Βοήθεια από τη Γαλλία ζήτησε ο Κ.Μητσοτάκης για τη Λιβύη – Τηλεφώνημα σε Ε.Μακρόν

Ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης ζήτησε βοήθεια από τον Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα της Λιβύης και τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει πολύ καλή σχέση με την κυβέρνηση του στρατηγού Χαφτάρ, ενώ το Παρίσι θεωρείται, λόγω της Κύπρου, πως συμμετέχει στο ελληνικό «μπλοκ» στην αν.Μεσόγειο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα αναλυτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Αναφέρθηκε ειδικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός του εξέθεσε επίσης την κατάσταση στο μεταναστευτικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν εκτόξευσε βαριές κουβέντες εναντίον του Μακρόν.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γάλλου προέδρου ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικό νεκρό, ο Τούρκος πρόεδρος απασφάλισε λέγοντας πως «αυτό που θα πρέπει να κάνει ο Μακρόν είναι να ελέγχει το δικό του εγκεφαλικό θάνατο!».

Συνεχίζοντας στον ίδιο επιθετικό τόνο, υπογράμμισε πως «αυτές οι δηλώσεις ταιριάζουν καλύτερα σε σας, που βρίσκεστε σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου».

Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις Μακρόν ότι οι τοποθετήσεις του στόχο έχουν να αφυπνίσουν τα μέλη της Συμμαχίας.

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η επίθεση Τσασούβλου κατά Μακρόν με βαρείς χαρακτηρισμούς, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο Γάλλος ηγέτης είναι σπόνσορας της τρομοκρατίας.

«Αυτός είναι ήδη ο σπόνσορας της τρομοκρατικής οργάνωσης και τους φιλοξενεί αυτούς σε σταθερή βάση στο Ελιζέ. Αν λέει ότι ο σύμμαχός του είναι η τρομοκρατική οργάνωση… τότε δεν υπάρχει πράγματι τίποτε περισσότεροι να πω» είπε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι ο Μακρόν δεν μπορεί να είναι ο ηγέτης της Ευρώπης όταν αμφιταλαντεύεται με αυτόν τον τρόπο. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, υπάρχει ένα κενό στην Ευρώπη, και (ο Μακρόν) προσπαθεί να είναι ο ηγέτης της, αλλά η ηγεσία έρχεται απολύτως φυσιολογικά.

loading...