Έχει Υπερλεξία. Γράφει σε 10 γλώσσες, ανάμεσά τους και ελληνικά και είναι μόνο 5 χρονών

Ξέρει να γράφει σε 10 γλώσσες, αλλά δεν μπορεί να δέσει τα κορδόνια του

Ένα 5χρονο αγόρι με αυτισμό έχει εντυπωσιάσει εκατομμύρια ανθρώπους στο διαδίκτυο με τη «φωτογραφική» του μνήμη και την ικανότητά του να γράφει σε 10 διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών.

Όταν ο Σεμπάστιαν Εσποζίτο από το Αλμπουκέρκ, στο Νέο Μεξικό, ήταν 18 μηνών, έπαθε εμμονή με ένα παζλ με ξύλινα γράμματα και άρχισε να συλλαβίζει λέξεις, όπως «γάτα» και «σκύλος». Μέχρι τα δύο του χρόνια είχε μάθει να γράφει περισσότερες από 200 λέξεις, καθώς και ολόκληρο το ρωσικό αλφάβητο.

Ο Σεμπάστιαν έχει μια δεξιότητα που ονομάζεται υπερλεξία, η οποία συμβαίνει όταν ένα παιδί αναπτύσσει την ικανότητα ανάγνωσης πολύ νωρίτερα από την ηλικία του και γοητεύεται με αριθμούς και γράμματα και έχει επίσης διαγνωστεί με αυτισμό.

Ξέρει να γράφει σε 10 γλώσσες, αλλά δεν μπορεί να δέσει τα κορδόνια του Τώρα, σε ηλικία 5 ετών, φοιτά στο Νηπιαγωγείο και ενώ οι συμμαθητές του εξακολουθούν να μαθαίνουν την αλφαβήτα, ο Σεμπάστιαν έχει ικανότητα ανάγνωσης ενός 18χρονου ατόμου και έχει απομνημονεύσει το ελληνικό, το γερμανικό, το αρμενικό και το τουρκικό αλφάβητο, αν και δεν μπορεί να δέσει μόνος του τα κορδόνια του.

Ο περήφανος πατέρας του, Ράιαν Εσποζίτο, εργάτης σε ορυχείο, και η σύζυγός του Αμάντα είπαν: «Κάθε γονιός πιστεύει ότι το παιδί του είναι ξεχωριστό. Αλλά ήξερα ότι ο Σεμπάστιαν ήταν πραγματικά ξεχωριστός. Όταν άρχισε να γράφει αντίστροφα τις λέξεις, σκέφτηκα ότι ίσως ήταν εξωγήινος. Ήταν απίστευτο. Πιστεύουμε ότι έχει φωτογραφική μνήμη. Οτιδήποτε βλέπει, το αποθηκεύει στο μυαλό του και δεν το ξεχνά ποτέ».

Διαγνώστηκε με αυτισμό σε ηλικία 3 ετών

Σε ηλικία 3 ετών, ο Σεμπάστιαν διαγνώστηκε με αυτισμό, μια αναπτυξιακή αναπηρία που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο.

Όταν η οικογένειά του άρχισε για πρώτη φορά να δημοσιεύει βίντεό του στο διαδίκτυο, ήταν για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον αυτισμό και ποτέ δεν περίμεναν πως τα σύντομα βίντεό του θα γίνονταν viral -με μερικά να προσελκύουν μέχρι και 20.000.000 προβολές.

Viral τα βίντεό του στο TikTok

Τα πιο δημοφιλή TikTok τα οποία δημοσιεύει με το όνομα @litttle.einstein, τον δείχνουν να γράφει ένα ολόκληρο αλφάβητο ή κάθε γραμματοσειρά στο Microsoft Word, καθώς και να αναφέρει από μνήμης κάθε χώρα και πρωτεύουσα στον κόσμο.

Όπως λέει ο πατέρας του: «Μπορεί να απαριθμήσει κάθε χώρα στον κόσμο και τη σημαία τους, τις πρωτεύουσες και το πού βρίσκονται. Μπορεί να ξεχωρίσει μια χώρα από το περίγραμμά της. Ο Σεμπάστιαν δεν μπορεί πραγματικά να μιλήσει με λέξεις, είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτόν. Έχει όλες αυτές τις σκέψεις, αλλά παλεύει να επικοινωνήσει με αυτό τον τρόπο. Έχει καταπληκτικό μυαλό, αλλά πρέπει να γράψει για να σου πει πώς ακριβώς νιώθει. Αν πέσει και χτυπήσει, του είναι πολύ δύσκολο να μας το πει. Θέλουμε ο κόσμος να ξέρει ότι κάθε παιδί δεν είναι το ίδιο. Αλλά όλα τους είναι λαμπρά. Ο Σεμπάστιαν δεν μπορεί να φορέσει μόνος του τα παπούτσια του, αλλά μπορεί να γράψει στα ρωσικά. Πώς ακούγεται αυτό;».

Η ημέρα γέννησης του Σεμπάστιαν, στις 19 Ιουλίου 2016, μετατράπηκε γρήγορα σε εφιάλτη, όταν εκείνος και η μητέρα του έφτασαν ένα βήμα πριν τον θάνατο. Οι γιατροί ενημέρωσαν τον Ράιαν πως οι δυο τους δεν θα επιζούσαν εάν το μωρό δεν γεννιόταν μέσα σε 30 λεπτά.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που συνέβαινε. Ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής μου αλλά και η καλύτερη, καθώς γεννήθηκε ο Σεμπάστιαν. Χτύπησε συναγερμός. Οι νοσοκόμες με έβγαλαν έξω. Βγήκα κλαίγοντας και μετά με φώναξαν να κόψω τον ομφάλιο λώρο. Ήταν μπλε όταν τον είδα, δεν έδειχνε καν ζωντανός».

Ευτυχώς, τόσο η μητέρα όσο και ο γιος επέζησαν, αλλά ο Σεμπάστιαν μπήκε σε αναπνευστήρα στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου παρέμεινε για 9 μέρες. Οι γιατροί τους ενημέρωσαν πως ο γιος τους πιθανώς θα είχε σημαντικά αναπτυξιακά προβλήματα.

Ο Σεμπάστιαν άρχισε να μπουσουλά σε ηλικία 9 μηνών, ενώ περπάτησε όταν έγινε σχεδόν 2 ετών. Παρά τη δυσκολία του με την ομιλία, οι γονείς του κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί του με ξύλινα γράμματα που είχαν αγοράσει. «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνώ με τον γιο μου. Γράφουμε ερωτήσεις, όπως το τι θέλει να φάει, και μας απαντά. Μπορεί να πει τα πάντα με γραπτά λόγια».

Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2022/04/echei-uperlexia-grafei-se-10-glosses-anamesa-tous-kai-ellinika-kai-einai-mono-.html#ixzz7qmVkrnRC

loading...