Οι πέντε διατάξεις – κλειδιά για τη μείωση του φόρου μισθωτών και συνταξιούχων

Σημαντική μείωση στον φόρο που θα πληρώσουν φέτος μπορούν να πετύχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι εάν αξιοποιήσουν σωστά τις εκπτώσεις φόρου και τις απαλλαγές που προβλέπει η νομοθεσία.

Τα πέντε «κλειδιά» που μπορεί να μειώσουν τον φόρο ο οποίος θα προκύψει κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος. Ειδικότερα, οι διατάξεις που προβλέπουν εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι οι εξής:
1.Πρόσθετες εκπτώσεις φόρου λόγω τέκνων
Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2016 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις δικαιούνται ετήσιας έκπτωσης φόρου χωρίς δικαιολογητικά. Η έκπτωση αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.900 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι 1.950 ευρώ για κάθε έγγαμο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι 2.000 ευρώ για κάθε έγγαμο με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι 2.100 ευρώ για κάθε έγγαμο με 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

2.Μείωση φορολογητέου εισοδήματος λόγω πληρωμής ασφαλίστρων για εξαγορά χρόνου ασφάλισης
Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2016 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Δηλαδή εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους.

3.Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% για συνταξιούχους άνω των 65 ετών.
Για τους συνταξιούχους οι οποίοι εντός του 2016 ήταν άνω των 65 ετών, δηλαδή γι’ αυτούς που γεννήθηκαν μέχρι και την 31η-12-1951, προβλέπεται μείωση του ύψους των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%. Δηλαδή το συνολικό τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημά τους το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30% και στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (από φέτος)

4.Εκπτωση δαπανών για ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη
Το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά το 10% των ετήσιων εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογούμενου εφόσον τα έξοδα αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματός του. Ανεξάρτητα από το ύψος των δαπανών δεν μπορεί το ποσό της μείωσης να είναι πάνω από τις 3.000 ευρώ.

5.Εκπτωση χρηματικών δωρεών
Το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά 10% των χρηματικών δωρεών προς το Δημόσιο, προς φορείς του Δημοσίου, προς ιερούς ναούς, ιερές μονές, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και λοιπούς δημόσιους φορείς που λειτουργούν για κοινωφελείς σκοπούς εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους τα 100 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει στο συνολικό ποσό δωρεών που προκαλούν μείωση, καθώς δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΥΟΜΙΣΥ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ.ΑΝ ΞΕΚΟΛΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΚΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ,ΑΝ ΤΟΥΣ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΨΕΚΑΣΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΟ ΚΟΜΑ,Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΤΛ ,ΑΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΦΕΡΕ ΑΥΤΗ ΤΟΥΣ Η ΕΜΟΝΗ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΘΑ ΣΑΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΟΛΟ ΤΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΑΤΑ.ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ.ΑΝ ΟΜΩΣ ΑΝ..............

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ???????????????
  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ? ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ??????

  ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ, ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ......ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ.!!!!!!!
  ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΙΑ, ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ, ΚΙΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΜΕς ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΕΞΩ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ "ΔΕΝ ΓΑΜΙΕΤΑΙ"????????????
  ΠΟΥ ΞΑΝΑΓΙΝΕ ΑΥΤΟ??????
  ΠΌΤΕ ΞΑΝΑΓΙΝΕ ΑΥΤΟ?????

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]