Αλλαγή ώρας: Πότε περνάμε στη χειμερινή – Τι γίνεται τελικά με το θέμα της κατάργησης

 

Δεν είναι σαφές πότε και αν ποτέ, η ΕΕ θα απαλλαγεί από το μέτρο

Το καλοκαίρι μπορεί να μην έχει τελειώσει για αρκετούς, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που επέστρεψαν από τις διακοπές και αναρωτιούνται τι θα γίνει φέτος με την αλλαγή της ώρας και αν θα περάσουμε στη χειμερινή. Η αλλαγή της ώρας αναμένεται να γίνει λοιπόν και το 2022 την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 30/10/2022.

Τα ξημερώματα της Κυριακής του Οκτωβρίου, στις 04:00 τα ξημερώματα, γυρνάμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω, στις 03:00.

Το ζήτημα της κατάργησης της αλλαγής ώρας έχει μπερδέψει αρκετούς, ωστόσο πρόκειται για ένα θέμα που φαίνεται να έχει παγώσει. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περασμένου Μαρτίου στο Euronews, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, η θερινή ώρα εισήχθη για την εξοικονόμηση ενέργειας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καταργήθηκε όταν τελείωσε ο πόλεμος, αλλά επέστρεψε στη δεκαετία του 1980, όταν επέστρεψε η ανάγκη για αποταμίευση, λόγω της παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης.

Από το 2002, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – εκτός από την Ισλανδία – έπρεπε να προσαρμόσουν τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου.

Όμως το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την κατάργηση της αλλαγής της ώρας δύο φορές το χρόνο. Η απόφαση ελήφθη μετά από δημοσκόπηση 4,6 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που έδειξε ισχυρή υποστήριξη προς την κατάργηση του μέτρου.

Μετά την ψηφοφορία, η απόφαση πέρασε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να εφαρμοστεί. Ωστόσο, είπε ότι δεν θα μπορούσε να απαλλαγεί από την αλλαγή ώρας χωρίς εκτίμηση επιπτώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αλλαγές επρόκειτο να γίνουν έως το 2021, αλλά η συζήτηση για το ποιος ήταν υπεύθυνος έφτασε σε αδιέξοδο λίγο πριν «χτυπήσει» η πανδημία COVID-19.

Το Brexit περιέπλεξε επίσης το θέμα με την πιθανότητα να υπάρξουν διαφορετικές εποχές στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Ιρλανδία που διοικείται από τη Βρετανία.

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής υποστήριξη για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές πότε και αν ποτέ, η ΕΕ θα απαλλαγεί από το μέτρο.

loading...