ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ; ΑΣ ΚΑΓΧΑΣΩ, ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΕΜΑΘΕΣ;

Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΣΟΦΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ “ΛΟΓΙΚΗΣ”


Γράφει ο Κυανούς Ουρανός

Ιστορικά η Λογική αναπτύχθηκε σαν τμήμα κι εργαλείο της Φιλοσοφίας (άρα της Επιστήμης). Μελετά τις διαδικασίες και τους κανόνες των συλλογισμών, με τους οποίους

μπορούμε να οδηγηθούμε με ορθόν τρόπον από υποθέσεις σε συμπεράσματα. Με την Λογικήν ασχολήθηκαν πολλοί φιλόσοφοι πριν τον Αριστοτέλη, όμως αυτός την ανέδειξε χρήσιμον εργαλείο κάθε επιστήμης κι επιστήμονος.

Ο κορυφαίος γερμανός φιλόσοφος Immanuel Kant είπε ότι «η λογική δεν μπόρεσε να κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά από τη λογική που ξέρουμε από την εποχή του Αριστοτέλη» και ισχύει μέχρι σήμερα!

Στην Αρχαία Ελλάδα οι σοφιστές αναζητούσαν κάποιες λογικές αρχές, τις οποίες ήλπιζαν να ανακαλύψουν έμμεσα, εντοπίζοντας λανθασμένα επιχειρήματα, που ήταν φαινομενικά ορθά. 

Αλλά μόνον ο Αριστοτέλης προχώρησεν εις συστηματική μελέτη λογικών θεμάτων, αναφέρων ότι τα έργα του περί λογικής ήταν εντελώς πρωτοποριακά, αντιδιαστέλλοντας το έργο του με την ρητορική.

Η ρητορική αποσκοπούσε να διδάξει την τέχνη της πειθούς, ενώ η λογική την τέχνη της έγκυρης γνώσεως και της αποδείξεως. Γι αυτό ο Αριστοτέλης δεν θεωρεί φιλοσοφική μάθησιν την Λογικήν αλλά προπαιδεία και γενικόν εργαλείον (όργανο) κάθε επιστημονικής εργασίας.

 Στο έργο του “Περί Σοφιστικών ελέγχων” λέει ότι ενώ υπήρχε παλαιά πολύ υλικό περί ρητορικής, δεν υπήρχε απολύτως τίποτε ως σημείο αναφοράς περί συλλογιστικής, εννοώντας ότι οι προηγούμενες μελέτες ήταν αποσπασματικές κι όχι συστηματικές και δομημένες, όπως η δική του.

(Θυμίζω : αποσπασματικές=κομπογιαννιτισμός, συστηματικές & δομημένες=επιστημονικές)

Πέραν αυτών ο Αριστοτέλης απέδωσε στον πνευματικόν του “παππού”, τον Σωκράτη, τον “ορισμόν” (πραγμάτων, ιδιοτήτων, καταστάσεων, εννοιών κλπ). Λέμε “το μήλο είναι κόκκινο” και οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να έχει προκαθορισθεί τι είναι το “κόκκινο” (όπως και το “μήλο”). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ
ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...