Το ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται είδος πολυτελείας: Ακριβαίνει το ήδη ακριβό αγαθό – Νέο κύμα αυξήσεων παντού

 Αυξήσεις παντού εκτός από το εισόδημα βλέπουν οι πολίτες για ακόμα μια φορά. Η κυβέρνηση με τις πολιτικές στήριξης μάλλον των… ξένων που ζητούν “πράσινη” ή με φυσικό αέριο ενέργεια έκλεισε οριστικά τα λιγνιτικά εργοστάσια που κρατούσαν σχετικά χαμηλά τις τιμές ρεύματος και πλέον οι πολίτες θα αγοράζουν το ρεύμα σαν να επρόκειτο για κοσμήματα!

Από αύριο Κυριακή 1η Αυγούστου, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπα με μια νέα οικονομική επιβάρυνση μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος. Έτσι μετά την ανοδική πορεία ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της δίνει την χαριστική βολή στα νοικοκυριά μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Χωρίς πολιτική συγκεκριμένη ανταπόδοσης έκλεισε τα λιγνιτικά εργοστάσια και όπου βρεθεί και όπου σταθεί βγαίνει ο Κ.Μητσοτάκης και δηλώνει ότι θα πάμε στις ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά και το φυσικό αέριο, χωρίς να μιλά αν κερδίζουμε εμείς κάτι από αυτά (όλα εισαγόμενα). Οι Πολωνοί μάλλον ήταν πιο κουτί που έκλεισαν συμφωνία με την ΕΕ για διατήρηση του λιγνίτη μέχρι το 2048.

Ανατιμήσεις παντού

Οι σημαντικές ανατιμήσεις, ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής, που έχουν αρχίσει να καταγράφονται στις τιμοληψίες που γίνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και τα ινστιτούτα καταναλωτών, αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς οι αυξήσεις τιμών “προαναγγέλλονται” από πρόδρομους δείκτες.

Για παράδειγμα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην βιομηχανία, ο οποίος παρακολουθεί την διακύμανση των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που πωλούνται εντός και εκτός της χώρας, κατάγραψε για τον Μάιο αύξηση 13,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η μεγάλη αυτή αύξηση έρχεται σε συνέχεια της αύξησης κατά 14,6% για τον Απρίλιο και κατά 9,1% για τον Μάρτιο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις για τον Μάιο σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά εντοπίζονται στα ενεργειακά προϊόντα: Οι τιμές στην παραγωγή οπτανθράκων και προϊόντων διύλισης πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 71,3%, οι τιμές για την εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη κατά 35,4% και της κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού κατά 10,3%. Οι τιμές στην παραγωγή μετάλλων αυξήθηκαν κατά 7% και στην παραγωγή τροφίμων κατά 1,5%.

Στο επόμενο διάστημα αναμένονται ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε προϊόντα όπως το χοιρινό κρέας, τα τυριά, τα έλαια, τα όσπρια, η ζάχαρη, τα βρεφικά γάλατα, με δεδομένο ότι έχουν ήδη αυξηθεί τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές από το χωράφι ή την κτηνοτροφική μονάδα να καταγράφουν με την σειρά τους αυξήσεις που ξεπερνούν σε μέσα επίπεδα το 6%.

Πως το κοινωνικό αγαθό του ρεύματος γίνεται… είδος πολυτελείας

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε τις χρεώσεις χρήσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που πρότεινε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και αφορούν το 2021.

Τα συγκεκριμένα τιμολόγια ανήκουν στην κατηγορία των ρυθμιζόμενων χρεώσεων των λογαριασμών και καθορίζονται από τη ΡΑΕ λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα που χρειάζεται ο Διαχειριστής για τη λειτουργία των γραμμών και σταθμών υψηλής και υπερυψηλής τάσης αλλά και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ οι χρεώσεις χρήσης του συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αυξάνονται:

Κάποιες αυξήσεις καταγράφονται εδώ και μήνες, ενώ η τάση θα συνεχιστεί τους αμέσως επόμενους μήνες. Το ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροπολιτική, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Η μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα τον Ιούνιο κινείται στα 80 ευρώ / Mwh έναντι… 45 ευρώ ένα χρόνο πριν. Έχει δηλαδή αυξηθεί κατά 80%.

Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης κατά 3,3%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,542 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ίσχυε για το 2019 και το 2020. Ταυτόχρονα αμετάβλητη παραμένει η χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια στα 0,13 ευρώ ανά kVA.

Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης και δικαιούχους του ΚΟΤ και πολύτεκνους κατά 3%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,62 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,602 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τον οδικό φωτισμό, κατά 6,5%. Πιο συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,52 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,488 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οριακή μείωση αποφασίστηκε για τη χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια πέφτει στα 0,51 από 0,52 ευρώ ανά kVA.

Για τους πελάτες μέσης τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις), κατά 15,6%. Πιο συγκεκριμένα η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 1.384 ευρώ/MW (Μεγαβάτ) μεγίστης μηνιαίως τιμής της μέσης ωριαίας ζήτησης τις ώρες αιχμής (11 π.μ. – 2 μ.μ.) ανά μήνα. Η προηγούμενη χρέωση ήταν στα 1.197 ευρώ.

Για τους πελάτες υψηλής τάσης (ενεργοβόρος και βαριά βιομηχανία) η χρέωση μειώνεται κατά 2%. Η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 23.560 ευρώ ανά MW ετησίως έναντι 24.062 ευρώ.

Οι χρεώσεις είναι ρυθμιζόμενες και οι καταναλωτές δεν έχουν την ευχέρεια αναζήτησης εναλλακτικών τιμολογίων.

Συνδυασμός παραγόντων, με κυριότερο τον συνεχή καλπασμό των τιμών στο φυσικό αέριο που «χτυπούν κόκκινο» κάνοντας ρεκόρ 16ετίας, εκτινάσσουν σήμερα την χονδρική στα 136 ευρώ η μεγαβατώρα.

Και είμαστε ακόμη στην αρχή. Η αδιάλειπτη χρήση των κλιματιστικών αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αυξήσει περαιτέρω τη ζήτηση – με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε τιμές-  θέτοντας σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής διαχειριστές, ΡΑΕ, ΥΠΕΝ, ΔΕΗ και ιδιώτες παραγωγούς.

Σοβαρή ανησυχία προς ώρας δεν διαφαίνεται, βλάβες σε μονάδες δεν υπάρχουν και η «επιστράτευση» του λιγνίτη (αυτά που δεν θέλει η κυβέρνηση που αποφάσισε σταδιακά να τα κλείσει) δημιουργούν περιβάλλον ασφάλειας για τις δύσκολες βραδινές ώρες, από τις 7 έως τα μεσάνυχτα. 

loading...