Όλες οι λεπτομέρειες για το κοινωνικό μέρισμα, τη μείωση σε ΕΝΦΙΑ και φορολογία επιχειρήσεων

Ψηφίζονται σήμερα μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και έκτακτο
επίδομα για πληγέντα κτήρια στο Μάτι. Αναλυτικά στοιχεία για μείωση ΕΝΦΙΑ και φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις.

Την κατάθεση της πολυαναμενόμενης τροπολογίας για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και για φέτος ανακοίνωσε πριν από λίγο από τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών η τροπολογία θα κατατεθεί εντός της επόμενης ώρας με το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί φέτος να φτάνει τα 710 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος στην τροπολογία της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μέχρι και 30% η οποία επίσης θα ψηφιστεί σήμερα ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι από τα 5,9 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, τα πέντε εκατομμύρια θα δουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον 10%. Η τροπολογία ορίζει ότι για ακίνητα συνολικής αξίας 60.000 ευρώ η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα φτάνει στο 30% ενώ από εκεί και πέρα θα υπάρχει κλιμακωτή μείωση η οποία θα φτάνει μέχρι και τα 100 ευρώ.

Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών σε σύνολο 5,9 εκατομμυρίων ιδιοκτητών τα 3,5 εκατομμύρια δηλαδή 60% των ιδιοκτητών θα έχουν μείωση ΕΝΦΙΑ 30%. Ακόμα ένα εκατομμύριο δηλαδή το 17% των ιδιοκτητών θα έχει μείωση 20% και άλλο μισό εκατομμύριο δηλαδή 10% των ιδιοκτητών θα έχει μείωση 10%. “Μειώνουμε μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ 10% αλλά για ένα μεγάλο μέρος πολιτών η μείωση είναι μεγαλύτερη – συντριπτικά υπέρ ενός μεγάλου μέρους της μεσαίας τάξης.

Σήμερα επίσης θα ψηφιστεί και η τροπολογία για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις προκειμένου από το 29% που ισχύει σήμερα να φτάσει το 2023 στο 25%. Σύμφωνα με όσα ορίζει η τροπολογία οι φορολογικοί συντελεστές θα διαμορφωθούν ως εξής:

-29% για τα φορολογικά εισοδήματα του φορολογικού έτους 2018

-28% για τα φορολογικά εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019

-27% για τα φορολογικά εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020

-26% για τα φορολογικά εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021

-25% για τα φορολογικά εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022 και των επομένων ετών.

Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: “Αυτές ήταν οι υποσχέσεις μας στη Θεσσαλονίκη. Αυτά κάνουμε . Πιστεύω όλοι θεωρείτε καλό τα μέτρα να νομοθετούνται εκ των προτέρων παρά εκ των υστέρων με μερίσματα και περιμένω καθολική υποστήριξη” είπε.

Λίγη ώρα αργότερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε τροπολογία για την ενίσχυση των πυροπλήκτων στο Μάτι, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη χορήγηση έκτακτου κοινωνικού επιδόματος στέγασης για κτήρια που επλήγησαν στο Μάτι από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Πηγή: Real.gr

loading...