Ρίσκο τα προεκλογικά παιχνίδια με τα γλυπτά του Παρθενώνα!

 

H διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μετρά ήδη μισό αιώνα και έχει εγγραφεί στη σκέψη των Ελλήνων ως η «μητέρα των μαχών». Η επιστροφή τους λοιπόν αποτελεί έναν αγώνα του Ελληνισμού στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και όχι ένα προεκλογικό όπλο της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει πως είναι αδίστακτη. Μπορούν να κάνουν και να πουν τα πάντα για να αποτινάξουν από πάνω τους πολιτικές ευθύνες ή να πουλήσουν ακόμα και εθνικές αποτυχίες ως νίκες. Η εικόνα του πρωθυπουργού-Μωυσή φιλοτεχνείται σε κάθε ευκαιρία με τη στήριξη ενός ολόκληρου οικονομικού και μιντιακού συστήματος και κάποιες φορές πετυχαίνει!

Ομως η πληροφορία πως η κυβέρνηση παίζει προεκλογικά παιχνίδια με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μιλώντας για δανεισμό, ώστε να στήσει το δικό της προεκλογικό επικοινωνιακό σόου, ξεπερνά τα όρια και εξοργίζει τους Ελληνες στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Είναι γνωστό πως εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο η κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Ως αυτό το σημείο δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, καθώς εδώ και δεκαετίες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις επιχειρούν να πετύχουν αυτό το δίκαιο αίτημα του Ελληνισμού.

Τα σύννεφα όμως στον ουρανό των διαπραγματεύσεων ήρθαν μετά τον ορυμαγδό δημοσιευμάτων του βρετανικού και του αμερικανικού Τύπου που κάνουν λόγο για συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Συγκεκριμένα, το Bloomberg, δημοσιεύματα από τον «Guardian», τους «Times» και την «Daily Telegraph» αναφέρουν ότι το Βρετανικό Μουσείο και ο Τζορτζ Οσμπορν έχουν συντάξει με την Ελλάδα συμφωνία για την επιστροφή ορισμένων Γλυπτών και για συγκεκριμένο χρόνο.

Για λόγους που γίνονται εύκολα κατανοητοί, την είδηση αυτή άρχισαν να παίζουν με διθυραμβικό τρόπο τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να ασχοληθούν με το περιεχόμενό της, εκθειάζοντας απλώς την κυβέρνηση! Και κατάφεραν τα ελληνικά ΜΜΕ να αναδειχτούν στους καλύτερους προπαγανδιστές της «γραμμής» του Βρετανικού Μουσείου. Γιατί, τι άλλο κάνουν όταν παρουσιάζουν ως «σημαντική είδηση» την πάγια θέση του Βρετανικού Μουσείου για δανεισμό των Γλυπτών; Κοινώς, μια θέση την οποία έχουν αντιπαλέψει όλες οι κυβερνήσεις της χώρας.

Οι αντιδράσεις όμως ήταν έντονες και πολύπλευρες, αναγκάζοντας προχθές το υπουργείο Πολιτισμού να σπάσει τη σιωπή του και να τοποθετηθεί. Η Λίνα Μενδώνη, που για δύο ημέρες επίσημα τήρησε σιγήν ιχθύος εν μέσω των απανωτών δημοσιευμάτων από τον βρετανικό Τύπο περί προόδου στις συνομιλίες για ανταλλαγή και δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, αποφάσισε επιτέλους να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα.

Βέβαια, η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, αντί να απαντήσει στα καυτά ερωτήματα, δεν κάνει ουδεμιά αναφορά στα επίμαχα δημοσιεύματα (Bloomberg, «Telegraph», «Guardian» και «Times»), επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκανε καμία αναφορά στις διαπραγματεύσεις, ενώ αρκέστηκε να πει πως ακολουθεί την εθνική γραμμή.

Σχολιάζοντας το προεκλογικού τύπου πυροτέχνημα του πρωθυπουργού, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου εκτόξευσε μύδρους κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της αρμόδιας υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Η κυρία Αναγνωστοπούλου με ανακοίνωσή της στην οποία απάντησε ουσιαστικά στο ΥΠΠΟΑ, κατακεραυνώνει την κυβέρνηση, καταγγέλλοντας ότι «οι πολιτιστικοί θησαυροί και η Ιστορία αυτού του τόπου δεν είναι τσιφλίκι τους και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι επικοινωνιακό παιχνιδάκι για τον προεκλογικό αγώνα της Ν.Δ.». Ζητά άμεσα εξηγήσεις και κάνει λόγο για αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και πρακτικές.

Τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής περιγράφει με πολύ ολοκληρωμένο τρόπο η πρόεδρος των αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα. «Τι πρέπει να γίνει; Να συνεχιστεί η συνεπής ελληνική διεκδίκηση επανένωσης του μνημείου με τα επιστημονικά επιχειρήματα, στα οποία έχει στηριχτεί ως τώρα, και στη βάση των οποίων έχει μεταστραφεί ακόμη και η βρετανική κοινή γνώμη. Να πάψουν τα ελληνικά ΜΜΕ να γράφουν άρθρα που προσβάλλουν τους χιλιάδες επιστήμονες και πολίτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίοι πασχίζουν με συνέπεια και συνέχεια εδώ και δεκαετίες για την επανένωση του αρχιτεκτονικού διακόσμου του Παρθενώνα. Και, πάνω απ’ όλα, να αποσυνδεθεί η διεκδίκηση των Γλυπτών από οποιαδήποτε προεκλογική περίοδο!».

https://www.newsbreak.gr/

loading...