Κορυφαίος Γερμανός σύμβουλος: Χωρίς μεταρρύθμιση της ΕΕ, καμία διεύρυνση

 

Η Γερμανία θα συμφωνήσει στην ένταξη νέων κρατών μελών μόνο εάν η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από μια μεταρρύθμιση της ΕΕ, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ικανότητα δράσης της Ένωσης δήλωσε ο Γιοργκ Κούκις, υφυπουργός στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία και κορυφαίος σύμβουλος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς σε εκδήλωση της EURACTIV.

Η έκκληση για μεταρρύθμιση της ΕΕ έχει μέχρι στιγμής συναντήσει αντίσταση – ιδίως από τα ανατολικά και τα σκανδιναβικά κράτη μέλη, αλλά το Βερολίνο είναι πεπεισμένο ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

Σύμφωνα με τον Κούκις, η επιτυχία της μεταρρύθμισης της ΕΕ θα εξαρτηθεί από «πόσο σκληρά διαπραγματευόμαστε» και «πόσο ξεκάθαρα επικοινωνούμε ότι θα επιτρέψουμε τη διεύρυνση μόνο εάν υπάρξουν θεσμικές μεταρρυθμίσεις».

«Ως γερμανική κυβέρνηση, έχουμε πολύ σαφείς θέσεις σε αυτό το θέμα και η απάντηση είναι ότι χρειαζόμαστε θεσμική μεταρρύθμιση. Τουλάχιστον ταυτόχρονα με τη διεύρυνση», πρόσθεσε στην εκδήλωση της EURACTIV την Παρασκευή.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει τονίσει τη σημασία της μεταρρύθμισης της ΕΕ από την ανάληψη των καθηκόντων της πέρυσι. Η συμφωνία συνασπισμού δεσμεύει μάλιστα την κυβέρνηση να πιέσει για την ανάπτυξη της ΕΕ ως ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Από τότε η γερμανική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση που επιδιώκει τη θεσμική μεταρρύθμιση εντός του υφιστάμενου συμβατικού πλαισίου.

Ενώ ο Σολτς δήλωσε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Charles στην Πράγα, ότι οι συνθήκες «δεν μπορούν να αλλάξουν», τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη μετάβασης από την ομοφωνία στην πλειοψηφία στους τομείς της εξωτερικής ή φορολογικής πολιτικής – κάτι που μπορεί ήδη να γίνει στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνθήκης.

Αν και υπολείπεται της αλλαγής των συνθηκών της ΕΕ, αυτό θα αποτελούσε ωστόσο μια «εξαιρετικά εκτεταμένη θεσμική μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Κούκις.

Πείθοντας τους σκεπτικιστές

Η Γερμανία δεν είναι μόνη της στην προσπάθεια της μεταρρύθμισης της ΕΕ, καθώς και άλλα μεγάλα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, επιθυμούν επίσης αλλαγές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αγκάλιασε, επίσης, την ιδέα και έδωσε την υποστήριξή της για μια Σύνοδο Κορυφής που θα οδηγήσει σε μεταρρύθμιση των Συνθηκών, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, αρκετά κράτη μέλη έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι αντιτίθενται στην κίνηση αυτή. Μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης τον Μάιο, δεκατρία κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας προειδοποίησαν σε ένα κοινό έγγραφο θέσεων για «μη μελετημένες και πρόωρες προσπάθειες να δρομολογηθεί μια διαδικασία προς την κατεύθυνση της αλλαγής της Συνθήκης».

Αν και το να καταστεί η μεταρρύθμιση της ΕΕ προαπαιτούμενο της διεύρυνσης θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά τη διαδικασία της ένταξης άλλων κρατών, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την ΕΕ να βγει από το αδιέξοδο και να ανοίξει τις πύλες για τη μεταρρύθμιση.

«Αν κοιτάξετε αυτό το non-paper των δεκατριών κρατών μελών […] που έχουν εκφράσει κριτική για τη θεσμική μεταρρύθμιση, πρόκειται κυρίως για κράτη που τάσσονται υπέρ της γρήγορης διεύρυνσης», δήλωσε στην εκδήλωση ο Νικολάι φον Οντάρζα, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος για την ΕΕ στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας (SWP).

Σύμφωνα με τον Οντάρζα, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για να πειστούν οι επικριτές. «Αυτή η προοπτική της ΕΕ των 30 συν στο χρονικό πλαίσιο των επόμενων δέκα ετών είναι κατά τη γνώμη μου το κλειδί για τη θεσμική μεταρρύθμιση», είπε. «Αν δεν καταφέρουμε να ανοίξουμε την πόρτα σε νέες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ πριν από την επόμενη διεύρυνση, τότε αυτή η δυναμική θα χαθεί οριστικά», πρόσθεσε.

https://www.euractiv.gr/

loading...