ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΞΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΕΒΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ Δ.Ι. ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΣ-ΕΒΩΝ)

 «ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΠΡΑΤΤΟΜΕΝΑ, ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ»

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (ΕΠΕ, 23,393) 


Γράφει ο Νικήτας Αποστόλου

Διαβάζοντας την ανακοίνωση της 13-12-2021 της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με την συνεδρίασή της, στην οποία συμμετείχαν και ο

Πρωθυπουργός, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου ένα αίσθημα λύπης με κατέλαβε, για τους εξής λόγους:

Από την άποψη της Εκκλησιαστικής ορθοπραξίας, με την συμμετοχή στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κοσμικών αρχόντων, διαπράχθηκε ασέβεια προς την διάταξη του συνοδικού τόμου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως του 1850 που παραχώρησε την αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία προβλέπει ότι η διοίκηση της Εκκλησίας μας να γίνεται ακώλυτα από κάθε κοσμική επέμβαση.

Η συμμετοχή κοσμικού άρχοντα (βασιλικού επιτρόπου) στις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου είχε θεσπισθεί της 23ης Ιουλίου του 1833 με το Βασιλικό Διάταγμα από την Βαυαρική Αντιβασιλεία επί Όθωνα, με το οποίο θεσμοθετείτο το Προτεσταντικής εμπνεύσεως καθεστώς “του Καισαροπαπισμού” και είχε διατηρηθεί μέχρι την ψήφιση του θεσμικού νόμου 590 του 1977.

Επίσης παραβιάστηκαν οι διατάξεις του άρθρου 7 του ανωτέρω νόμου “περί του καταστατικού χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος” οι οποίες δεν προβλέπουν την παρουσία “κυβερνητικού εκπροσώπου” στις συνεδριάσεις της της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Επομένως και από νομική άποψη η συμμετοχή των κοσμικών αρχόντων καθιστά μη νόμιμη τη σύνθεση μελών του οργάνου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που μετέσχον στη σύνοδο.

Από πλευράς ουσίας δεν μπόρεσα να βρω κανέναν ουσιαστικό λόγο για τον οποίο επιβαλλόταν η παρουσία των ανωτέρω κοσμικών αρχόντων στη συνεδρίαση. Έκπληξη μάλιστα συνιστά το γεγονός ότι αυτή χαρακτηρίζεται και “ιστορική” στο ανακοινωθέν.

Επικοινωνιακά επίσης ήταν άστοχη η επίδοση από τον Αρχιεπίσκοπο των αναμνηστικών μεταλλίων στον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, χωρίς την ύπαρξη κάποιου ιδιαίτερου λόγου που να την δικαιολογεί.

Αντιθέτως μπορεί κάλλιστα μπορεί να ερμηνευθεί ως ανεπίτρεπτη ανάμειξη στην πολιτική διαπάλη, υπέρ του κυβερνώντος κόμματος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η επισήμανση στην ανακοίνωση ότι συνιστά κοινή διαπίστωση του Πρωθυπουργού και μόνο του Αρχιεπισκόπου η ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή στη γενική προσπάθεια για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού γεννά ερωτηματικά ως προς την συνολική γνώμη ολόκληρης της Ιεράς Συνόδου.

Γενική και αόριστη είναι η αναφορά στην ανακοίνωση σχετικά της αναγνώριση της ανάγκης αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και η αναφορά σε όσους “την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας”.

Δεν διευκρινίζεται ποιοι είναι αυτοί που εργαλειοποιούν και υποδαυλίζουν τις εντάσεις αυτές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...