Εσείς γνωρίζετε σε πόσες εφαρμογές έχετε επιτρέψει να μπουν στην κάμερα του υπολογιστή ή του κινητού σας;

Σχεδόν καθημερινά κατεβάζουμε, χρησιμοποιούμε ή ανανεώνουμε τις ρυθμίσεις των εφαρμογών μας στο κινητό ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Και οι περισσότεροι δίνουν εγκρίσεις χωρίς καν να διαβάζουμε τους όρους. Έχετε αναλογιστεί ότι πολλές από αυτές τις εφαρμογές «βλέπουν» την κάμερα ή… ακούν το μικρόφωνό σας;

Σχεδόν ένας στους τέσσερις (23%) χρήστες του διαδικτύου παρέχει πάντα σε εφαρμογές και υπηρεσίες άδεια πρόσβασης στο μικρόφωνό ή τη webcam του, σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα 15.000 ατόμων που πραγματοποίησε η Kaspersky.

Πάντως, έξι στους δέκα (59%) φαίνεται να ανησυχούν ότι κάποιος θα μπορούσε να τους παρακολουθεί μέσω της κάμερας χωρίς να το γνωρίζουν και το 60% ανησυχεί ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω κακόβουλου λογισμικού. Τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά εφόσον γίνουν περισσότεροι αυτοί που θα προστατεύσουν προληπτικά τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό μελλοντικά, καθώς προσαρμόζονται στην τηλεργασία και στον ρόλο των συνεργατικών εφαρμογών.

Το 2020, η εξάρτηση από τις τηλεδιασκέψεις οδήγησε σε κολοσσιαία αύξηση εφαρμογών όπως το Microsoft Teams, του οποίου η χρήση από τον Ιούνιο του 2020 αυξήθηκε κατά 894%, σε σύγκριση με τη βασική του χρήση τον Φεβρουάριο του 2020. Έχει επίσης προκαλέσει σχεδόν παγκόσμια έλλειψη σε webcams με πολλούς κορυφαίους προμηθευτές να έχουν αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση.
Πιο προσεκτικές οι μεγαλύτερες ηλικίες

Με αυτές τις τεχνολογίες και εφαρμογές να βοηθούν στην κάλυψη εργασιακών, κοινωνικών και ψυχαγωγικών αναγκών, οι άνθρωποι έχουν εκφράσει την προθυμία να επιτρέψουν την πρόσβαση της εφαρμογής στο μικρόφωνο και την κάμερά τους.

Τα εργαλεία αυτά εμπλούτισαν και διευκόλυναν την αναγκαστική και αιφνίδια ψηφιακή μετάβαση πολλών, με αποτέλεσμα το 27% των ατόμων ηλικίας 25-34 να επιτρέπουν πάντα την πρόσβαση, σύμφωνα με την έρευνα της Kaspersky. Αυτό είναι λιγότερο συχνό για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με το 38% των ερωτηθέντων ηλικίας 55 ετών και άνω να αποκαλύπτουν ότι δεν παρέχουν ποτέ σε εφαρμογές και υπηρεσίες τέτοια πρόσβαση.Παροχή άδειας σε εφαρμογές και υπηρεσίες για πρόσβαση σε μικρόφωνο ή webcam ανά ηλικία

Αυτά τα ευρήματα καταλήγουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την ισορροπία και επισημαίνουν την αναδυόμενη ανάγκη των ανθρώπων να αισθάνονται ασφαλείς στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, χωρίς να χάνουν τον ρόλο που οι κάμερες και οι συνεργατικές εφαρμογές πρόκειται να παίξουν στον νέο απομακρυσμένο εργασιακό κόσμο.
Προσοχή στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι περίπου τα τρία τέταρτα (75%) των ατόμων συμφωνούν με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις (default) σε εφαρμογές ή διαδικτυακές υπηρεσίες, είτε «μερικές φορές» (42%) είτε «πάντα» (33%).

Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις γίνονται συχνά με γνώμονα τη χρηστικότητα και όχι την ασφάλεια των εφαρμογών. Ένας τόσο μεγάλος αριθμός μπορεί είτε να αντικατοπτρίζει ένα δυσανάλογο επίπεδο εμπιστοσύνης στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν ή ίσως έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια. Εάν αναλογιστούμε ότι οι χρήστες Διαδικτύου
έχουν κατά μέσο όρο 8,6 λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθένας, αυτό είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη.Πόσοι επιλέγουν τις προρυθμίσεις των εφαρμογών ή των online υπηρεσιών

Ο καλύτερος τρόπος για να είστε αρκετά προσεκτικοί, ενώ θα συνεχίζετε να επωφελείστε από τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, θα ήταν να εξετάζετε προσεκτικά τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε και τα δικαιώματα που ζητούν. Για παράδειγμα, θα είχε νόημα μια εφαρμογή βιντεοκλήσης να έχει δικαιώματα κάμερας. Ωστόσο, εάν υπάρχει μια εφαρμογή χωρίς καμία σχετική λειτουργικότητα που ζητά πρόσβαση στο μικρόφωνό σας χωρίς καλή δικαιολογία, ίσως είναι καλύτερο να το διερευνήσετε.
Συμβουλές για τη χρήση κάμερας

Για να αισθάνεστε ασφαλέστεροι κατά τη χρήση webcam και για να διασφαλίσετε ότι η αύξηση της εικονικής επικοινωνίας αντιμετωπίζεται με ανάλογη αύξηση των ατόμων που προστατεύουν το απόρρητο και την ασφάλειά τους, η Kaspersky συμβουλεύει:
Επενδύστε σε ένα απλό, εξειδικευμένο κάλυμμα κάμερας για να είστε ήσυχοι όταν το εργαλείο δεν χρησιμοποιείται.
Χρησιμοποιήστε μια αποτελεσματική λύση ασφάλειας που προσφέρει προηγμένη προστασία και καλύπτει πολλές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών PC, Mac, Android και iOS. Εφαρμογές όπως το Kaspersky Security Cloud μπορούν να σας προστατεύσουν από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο μικρόφωνο.
Αναλύστε ποιες από τις τρέχουσες εφαρμογές σας επιτρέπεται αυτήν τη στιγμή να έχουν πρόσβαση στην κάμερα ή το μικρόφωνό σας και καταργήσετε τα δικαιώματα όπου αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Για μια πιο βαθιά βουτιά στο διαδικτυακό απόρρητο στα κοινωνικά δίκτυα, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το Privacy Checker, ένα απλό εργαλείο που περιγράφει κάθε ρύθμιση σε ένα επιλεγμένο κοινωνικό δίκτυο και παρέχει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ρύθμισής του για διαφορετικά επίπεδα απορρήτου σε διαφορετικά πλατφόρμες.

Στην έρευνα της Kaspersky “Consumer IT Security Risks Survey (Consumer ITSR)” συμμετείχαν 15.070 καταναλωτές παγκοσμίως το διάστημα Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2020.

loading...