Αυτό για τα φιστίκια Αιγίνης το ήξερες;

Τα φιστίκια Αιγίνης αποτελούν ένα ξεχωριστό…
μέλος
της «οικογένειας» των ξηρών καρπών, που διαθέτει πλήθος πολύτιμων μικροθρεπτικών και φυτοχημικών συστατικών.

Μάλιστα, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η συστηματική κατανάλωσή τους, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου, συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Αρχικά, τα φιστίκια Αιγίνης προσφέρουν φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ το λίπος που περιέχουν προέρχεται κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία, όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων, ασκούν ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Παράλληλα, διαθέτουν υψηλή αναλογία λινελαϊκού οξέος, που περιλαμβάνεται στα απαραίτητα λιπαρά.

Εκτός όμως από «καλά» λιπαρά, τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν και άλλα καρδιο-προστατευτικά συστατικά, όπως φυτοστερόλες, που ασκούν υπολιπιδαιμική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και «κακής» χοληστερόλης, καθώς και πολυφαινόλες και καροτενοειδή με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επιπλέον, τα κελυφωτά φιστίκια αποτελούν το μοναδικό είδος ξηρού καρπού με υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, συστατικών που προάγουν την υγεία των ματιών, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από την επιβλαβή δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Από την άλλη, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β –και ειδικότερα βιταμίνη Β1 και Β6-, ενώ περιέχουν και υψηλά ποσά πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο φώσφορος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος.

Τέλος, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης ενδεχομένως να συνδέεται και με την καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους, συμβάλλοντας στην επίτευξη υψηλότερου αισθήματος κορεσμού, συγκριτικά με άλλα ισοθερμιδικά σνακ, ενώ έχει φανεί πως η προσθήκη τους σε γεύματα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μειώνει σημαντικά τη μεταγευματική απόκριση γλυκόζης.

loading...