Tούρκοι στρατιωτικοί: ”Οι ΗΠΑ θέλουν να μας διαμελίσουν με το Μ. Κουρδιστάν-Να συμμαχήσουμε με Ρωσία, Κίνα”!

 Μετά τις τεράστιες φωτιές έρχονται μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας

Ο γνωστός απόστρατος Τούρκος στρατηγός Ισμαήλ Χακί Πεκίν (πρώην επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών), σε συνέντευξη του σε ρωσικό ΜΜΕ, αποκάλυψε μέρος των τουρκικών σχεδίων στην περιοχή, αναφέροντας ουσιαστικά εμμέσως πλην σαφώς την κύρια στόχευση της Άγκυρας αποκλειστικά σε Αιγαίο/Α. Μεσόγειο, ενώ κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τις ΗΠΑ για ύποπτα σχέδια με τους Κούρδους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ένταση αυξάνεται συνεχώς στη Μαύρη Θάλασσα. Πολλοί ήδη προβλέπουν μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Είναι αυτό δυνατό κάτι τέτοιο και ποια θέση θα πάρει η Τουρκία, δεδομένου ότι προσπαθεί να διατηρήσει σχέσεις και με τους δύο;

Ι.Χ.Πεκίν: Η κύρια αιτία έντασης στη Μαύρη Θάλασσα αφορά το σχέδιο του ΝΑΤΟ να περιορίσει τη Ρωσία, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπάιντεν, ενώ αναμένουμε ότι η επιθετικότητα θα ενταθεί. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία και για αυτόν τον σκοπό.

Έχουμε καλές σχέσεις με την Ουκρανία, ιδιαίτερα συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία. Υπάρχουν σχέδια για την από κοινού κατασκευή ελικοπτέρων και κινητήρων αεροσκαφών. Έχουμε επίσης πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία, στον τομέα του εμπορίου, του τουρισμού, των S -400 και των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Επιπλέον, μοιραζόμαστε ένα κοινό πεδίο δραστηριότητας σε πολλές χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη και ο Νότος Καύκασος. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει τις σχέσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγει τον πόλεμο τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.

 Η Τουρκία δεν πρέπει ποτέ να είναι μέρος καμίας σύγκρουσης και δεν δεν πρέπει ποτέ να προμηθεύσει όπλα την Ουκρανία κατά τη διάρκεια πιθανών μελλοντικών συγκρούσεων στο Ντονιέτσκ. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα, λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία και των δύο πλευρών, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε βλάβη των σχέσεων μαζί τους.

Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία. Οι χώρες του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να υποστηρίζουν το Κίεβο, αλλά μια πραγματική σύγκρουση με τη Ρωσία θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς την κατάσταση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να συνέλθει. Η Ουκρανία δεν έχει την πολυτέλεια να συγκρουστεί με τη Ρωσία. Δεν νομίζω ότι η Μόσχα θέλει πόλεμο στην περιοχή, αλλά αν ξεσπάσει, κανείς δεν θα βοηθήσει την Ουκρανία

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι αμερικανικές κυρώσεις CAATSA τέθηκαν σε ισχύ ως απάντηση στην αγορά ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία. Πώς θα επηρεάσουν αυτές οι κυρώσεις τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας;

Ι.Χ.Πεκιν: Το θέμα των S-400 είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Δεν έχουμε σύστημα αεράμυνας μακρού βεληνεκούς. Πρέπει να αγοράσουμε νέα παρτίδα ρωσικών πυραύλων και να μην συμβιβαστούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία δεν πρέπει να κάνει πίσω.

Η άρνηση αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε παραχωρήσεις σε άλλα θέματα, ενώ η Σύμβαση του Μοντρέ θα είναι ανοιχτή προς συζήτηση, καθώς αναμένουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πίεση στο Κυπριακό και ούτω καθεξής.

 Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών έχει διαστρεβλωθεί από τα σχέδια της Ουάσινγκτον για τον YPG («Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν»). Σήμερα οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προμηθεύουν όπλα  στους Κούρδους. Με τις κυρώσεις CAATSA, οι ΗΠΑ θέλουν να μπλοκάρουν την αμυντική μας βιομηχανία, αλλά είμαστε σε διαβούλευση με διάφορες χώρες για να το ξεπεράσουμε.

Επίσης την ίδια στιγμή η Ουάσινγκτον προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Τουρκία για να περιορίσει τη Ρωσία, και να μας οδηγήσει στην “γωνία” έχοντας ως μόνη εναλλακτική την βοήθεια του ΝΑΤΟ.

Το σχέδιό τους είναι να διαχωρίσουν την Τουρκία από τη Ρωσία στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά και να μας χρησιμοποιήσουν σε μια περιφερειακή πολιτική περιορισμού της Μόσχας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Δεν σκέφτονται όμως  τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με χώρες της περιοχής όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν. Εάν εστιάσουμε σε αυτό και δεν κάνουμε παραχωρήσεις, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ισορροπημένες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Πώς νιώσατε μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν;

Ι.Χ.Πεκίν : Η δήλωση του Μπάιντεν δεν έχει νόημα από την άποψη του διεθνούς δικαίου. Υπάρχει η Σύμβαση για τις γενοκτονίες, που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ το 1948. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, μόνο τα εθνικά δικαστήρια ή τα διεθνή ποινικά δικαστήρια μπορούν να αποφανθούν για οποιαδήποτε γενοκτονία. Ο Μπάιντεν δεν έχει τέτοια εξουσία. Αυτή η απόφαση ελήφθη για πολιτικούς λόγους ως τέχνασμα της εχθρικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες για γενοκτονία των Αρμενίων ήταν από καιρό μέρος των σχεδίων διχοτόμησης της Τουρκίας.

Ο στόχος είναι ο ίδιος σήμερα. Αλλά αν νωρίτερα το σχέδιο των ΗΠΑ είχε εκπονηθεί σύμφωνα με την δημιουργία της “Μεγάλης Αρμενίας”, σήμερα το νέο σχέδιο είναι το “Μεγάλο Κουρδιστάν”, το οποίο προσπαθούν να δημιουργήσουν οι Αμερικανοί σε Ιράκ και Συρία με την κατάληψη τουρκικών εδαφών. Η απόφαση του Μπάιντεν απευθύνεται επίσης άμεσα και στον τουρκικό στρατό, εναντίον του οποίου διεξάγεται  αμερικανικός ψυχολογικός πόλεμος”, κατέληξε ο ίδιος μεταξύ πολλών άλλων.

Υπενθυμίζουμε ότι σχέδιο ‘κράτος του Κουρδιστάν” θα συμπεριλάβει και την τουρκική περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, που θα ενωθεί με τις κουρδικές περιοχές του βόρειου Ιράκ και της Συρίας, οδηγώντας στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους που θα είχε πρόσβαση στη θάλασσα, τεράστιους πόρους πετρελαίου και έναν αδιαμφισβήτητο προσανατολισμό υπέρ της Αμερικής και του Ισραήλ.

 Όπως φαίνεται, μόνο στην ιδέα πως οι ΗΠΑ, μπορεί να ενισχύσουν τις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο, φέρνει μεγάλη ανησυχία στην Άγκυρα, που είχε μάθει για αρκετό καιρό να μην μπαίνουν “αμερικανικές σφήνες” στα σχέδιά της.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να διερευνούν επισταμένα όλες τις επιλογές για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με Κύπρο και  Ελλάδα, με την τελευταία να σχεδιάζεται να αποτελέσει την μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ που θα ελέγχει τρεις ηπείρους…συν τον Ερντογάν.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αποτελεί την πιο σημαντική γεωπολιτική περιοχή ανάφλεξης μετά από δεκαετίες σχετικής ηρεμίας και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.

https://www.pentapostagma.gr

loading...