Ραναβαλόνα: Ο «θηλυκός» Καλιγούλας της Μαδαγασκάρης που σκότωσε το μισό πληθυσμό επειδή ήταν χριστιανοί!

«Η τρελή βασίλισσα», «Ραναβαλόνα η σκληρή», «Μοντέρνα Μεσσαλίνα», «Ματωμένη Βασίλισσα», «Παράξενη Βασίλισσα», «Θηλυκός Καλιγούλας». Είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους που έχουν προσάψει οι ιστορικοί για μια από τις πιο σκληρές βασίλισσες που πέρασαν ποτέ από τη γη.

Στα 33 χρόνια που βασίλεψε η Ραναβαλόνα Α’, εξόντωσε όχι μόνο τους πολιτικούς αντιπάλους και τους πιθανούς διαδόχους του θρόνου, αλλά και τον απλό λαό. Οι εκκαθαρίσεις της μείωσαν το πληθυσμό της αφρικανικής χώρας από τα 5 εκατομμύρια στα 2,5.

Η ιθαγενής που «τρύπωσε» στο παλάτι και έγινε πριγκήπισσα

Στη βασιλική οικογένεια μπήκε εξαιτίας του πατέρα της, ο οποίος ειδοποίησε το βασιλιά Andrianampoinimerina για σχέδιο εξόντωσής του από σφετεριστές του θρόνου. Ως πράξη ευχαριστίας ο βασιλιάς “υιοθέτησε» την κόρη του ιθαγενούς και την πήρε στο παλάτι. Σύντομα η Ραναβαλόνα έγινε η πρώτη από τις 12 γυναίκες του πρίγκιπα Ραντάμα.

Οι σχέσεις τους όμως δεν ήταν καλές. Συχνά μάλωναν για τον εκμοντερνισμό της χώρας που προωθούσε τόσο ο βασιλιάς, όσο και ο πρίγκιπας. Πίστευαν ότι ο λαός τους είχε να διδαχθεί πολλά από τη Δύση. Επέτρεπαν την είσοδο ξένων και κυρίως Άγγλων στο νησί, βοηθούσαν χριστιανούς ιεραπόστολους να κηρύττουν ελεύθερα τη χριστιανοσύνη και έχτιζαν σχολεία. Η πριγκίπισσα βλέποντας το χριστιανικό ρεύμα να μεγαλώνει γινόταν ολοένα και πιο εχθρική απέναντι στον σύζυγό της. Η αντιπάθειά αυτή ήταν που δεν τους επέτρεψε να κάνουν παιδιά.

Ο βασιλιάς πέθανε. Ζήτω η Ραναβαλόνα

Όταν το 1810 ο βασιλιάς πέθανε, ο γιός του τον διαδέχθηκε. Η βασιλεία του όμως, δεν κράτησε πολύ καθώς έπειτα από 8 χρόνια πέθανε από φυματίωση. Η Ραναβαλόνα με τη βοήθεια ιερών και εθνικιστών που ήταν πολέμιοι του χριστιανισμού, διέδωσε παντού ότι ο «θεός της είπε να γίνει βασίλισσα». Στο σχέδιο βοήθησε καθοριστικά και ένας νεαρός ικανός αξιωματικός με τον οποίο λέγεται ότι, απέκτησε παιδί μόλις 11 μήνες αφότου πέθανε ο άντρας της, Ραντάμα.

Τον όρισε μάλιστα και πρωθυπουργό της. Η πρώτη κίνηση που έκανε ήταν να εκτελέσει όλους τους πιθανούς διαδόχους που είχαν βασιλικό αίμα. Η δεύτερη ήταν να εκτελέσει τον εραστή της, που την είχε κάνει μάνα και την είχε βοηθήσει να πάρει το θρόνο.

Η εξόντωση των Χριστιανών με κάθε μέσο

Μόλις έκατσε για τα καλά στο θρόνο η Ραναβαλόνα άρχισε τις «μεταρρυθμίσεις» με απίστευτη αγριότητα και βιαιότητα. Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι που «βρώμιζαν» τη χώρα εκδιώχθηκαν ή δολοφονήθηκαν, ενώ ακύρωσε όλες τις συμφωνίες που είχε υπογράψει ο προκάτοχός της με τη Βρετανία.


Οι αριστοκράτες και οι μάγοι κέρδισαν ξανά εξουσία και δύναμη και εφαρμόστηκε απόλυτος οικονομικός απομονωτισμός. Επίσης αποκηρύχτηκε ο χριστιανισμός. Όσοι Αφρικανοί είχαν βαφτιστεί χριστιανοί υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια. Αν δεν μετανοούσαν άμεσα, τους πετούσαν στη θάλασσα από μεγάλα ύψη, τους «έβραζαν» σε καυτό νερό ή τους δηλητηρίαζαν. Με εντολή της Ραναβαλόνα στήθηκαν «δικαστήρια» κατά τα οποία οι κατηγορούμενοι υποβάλλονταν σε μια παλιά παραδοσιακή θανατηφόρα δοκιμασία. Έπιναν αναγκαστικά ένα δηλητηριώδες υγρό ενός δέντρου. Αν κάποιος κατάφερνε να επιζήσει από το δηλητήριο, τότε κηρυσσόταν αθώος.

Μια από τις πιο φρικιαστικές ενέργειες ήταν όταν επιχειρήθηκε εισβολή από Αγγλικές ή Γαλλικές δυνάμεις που ήθελαν να την εκθρονίσουν. Η Μαδαγασκάρη ήταν σημαντικό σημείο ανεφοδιασμού και εμπορίου καθώς βρισκόταν στη θαλάσσια πορεία προς την Ινδία.

Η αδιάλλακτη στάση της Ραναβαλόνα έπρεπε να λάβει τέλος. Η βασίλισσα όμως ήταν οχυρωμένη πίσω από μεγάλα φρούρια που είχε διατάξει να κατασκευαστούν και κατάφερε να σταματήσει όλες τις επιθέσεις εναντίον της. Για να αποτρέψει κάθε νέα ελπίδα επίθεσης, έκοψε τα κεφάλια των νεκρών Ευρωπαίων στρατιωτών και τα κάρφωσε παλούκια. Όποιος προσέγγιζε την παραλία αντίκριζε αμέτρητα κομμένα κεφάλια.Το σαπούνι της βασίλισσας

Από τα «καλά» της Ευρώπης που ζήλεψε πάντως, ήταν το σαπούνι. Την είχε πιάσει μανία για το πως το έφτιαχναν. Επειδή δεν ήθελε να το εισάγει όμως ζήτησε από να της βρουν τη συνταγή. Όταν την βρήκε και μπορούσε να φτιάχνει, κράτησε το μυστικό μόνο για τον εαυτό της. Μια φορά το χρόνο έκανε μπάνιο στο μπαλκόνι της και μαζεύονταν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι για να τη δουν. Όταν τελείωνε έχυνε τα νερά στον κόσμο που βρισκόταν από κάτω λέγοντάς τους ότι τους «ράντιζε με θεϊκό νερό».

Τον επίλογο έγραψε ο γιος της

Το μεγαλύτερο κακό πάντως το βρήκε από το γιο που απέκτησε με το νεαρό αξιωματικό. Ο Ραντάμα Β’ εν αγνοία της βασίλισσας, ασπάστηκε την καθολική εκκλησία, καθώς είχε μεγαλώσει υπό την επιρροή Γάλλων πολιτών στο Ανταναναρίβο. Το 1854 σε επιστολή του προς τον Αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ΄ ζήτησε από τη Γαλλία να εισβάλει στο νησί.

Τρία χρόνια αργότερα η Ραναβαλόνα Α΄ ανακάλυψε συνωμοσία για την ανατροπή της, με πρωταγωνιστές το γιο της και Γάλλους. Απεβίωσε το 1861 σε ηλικία 79 ετών. Τη διαδέχθηκε ο γιος της που ακολούθησε φιλελεύθερη πολιτική βασισμένη στις εμπορικές συμφωνίες με ξένα κράτη.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

 1. εδω εχουμε συριζοεβραιονα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΣΥΡΙΖΟΕΒΡΑΙΟΝΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΣΟΚΟΝΕΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΟΕΒΡΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙ 43 ΡΗΜΑΖΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΟΕΒΡΑΙΟΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΣΥΓΡΙΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ 43 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ,ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ,ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ,ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΟΚΟΝΕΑΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΤΑΜΑΤΑ ΦΙΛΕ 6,51 ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΨΩΦΟΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ.ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ.ΟΛΟΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝΤΙΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ...

   Διαγραφή
 2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΚΑΚΟΔΟΞΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

  ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΚΑΚΟΔΟΞΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ :

  1. Ὅτι «ὅλες οἱ θρησκεῖες εἶναι ὁδοὶ σωτηρίας»3.

  2. Ὅτι τὸ Κοράνιο (καὶ οἱ Γραφὲς τῶν ἄλλων θρησκειῶν) εἶναι «ἴσο μὲ τὴν Ἁγία Γραφὴ καὶ ἱερὸ ὅπως αὐτή4» καὶ ὅτι οἱ Μουσουλμάνοι μποροῦν νὰ πᾶνε στὸν παράδεισο χωρὶς νὰ πιστεύουν στὸν Χριστό5.

  3. Ὅτι πολλὲς ἐντολὲς τοῦ Θεοῦ εἶναι προσωρινές6.

  4. Ὅτι εἶναι «εὐλογημένη» ἡ Συναγωγὴ τῶν Ἑβραίων, ποὺ ἀπεκήρυξε ὁ ὑπ᾽ αὐτῶν σταυρωθεὶς Κύριος7.

  5. Ὅτι ἡ βασικὴ ἀρχὴ τῆς Μασονίας, δηλαδὴ ἡ ἄποψη ὅτι: «ἕκαστος νὰ λατρεύῃ τὸν Ἕνα Θεὸν ὡς [=ὅπως] προτιμᾷ…». «Ὁ Θεὸς εὐαρεστεῖται εἰς τὴν εἰρηνικὴν συμβίωσιν τῶν ἀνθρώπων καὶ μάλιστα, αὐτῶν οἱ ὁποῖοι Τὸν λατρεύουν ἀνεξαρτήτως τῶν διαφορῶν, αἱ ὁποῖαι ὑπάρχουν εἰς τὴν πίστιν μεταξὺ τῶν τριῶν μεγάλων μονοθεϊστικῶν θρησκειῶν8»,εἶναι ἀποδεκτή.

  6. Ὅτι οἱ Ἱ. Κανόνες εἶναι: «Τείχη τοῦ αἴσχους9».

  7. Ὅτι ἡ Ρωμαϊκὴ «ἐκκλησία» εἶναι κανονική, τὰ μυστήριά της ἔγκυρα10 καὶ ὁ Πάπας κανονικὸς

  κι ο Ιερώνυμος στην ίδια κλίκα....
  Ἐπίσκοπος. Ὅτι ὁ Πάπας γιὰ ἐσᾶς εἶναι: «προφητικὸς ἀρχηγὸς ὄχι μόνο τῶν χριστιανῶν, ἀλλὰ καὶ ὅλου τοῦ κόσμου» καὶ «πρότυπον» καὶ «ἀδαπάνητος θησαυρὸς καὶ ὁδοδείκτης11».

  8. Ὅτι οἱ συλλειτουργίες καὶ συμπροσευχὲς μὲ τοὺς αἱρετικοὺς εἶναι «ἀγάπη». Κάτι ποὺ, ὄχι μόνο δὲν δίδαξε ἡ Ὀρθοδοξία, ἀλλὰ ἔπραξε τὸ ἀντίθετο μὲ στρατιὲς μαρτύρων.

  9. Ὅτι οἱ καταδικασμένοι, ἀπὸ τὴν Δ΄ Οἰκουμενικὴ Σύνοδο, Μονοφυσίτες εἶναι «Ὀρθόδοξοι».

  10. Ὅτι οἱ χειροτονίες τῶν Ἀγγλικανῶν εἶναι ἔγκυρες.12

  11. Ὅτι ἡ Οὐνία εἶναι ἀποδεκτή.

  12. Ὅτι ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία εἶναι μία, ἀνάμεσα στὶς 348 «ἐκκλησίες» – μέλη τοῦ Π.Σ.Ε – οἱ ὁποῖες διευθύνονται ἀπὸ τὸ Ἅγιο Πνεῦμα.13

  13. Ὅτι: «Οἱ κληροδοτήσαντες εἰς ἡμᾶς τὴν διάσπασιν (τὸ Σχίσμα) προπάτορες ἡμῶν ὑπῆρξαν ἀτυχῆ θύματα τοῦ ἀρχεκάκου ὄφεως καὶ εὑρίσκονται ἤδη εἰς χεῖρας τοῦ δικαιοκρίτου Θεοῦ!!!14
  *****

  Σημειώσεις: (Από 3 έως 14 αντιστοιχούν στα παραπάνω)
  3. «ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ», ἀρ. 603, σελ. 15 καὶ «ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ», ἀρ. 494, σελ. 23, Γενεύη 1994. «Ἐπίσκεψις» 511/30-11-1994 καὶ Ὀρθόδοξος Τύπος» 11-9-2009, «Ἀδέσμευτος Τύπος» (Μήτση) 21/9/2004, «ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ», ἀριθ. 523, σ. 12, Γενεύη 1995.
  4. Ἀντιφώνηση πρὸς τὸν πρόεδρο τοῦ Ἰρὰν Mohamend Khatami στὶς 13-1-2002. «ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ», ἀρ. 606, σ. 2 . «Ὀρθ. Τύπος», 15/3/2002.
  5. «ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ», ἀρ. 563, σ. 21.5. ww.romfea.gr/index.php?option =com_ content&task=view&id=3117&Itemid=2, Ἐκκλ. Πρακτορεῖο Εἰδήσεων http://www.amen.gr 20/1/2013.
  6. «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», 21/9/2003.
  7. Νέα Ὑόρκη, 28η Ὀκτ. 2009. Ὁ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης παραλαμβάνει τὸ βραβεῖο «Μακκαβαίων», μὲ τὸ ὁποῖο τὸν «τίμησε» ἡ Ἑβραϊκὴ Συναγωγὴ τῆς πόλης.
  8. Ὁμιλία στὸ Μπαχρέϊν, στὶς 25−9−2000. «ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ», ἀρ. 588, σελ. 16 καὶ ἀπὸ μήνυμα ποὺ ἔστειλε στοὺς Μουσουλμάνους ὅλου τοῦ κόσμου μὲ τὴν εὐκαιρία τοῦ Ραμαζανίου. Ρεπορτὰζ τοῦ Νίκου Παπαδημητρίου στὸ “Flash” στὶς 16.12.2001.
  9. «ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ», ἀρ. 423, 15/7/1989, σ, 6-7.
  10. Πορίσματα Διορθόδοξου Συνεδρίου γιὰ τὸν Οἰκουμενισμό, Θεσσαλονίκη 2004, περ. «Θεοδρομία», τεῦχ. 4ο.
  11. «ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ», ἀρ. 647, σελ. 2-3 30/4/2005. «Καθολική» 22/7/2003, ἐπίσημη ἐφημερίδα τῶν ΡΚαθολικῶν στὴν Ἑλλάδα.
  12. Στεφανίδου Β., Ἐκκλησιαστικὴ Ἱστορία, σ. 711.
  13. «Ὁμιλία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου ἐπ’ εὐκαιρίᾳ τῆς 60ῆς ἐπετείου ἀπὸ τῆς ἱδρύσεως τοῦ Π.Σ.Ε.», Θεοδρομία 1 (Ἰαν.–Μάρτιος 2008) σ. 145.
  14. «ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ» 15-6-1989, «Ἐκκλ. Ἀλήθεια» 16.12.1998 καὶ ἐφημερίδα «Νέοι Ἄνθρωποι» 26-2-1999.  ΠΗΓΗ: http://asimpiestos.blogspot.com/2017/04/blog-post_55.html
  Αναρτήθηκε από socratesnios στις 1:20 μ.μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 7,50 μμ Ο Χριστός είπε δύο σοφά, πρώτον, το ειρήνη και το αγαπάτε αλλήλους, ο Πατριάρχης ακολουθώντας τα λόγια του Χριστού έπραξε πολύ σωστά,
  Εσύ κατά τα γραφόμενά σου θα ήθελες όλους τους αντίθετους, στον καιάδα,
  Οπως αντιλαμβάνεσαι, υπάρχουν κάποιοι που έχουν περισσότερο μυαλό απο σένα και το επικίνδυνο φανατισμό σου που δεν εξυπηρετεί καμία λογική,
  Σκέψου λίγο, άνοιξε τα μάτια σου
  και δες τι κάνει ο φανατισμός πχ Ισλαμικό Κράτος, ,,,,,ε,,,

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]