Χαμηλή πίεση: Ποια συμπτώματα είναι «καμπανάκι» – Τι να κάνετε για να ανέβει

H xαμηλή πίεση του αίματος, που ονομάζεται επίσης υπόταση, σημαίνει ότι η ροή του αίματος προς τα όργανα του σώματος είναι ανεπαρκής και, ως εκ τούτου, προκαλούνται σημαντικές βλάβες σε αυτά, σε βαθμό που ο οργανισμός μπορεί να επέλθει σε κατάσταση σοκ.

Η χαμηλή πίεση του αίματος (υπόταση) μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και νεφρική ανεπάρκεια. Αυτά είναι τα πιο σοβαρά συμπτώματα του υποτασικού σοκ στο σώμα.

Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσετε θα περιλαμβάνουν όλα ή μερικά από τα ακόλουθα:

-Ζάλη

-Ναυτία

-Τάση λιποθυμίας

-“Σκοτείνιασμα” στην όραση

-Εμβοές (“κουδούνισμα” στα αυτιά)

-Κρύα ή/και υγρά χέρια και πόδια

-Ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο

-Κόπωση και ταχυκαρδία

Πίεση: Φυσιολογικό επίπεδο και υπόταση

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές των ειδικών προσδιορίζουν την φυσιολογική αρτηριακή πίεση, στις τιμές έως και 120/80 mm Hg. Αυτό σημαίνει ένδειξη 120 και κάτω για την συστολική πίεση και 80 και κάτω για την διαστολική πίεση.

Βέβαια, ο κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά. Έτσι, αυτό που θεωρείται χαμηλή πίεση του αίματος για τον ένα μπορεί να είναι φυσιολογική κατάσταση για τον άλλο. Οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ότι η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή, μόνο εάν προκαλεί εμφανή συμπτώματα.

Ορισμένοι ειδικοί ορίζουν την χαμηλή πίεση του αίματος όταν πέφτει κάτω από τα 90 mm Hg συστολικής πίεσης και τα 60 mm Hg διαστολικής πίεσης. Αρκεί και η μία από τις δύο ενδείξεις να είναι κάτω από αυτά τα όρια, για να θεωρηθεί ότι έχετε χαμηλή πίεση.

Μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι επικίνδυνη. Μια αλλαγή σε επίπεδο μόλις 20 mm Hg (π.χ. από 110 σε 90 mm Hg συστολικής πίεσης) μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία, επειδή ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό αίμα.

Τι πρέπει να κάνετε αν κάποιος έχει απότομα χαμηλή πίεση

Κάντε τους να πιουν νερό. Εάν είναι δυνατόν, δώστε τους ένα αθλητικό ποτό. Τα αθλητικά ποτά έχουν αρκετές θρεπτικές ουσίες και μέταλλα που θα αναπληρώσουν τα χαμένα θρεπτικά συστατικά και θα αυξήσουν την χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Δώστε τους ένα σνακ που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Το αλάτι είναι γνωστό ότι αυξάνει τον όγκο του αίματος και έτσι θα αυξήσει την πίεση του αίματος γρήγορα.

Ζητήστε τους να σηκωθούν και να περπατήσουν λίγο με τη βοήθεια κάποιου (εάν αισθάνονται ακόμα ζάλη). Το να μείνουν ξαπλωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή το να κάθονται σε μία θέση για παρατεταμένες περιόδους είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Η κίνηση θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και μαζί και την πίεση του αίματος.

Εάν μπορείτε κάντε τους να φορέσουν ειδικές κάλτσες συμπίεσης. Αυτές βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας στο σώμα και θα εμπδίζουν τη συγκέντρωση του αίματος σε μια περιοχή. Μόλις το αίμα αρχίζει να ρέει ελεύθερα, η πίεση του αίματος θα αυξηθεί αυτόματα.

Δώστε τους να φάνε κάτι με δεντρολίβανο, τζίντζερ, ή βιταμίνη Β και βιταμίνη Ε, που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την πίεση του αίματος γρήγορα.

Πείτε τους να κάνουν ένα ντους με εναλλάξ ζεστό και κρύο νερό, καθώς και αυτή η μέθοδος θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

loading...