Κρίσιμη ημέρες για πλεονάσματα και οικονομία...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ

Κρίσιμες ημέρες για την πορεία της οικονομίας, η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει την "εγκυρότητα" των προβλέψεων πλεονασμάτων τα οποία
θα ανακοινωθούν σήμερα από το 2016 και των επόμενων χρόνων έτσι ώστε το ΔΝΤ να καθορίσει την στάση του. Οι προβλέψεις αυτές θεωρούνται ενδεικτικές της στάσης που θα κρατήσει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον στις 21-22 Απριλίου, της Αθήνας,με την έλευση των κλιμακίων την προσεχή εβδομάδα, αλλά και της υπερ-αξιολόγησης του 2018 που θα καθορίσει την παράλληλη ή όχι εφαρμογή των μέτρων και των αντίμετρων της οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά διαδραματίζονται στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Οι εργασίες ξεκίνησαν την Δευτέρα.

Πάντως το ΔΝΤ εκτίμησε ότι φέτος η άνοδος του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 2,2% (αντί για 2,8% που προέβλεπε τον Οκτώβριο). Προέβλεψε όμως και ΑΕΠ μόνο στο 1% το 2022 το ΑΕΠ, όταν τον Οκτώβριο υπολόγιζε σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2021.

Έτσι ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,2% του ΑΕΠ εφέτος και 2,7% το 2018 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Στην έκθεση υπογραμμίζεται εμφατικά πως το δυνητικό ΑΕΠ (potential output) της Ελλάδας, ήτοι η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας για μακροχρόνια, βιώσιμη και χωρίς πληθωρισμό οικονομική μεγέθυνση παραμένει πολύ χαμηλή.

Όλοι περιμένουν πια την τελική ανακοίνωση στις 21 Απριλίου που θα πιστοποιηθεί λίγες ημέρες μετά (στις 24 Απριλίου) από την Eurostat. Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει για να κορυφωθεί στις 25/4 η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την τεχνική και την συνολική πολιτική συμφωνία. Θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το πακέτο των μέτρων και αντίμετρων, τους όρους της "υπεραξιολόγησης" που θα γίνει στο τέλος του προγράμματος (με αποφασιστικό τον ρόλο του ΔΝΤ), αλλά και το δημοσιονομικό πλαίσιο των επόμενων ετών με την βασική πρόταση να κάνει λόγο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για μία 5ετία, δηλαδή έως το 2023.

Επιχειρείται μία συνολική συμφωνία έως την 22α Μαΐου που συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup ή και νωρίτερα (σε έκτακτη σύνοδο) που προϋποθέτει πέρα από την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement), τους εφαρμοστικούς με τα προαπαιτούμενα, την έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους και τα κείμενα των μνημονίων.

Δεν είναι λίγοι πια αυτοί πο θεωρούν ότι τα υψηλά πλεονάσματα θα οχυρώσουν το ΔΝΤ (με κίνδυνο της Ελλάδος) στην άποψη ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε ένα 4ο μνημόνιο ή ένα 3ο plus ύψους 30-40 δις ευρώ ανοίγοντας και πάλι την συζήτηση και για άλλα πρόσθετα μέτρα λιτότητας...Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]