Καίγοντας κάρβουνο θα πάμε στο διάστημα?

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο εμφανές είναι ότι κάποιος μας κάνει πλάκα. Η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία είναι το πιο αστείο παράδειγμα αυτής της φαρσικής καθημερινότητας που βιώνουμε, αλλά τελικά, μάλλον δεν είναι και το σημαντικότερο… Έχουμε χάσει τον μπούσουλα και κοιτάμε σε λάθος μέρη για να τον βρούμε.

Πρέπει να είμαστε η μοναδική «ανεπτυγμένη» χώρα που προσπαθεί να παγιώσει τη θέση της σαν «πολίτης Β’ κατηγορίας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γαλλία, Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες πλέον κοιτούν αποκλειστικά στην αειφόρο ανάπτυξή τους όσον αφορά την ενέργεια. Το κάρβουνο και ο λιγνίτης έχουν βγει για καλά από το παρασκήνιο. Το πολύ να το χρησιμοποιεί -και εκεί- κανένας Έλληνας μετανάστης σαν εμένα, για να ψήσει κανένα κοκορέτσι.

Η Ελλάδα από την άλλη, στον δικό της κόσμο. Το ζήτημα δεν είναι πως θα εξελιχθεί η χώρα από πλευράς υποδομών και ποιότητας ζωής, αλλά ποιος θα κάτσει στην καρέκλα και ποιος θα κάνει την καλή του. Για αυτό το λόγο, εν έτη 2018, η ΔΕΗ προσπαθεί να υιοθετήσει πρακτικές εικοσαετίας πλασάροντας  θνησιγενείς καταστάσεις, όπως τα λιγνιτικά εργοστάσια για κελεπούρια. Από την άλλη η ΡΑΕ στηρίζει αυτό το εγχείρημα, αφήνοντας διάφορες υποψίες για τη διαφάνεια της λειτουργίας της.

Οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη κατανόηση της κατάστασης, αντιλαμβάνεται ότι αυτή η υπόθεση ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. Ο λιγνίτης και το κάρβουνο δεν έχουν μέλλον. Τα κόστη για τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων σε πολύ λίγο καιρό θα εκτοξευτούν. Σοβαροί επενδυτές είναι πλήρως ενήμεροι για αυτό, αλλά και για την γενικότερη αποανθρακοποίηση και απολιγνιτοποίηση που προωθείται διεθνώς. Κύριε Περιστέρη… Δεν γίνεται να πουλήσετε πάγο στους Εσκιμώους…

Είναι άρα ύψιστης σημασίας τόσο για τον κλάδο, όσο για τη χώρα εν γένει, να αρχίσουμε να κοιτάζουμε πέρα από τη μύτη μας, αντιλαμβανόμενοι ότι χωρίς μεγάλες επενδύσεις και καινοτόμες λύσεις θα βλέπουμε μόνο… κάρβουνο, και δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα ποτέ.

Αν ποτέ αποκτήσουν λίγη διαύγεια όλοι οι κολλημένοι συνδικαλο-ΔΕΗ-ΡΑΕτζήδες, θα καταλάβουν πως μόνο έτσι θα έρθουν συνολικά οφέλη για όλους. Για τον κλάδο με νέες θέσεις εργασίας, για την οικονομία μέσα από επενδύσεις, και για τον καθένα μας, μέσω της μείωσης του κόστους ενέργειας που θα ρίξει τις τιμές στο ρεύμα για όλους μας.

Μετά τιμής,

ΓΠ

Sharjah, UAE

Απρίλιος, 2018

loading...

1 thought on “Καίγοντας κάρβουνο θα πάμε στο διάστημα?

  1. ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ Ο ΤΡΕΛΟ-ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΠΟΥ ΝΤΥΘΗΚΕ ΠΥΡΑΥΛΟΣ…ΧΑ ΧΑ ΧΑΑΑΑΑΑΑ ΤΟΝ ΠΑΛΑΒΟΠΟΝΤΙΟ.ΧΙΧ ΙΧ ΙΧ ΙΧΧΧΧΧΧΧΧ

Comments are closed.