντηξης. Το σκεπτικό των ερευνητών είναι ότι αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να διοχετευθεί και να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων.
Η πρόοδος που έχουν σημειώσει είναι αρκετά σημαντική, καθώς μόλις το 2018 κατάφεραν να πετύχουν τόσο υψηλή θερμοκρασία, ενώ πέρυσι την διατήρησαν για 8 δευτερόλεπτα. Οι 100.000.000 °C απαιτούνται προκειμένου τα άτομα του υδρογόνου να αποκτήσουν ικανή ενέργεια για να ξεπεράσουν τις ηλεκτρικές απωθητικές δυνάμεις μεταξύ των πρωτονίων και να πραγματοποιηθεί η θερμοπυρηνική σύντηξη. Μια τέτοια πηγή ενέργειας θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για να μειωθεί η εξάρτηση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα.
Σύμφωνα με τον κ. Si-Woo Yoon, επικεφαλής του project,
Η τεχνολογία είναι το κλειδί για να επιτύχουμε παρατεταμένη λειτουργία στους 100.000.000 °C και να φτάσουμε κάποτε στην υλοποίηση της ενέργειας σύντηξης. Η επιτυχία του KSTAR να διατηρήσει αυτή τη λειτουργία για 20 δευτερόλεπτα αποτελεί κομβικό σημείο προκειμένου να φτάσουμε μελλοντικά στην κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα σύντηξης για εμπορική χρήση.

loading...