Tροφές που Καταστρέφουν το Στομάχι !

 

Μερικοί άνθρωποι έχουν τόσο δυνατό στομάχι, που είναι ικανό να αλέθει ακόμα και τα σίδερα…Είναι μια μεταφορική φράση που χαρακτηρίζει ένα υγιές στομάχι. Όσο και αν σας ακούγεται παράξενο, αλλά η δομή του στομάχου μας είναι αρκετά ισχυρή. Δυστυχώς όμως με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο βλεννογόνος του στομάχου δέχεται καθημερινά επιθέσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι καταστρεπτικές.

Όταν οι επιθέσεις υπερβούν σε αριθμό που το στομάχι δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει, τότε αρχίζουν να εμφανίζονται διάφορες στομαχικές διαταραχές οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

Οι αντοχές και οι ανοχές του στομάχου στον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικές και σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να τις φτάνουμε στα άκρα.

Σε αυτό το άρθρο έχω συλλέξει τις τροφές που καταστρέφουν το στομάχι, τις οποίες καλό είναι σταματήσετε να καταναλώνεται.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ

Η πρώτη τροφή που επιδρά αρνητικά στην υγεία του στομάχου είναι τα επεξεργασμένα κρέατα. Εδώ η λίστα είναι μεγάλη, πρόκειται για αλλαντικά, ζαμπόν, σαλάμια, παριζάκια, λουκάνικα, μπέικον και γενικά οποιοδήποτε κρέας το οποίο για να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα απαιτεί προσθήκη συντηρητικών.

Πολλοί ειδικοί υγείας συστήνουν τον αποκλεισμό των παραπάνω τροφών σε άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη κάποιο προβλήματα με το στομάχι.

Το μεταποιημένο κρέας ανήκει στην κατηγορία τροφών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου. Δηλαδή, έχει αποδειχθεί η αρνητική επίδραση τους στον οργανισμό και η ικανότητα να προκαλούν καρκίνο του εντέρου και του στομάχου.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το μεταποιημένο κρέας περιέχει νιτρώδη άλατα και νιτροζαμίνες. Το παραπάνω χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό των αλλαντικών και έχει διαπιστωθεί ότι ειδικά τα νιτρώδη άλατα πιθανόν να προάγουν τον καρκίνο.

Σύμφωνα με την έρευνα του Word Cancer Research Fund (WCRF), τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση προϊόντων από επεξεργασμένο κρέας (κυρίως αλλαντικών) επειδή είναι μια ανθυγιεινή διατροφική συνήθεια η οποία θα δημιουργήσει προβλήματα υγείας στην μετέπειτα ζωή τους, ενώ παράλληλα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

Γενικά, το μεταποιημένο κρέας είναι ένα τεράστιο και περιττό βάρος για το στομάχι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα, ακόμη και έλκος.

Σχετικά με τα επικίνδυνα συντηρητικά που προσθέτουν στα τρόφιμα, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε το σχετικό βίντεο που υπάρχει στο κανάλι.

 

ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Αν το στομάχι σας είναι αδύναμο, πολύ πιθανόν να σας πειράζουν οι πικάντικες σάλτσες και τα πικάντικα μπαχαρικά. Οι ειδικοί υγείας συνιστούν την αποφυγή των πικάντικων φαγητών, επειδή επιβαρύνουν το στομάχι. Ωστόσο για τα υγιή άτομα οι καυτερές πιπεριές και άλλα καυτερά φαγητά ή καρυκεύματα θεωρούνται ευεργετικά και παρέχουν πολυάριθμα οφέλη, όπως η μείωση του κινδύνου για ορισμένες μορφές καρκίνου, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και η αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Υπάρχει η άποψη ότι τα πικάντικα φαγητά είναι η αιτία εμφάνισης του έλκους στο στομάχι. Σας πληροφορώ ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και αυτό το λέω όχι επειδή υπάρχει κάποια έρευνα αλλά είναι προσωπικό βίωμα. Παλαιότερα υπέφερα από έλκος στομάχου και πράγματι με πείραζαν οι πικάντικες τροφές. Ωστόσο το πρόβλημα δεν ήταν στις τροφές αλλά στην οξύτητα του στομάχου και την ικανότητα να τις επεξεργάζεται.

Όταν διόρθωσα την οξύτητα του στομάχου τότε αυτόματα εξαφανίστηκε το έλκος και οι πικάντικες τροφές σταμάτησαν να με πειράζουν. Για αυτό πάντα να προσπαθείτε να λύνετε την αιτία του προβλήματος και όχι απλά να απαλύνετε τα συμπτώματα.

Μερικοί άνθρωποι έχουν τόσο δυνατό στομάχι, που είναι ικανό να αλέθει ακόμα και τα σίδερα.

Εννοείται ότι αν έχετε ήδη πρόβλημα με το στομάχι καλό είναι να αποφεύγετε τις πικάντικες τροφές μέχρι να επιλύσετε οριστικά το πρόβλημα με το στομάχι.

Πως διόρθωσα το πρόβλημα με το στομάχι; Εφαρμόζοντας όλα αυτά που μοιράζομαι μαζί σας στα βίντεο που υπάρχουν στο κανάλι. Να ξέρετε ότι δεν υπάρχει κάποιο μαγικό χάπι το οποίο θα σας λύσει άμεσα και οριστικά το πρόβλημα. Είναι μια προσπάθεια την οποία θα πρέπει μόνοι σας να καταβάλετε.

 

ΠΑΣΤΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Περνάμε στην επόμενη τροφή που είναι η πάστα ντομάτας. Ενώ οι ντομάτες σε γενικές γραμμές είναι ωφέλιμες, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.

Αν έχετε ήδη κάποιο προβλήματα με το στομάχι, όπως γαστρίτιδα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καλό είναι να αποκλείσετε την ντομάτα και τις έτοιμες πάστες ντομάτας.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ταννικό οξύ. Το ταννικό οξύ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξέος στο στομάχι και να επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στο στομάχι και να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία.

Το πρόβλημα στην κονσερβοποιημένη πάστας ντομάτας είναι ότι έχει ακόμα περισσότερη περιεκτικότητα σε ταννικό οξύ. Επιπλέον η αλληλεπίδραση του ταννικού οξέος με την μεταλλική κονσέρβα μπορεί να σχηματίσει επιπλέον ποσότητα τοξινών. Όλα σε συνάρτηση επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την υγεία του στομάχου.

Ακόμη και αν είστε υγιείς, καλό είναι να αποφεύγετε τις έτοιμες σάλτσες και πάστες ντομάτας επειδή μπορεί να προκαλέσουν καούρα και ενοχλήσεις στο στομάχι. 

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Τα αναψυκτικά είναι η επόμενη τροφή που επιδρά αρνητικά στην υγεία του στομάχου. Πολύ πιθανόν να έχετε δει διάφορα βίντεο στα οποία δείχνουν διάφορες χρήσεις του αναψυκτικού στο καθάρισμα βρωμιάς.

Αναρωτηθείτε λίγο, αν το αναψυκτικό έχει την ικανότητα να διαλύει την βρωμια, τότε πιο θετικό όφελος μπορεί να προσφέρει στην υγεία του στομάχου;

Μπορεί τα φυσικός ανθρακούχα νερά να επιδρούν θετικά στην υγεία του πεπτικού ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να πούμε και για τα αναψυκτικά. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από συστατικά που περιέχουν όπως φωσφορικό οξύ και πολλά άλλα, τα οποία επιδρούν πολύ αρνητικά στη βλεννογόνο του στομάχου.

Εκτός των άλλων τα αναψυκτικά περιέχουν και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, η οποία αναγκάζει την παραγωγή της ινσουλίνης σε μεγάλες ποσότητες. Φανταστείτε ότι ένα και μόνο κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να έχει έως και 40 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης, ποσότητα αρκετά υψηλότερη από τη συνιστώμενη κατανάλωση ζάχαρης που είναι τα 30 γραμμάρια την ημέρα.

Να ξέρετε ότι η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης είναι εγγυημένος δρόμος προς τον ζαχαρώδη διαβήτη.

Αν δεν έχετε δει ακόμα το βίντεο, τι θα συμβεί στο σώμα σας αν κόψετε την ζάχαρη, σας προτείνω οπωσδήποτε να το δείτε.

 ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ

Τα τρανς λιπαρά είναι η επόμενη τροφή. Πρόκειται για τοξικά καρκινογόνα, τα οποία βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα. Κατα διαστήματα γίνονται διαμαρτυρίες από ανθρώπους, οι οποίοι αγωνίζονται να απαγορευτεί η προσθήκη των τρανς λιπαρών στα τρόφιμα ή τουλάχιστον να είναι υποχρεωτική η επισήμανση των τρανς λιπαρών στην συσκευασία.

Ta trans λιπαρά υπάρχουν σε όλα τα φυτικά έλαια που έχουν θερμανθεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Η χρήση τους, έχει τεράστια απήχηση στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική λόγω της οικονομίας και πρακτικότητας.

Με αυτή την μορφή, η μαργαρίνη, μπορεί εύκολα να προστεθεί στα αρτοποιήματα, σε γλυκά, στις τούρτες και πάστες, δηλαδή κάνει το προϊόν να αποκτήσει όγκο και ελκυστική εμφάνιση, λόγω της στερεάς δομής του.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ο οργανισμός μας από την φύση του, δεν έχει κατάλληλα ένζυμα ώστε να μεταβολίζει και να επεξεργάζεται κατάλληλα τα τρανς λιπαρά.

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε το βούτυρο επειδή σε αντίθεση με την μαργαρίνη είναι πιο φυσικό και πιο υγιεινό.

 

ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΦΑΓΗΤΑ

Το ξέρατε ότι σε οικιακές συνθήκες μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε τα τρανς λιπαρά. Πως; Με το τηγάνισμα! Μπορεί οι συνθήκες να μην είναι ίδιες με αυτές στο εργοστάσιο, ωστόσο κάποια ποσότητα τρανς λιπαρών θα δημιουργηθεί.

Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι παρόλο που γνωρίζουν για τις βλαβερές επιπτώσεις των τηγανητών τροφών εξακολουθούν να τις καταναλώνουν. Προφανώς είναι αυτοί που πιστεύουν στην τύχη και ελπίζουν ότι αυτή η συνήθεια δεν θα έχει κάποιο αντίκτυπο στην υγεία τους. Μακάρι να είναι έτσι. Αλλά μια σοφή παροιμία λέει, καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. Ο λόγος που το τηγάνισμα θεωρείται επιβλαβής τρόπος μαγειρέματος είναι ότι το λάδι με το οποίο γίνεται το μαγείρεμα μετατρέπεται σε τρανς λιπαρά.

Ακόμα πιο χειρότερο θα είναι, αν χρησιμοποιήσουμε το ίδιο λάδι για πολλαπλή φορά.

Όπως συνήθως συμβαίνει στα φαστ φουντ, όπου μπορεί στο ίδιο λάδι να τηγανίσουν πολλές φορές. Για αυτό αν θελήσετε να τηγανίσετε κάτι, πάντα να χρησιμοποιείτε λάδι που έχει υψηλό σημείο καπνού και ποτέ για δεύτερη φορά. 

ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ

Από εδώ περνάμε στην επόμενη τροφή που είναι τα πατατάκια. Καλό είναι να αποφεύγετε τα συσκευασμένα πατατάκια. Επειδή πολύ απλά το επαναχρησιμοποιημενο λάδι, εμπλουτίζει την τραγανή απόλαυση στιγμής με τρανς λιπαρά.

Πιστέψτε με, δεν θα σας συμβεί τίποτα το τραγικό αν τηγανίσετε μόνοι σας πατάτες για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας. 

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Όπως σε όλα τα πράγματα η υπερβολή μπορεί να βλάψει. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην υπερκατανάλωση φυτικών ινών. Μπορεί οι φυτικές ίνες να είναι ωφέλιμες για το πεπτικό σύστημα, ωστόσο η υπερ κατανάλωσή τους μπορεί να να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα ακόμα και πόνο στην κοιλιά. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση κυμαίνεται ανάμεσα στα 25 με 35 γραμμάρια.

Επίσης για να αποφεύγετε στομαχικές διαταραχές να προτιμάτε την θερμική επεξεργασία των λαχανικών. Παράδειγμα είναι το λάχανο, το οποίο δεν είναι για όλα τα στομάχια. Δώστε σημασία και στα όσπρια, τα οποία οπωσδήποτε να τα μουλιάζετε για τουλάχιστον 10 ώρες.

loading...