Κομμάτια και θρύψαλα

Τα νέα μέτρα είναι γεγονός. Η χώρα εισέρχεται στην επικράτεια της ανέχειας, ως η παρηκμασμένη φτωχική γειτονιά της Ευρώπης. Θα αναμασάει τα κλέη της αντιμνημονιακής αντίστασης και θα καταριέται τους  ευρωπαίους εχθρούς και την ελλιπή  αλληλεγγύη τους, που
την έφεραν στην κατάσταση του ευρωπαϊκού παρία.

Η παρουσία των κυβερνητικών στελεχών και των βουλευτών οικτρή. Μια αγωνιώδης  προσπάθεια να κρυφτούν αντιστρέφοντας  τα δικά τους ψεύδη. Μια κυβερνητική παρουσία αποστερημένη από κάθε πολιτική ευπιστία και οραματική φαντασία για το αύριο της χώρας. Ένα όραμα που είναι κομμάτια και θρύψαλα.

Έχουν σχολιαστεί τα πάντα, ας εστιάσουμε σε λίγα σημεία, που δεν δείχνουν εκ πρώτης όψεως πρωτεύοντα, αλλά φιλοτεχνούν το πολιτικό  προφίλ της χθεσινής συζήτησης:  

Η τηλεοπτική δημοκρατία στην εξαχρείωσή της. Το είχαμε ως υποψία, το επιβεβαίωσε εμμέσως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος . Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής να μιλήσει στις 10.30 το βράδυ, είπε «τώρα  όλοι  βλέπουν Survivor». Η δημοφιλής εκπομπή ξεκινούσε στις 9.00. Αυτή  προφανώς  είναι η εξήγηση (αν υπάρχει άλλη - τεκμηριωμένη όμως - αποδεκτή), του πρωτοφανούς γεγονότος, ότι  ο πρωθυπουργός βιάστηκε να μιλήσει πριν  μιλήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί! Δεν έχει σημειωθεί ανάλογο, τουλάχιστον στην μεταπολιτευτική μας ιστορία!

Τυπικά αυτή η διαδικασία έχει την έννοια ότι ο πρωθυπουργός θα ακούσει τις αιτιάσεις όλων, θα σταθμίσει τα επιχειρήματά τους και θα τα αντικρούσει βάσει των επιχειρημάτων που του παρέχει η εφηρμοσμένη πολιτική της κυβέρνησής του. Στην πράξη βέβαια αυτό δεν ισχύει, τουλάχιστον για την πρωτομιλία του, επειδή αυτή είναι προεγγεγραμμένη.

Ωστόσο η άτυπη τελετουργία δεν έχει ποτέ παραβιαστεί ως τώρα, από σεβασμό στην κοινοβουλευτική εθιμική διαδικασία.  Έμελλε να γίνει από την Πρωτοδεύτερη Φορά Αριστερά! Τα περί μετακίνησης των αρχηγών, και κάτι τέτοια, που είπε ως δικαιολογία  ο ΠτΒ Νίκος Βούτσης, δεν τιμάνε το ίδιο. Από όσο ξέρουμε, όπως και όλη η Ελλάδα, ουδείς πολιτικός αρχηγός μεταβαίνει στη Βουλή με… το αστικό, ώστε να επικαλεστεί δυσκολία προσέγγισης λόγω αλλαγής των δρομολογίων, εξαιτίας της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα.

Απλώς το επιτελείο του πρωθυπουργού είχε την ακράδαντη πεποίθηση ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι του χεριού του». Θα μονομαχούσαν οι δυο τους, θα κέρδιζε τις εντυπώσεις, και το ευδαίμων  κοινό θα άλλαζε στη συνέχεια κανάλι, να παρακολουθήσει και τις μονομαχίες του survivor.

 Κατ΄ αρχάς, σαφώς ο κάθε ένας μας είναι του χεριού  κάθε τύπου που είναι αδίστακτος,  που διαστρεβλώνει προθέσεις και γεγονότα, και που χωρίς αιδώ αποποιείται ακόμη και τους προσωπικούς του  ισχυρισμούς, έστω κι αν έγιναν τρεις μήνες πριν, («Ούτε ευρώ»).

Αυτή τη φορά - αν και ο γράφων δεν αρέσκεται σε τέτοιες συγκρίσεις - πληροφορούμε το επιτελείο του Μεγάρου, ότι ο Μητσοτάκης ήταν καλύτερος σε επίπεδο εντυπώσεων. Και ήταν φυσικό και εύκολο να είναι. Η ίδια η κυβερνητική πολιτική του προσφέρει στο πιάτο τα επιχειρήματα!

Στρουθοκαμηλισμός. Σαφώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί χαρακτηριστεί ως «πορφυρογέννητος». Αλλά  να εξακοντίζει ο πρωθυπουργός τέτοιους χαρακτηρισμούς, ευφραίνει τη διάθεση! Ο ίδιος είναι εξίσου πορφυρογέννητος, μεγαλωμένος σε σαλόνια.   (ο όρος πορφυρογέννητος δεν καθορίζεται από το αν ανετράφη κάποιος με την προοπτική να γίνει πολιτικός. Καθορίζεται κυρίως από τις ανέσεις μέσα στις οποίες μεγάλωσε, και σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργικό του κλιμάκιο έχει περισσότερους πορφυρογέννητους, τουλάχιστον, από ό,τι έχουν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων).

Μίσος. Είναι δικαιολογημένη η άποψη που έχει εκφραστεί και στο liberal, και την οποία ασπαζόμαστε κατά πολύ, ότι μεγάλο μέρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, χαμηλών εισοδηματικών προδιαγραφών (πληβείοι σε σχέση με κάποιους υπουργούς τους και άλλους συναδέλφους τους), ψηφίζουν για να διατηρήσουν τις όχι  ευκαταφρόνητες βουλευτικές αποδοχές τους. Αυτές δεν αποτιμώνται μόνο στον ευμεγέθη μισθό, αλλά και στα τσάμπα ταξίδια, στο κοινωνικό  status, στην επωνυμία, το δωρεάν αυτοκίνητο, το υπαλληλικό προσωπικό, τον ατομικό αστυνομικό,  και βέβαια τις υποκλίσεις που απολαμβάνουν.

Ωστόσο υπάρχει και κάτι άλλο. Είναι το κληρονομημένο πολιτικό μίσος από τον εμφύλιο, που ανατροφοδοτήθηκε εδώ και τρεις γενιές, στην εσωτερική κοινωνία των ηττημένων. Θα ψήφιζαν ακόμη και μόνο για να μη έρθουν  οι δεξιοί,  οι απόγονοι αυτών που κατέλαβαν το κράτος μετά τον εμφύλιο (με άλλες λέξεις μου τους χαρακτήρισαν αλλά στόχος μας είναι η αποτύπωση των καταστάσεων και όχι η ανατροφοδότηση μισερών συναισθημάτων).  Αυτό δείχνει ότι δεν ορρωδούν προ ουδενός, και δεν διέπονται από ηθικές αναστολές όταν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο στη «Δεξιά»

(Στη χώρα προφανώς υπάρχει πολιτισμικό πρόβλημα. Το ευρωπαϊκό λούστρο και η κατασίγαση των παθών, κράτησε μόνο όσο κρατούσε η ευφορία των δανεικών και των επιδοτήσεων που τροφοδοτούσαν επίπλαστο τρόπο ευρωπαϊκής ζωής).      

 Καταγγελία συστημικών Μέσων. Ακόμη περνάει στους συριζαίους οπαδούς, που μεγάλωσαν με την άποψη των βαλλόμενων από τα συστημικά ΜΜΕ, το αφήγημα ότι τα ΜΜΕ είναι τα προκεχωρημένα φυλάκια του ταξικού εχθρού, που θέλουν να κατασπαράξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια οι… ταξικοί εχθροί είναι «ευκίνητοι» στην εποχή μας: Συστημικά πρωτοσέλιδα στηρίζουν πλέον το Αλέξη στην «εθνική» του προσπάθεια, ιδιοκτήτες αθλητικών ομάδων, με τεράστιες εταιρίες πίσω τους,(όχι μόνο ο πρόσφατος Σαββίδης),  έχουν κάνει δηλώσεις υπέρ του, όπως και εκπρόσωποι του ελληνικού κοσμοπολίτικου κεφαλαίου με τα παιδιά τους, που του άνοιξαν μεγάλες πόρτες να διαβεί, και μόλις πρόσφατα ήραν την εμπιστοσύνη τους.

Έλλειψη οράματος. Ο πρωθυπουργός αναλώθηκε στην μίζερη περιγραφή των αμφιλεγόμενων αντιμέτρων (για να τρώμε με χρυσά κουτάλια από τα σκουπίδια, όπως ευφυώς έγραψε κάποιος στα social media). Περιχαρακωμένος στην κοντόθωρη προσπάθεια να χτυπήσει τον Μητσοτάκη, δεν ξεδίπλωσε κανένα όραμα για την ανάπτυξη επόμενη μέρα. Εδειξε  ότι παραμένει άθυρμα των διαθέσεων των δανειστών, και η μοναδική του δράση αφορά στην επαναλαμβανόμενη έκκληση για το χρέος. Πέραν αυτού ουδέν. Είναι καταφανές ότι δεν υπάρχει όραμα  για τη χώρ, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη πολιτική Παιδεία. Η θέση της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο  ορίζεται μόνο από όσα θα αγοράσουν κινέζικες και δυτικές εταιρίες.

ΥΓ: Χθες η Τερέζα Μέι, έδωσε στη δημοσιότητα το προεκλογικό μανιφέστο των βρετανών συντηρητικών. Ας το διαβάσουν στη κυβέρνηση, (ασχέτως αν είναι… αριστεροί ριζοσπάστες), όσο και στην αντιπολίτευση. Να μάθουν έχουν, χωρίς να ασπαστούν.

Του Γιάννη Σιδέρη
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η Ελλάδα έγινε και επίσημα από την Βουλή η ΦΑΒΕΛΑ της Ευρώπης , άντε στην υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]