Χώρα χωρίς οδό διαφυγής

Του Γιάννη Σιδέρη 

Η μυσταγωγική, ειδυλλιακή παρένθεση του Πάσχα τελείωσε, η καθημερινότητα επιστρέφει ορμητική και δύστοκη, και η κυβέρνηση θα μπει υποτίθεται σε
έναν αγώνα επιτάχυνσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Λέμε υποτίθεται γιατί, γιατί όλο βιάζεται, όλο εκπέμπει σιγουριά, όλο συντονίζεται το επιτελείο της, και όλο εκπρόθεσμη βγαίνει.

Ο πρωθυπουργός με το ανέπνευστο αστείο, πριν πετάξει το παραδοσιακό κανάτι, τον «Μπότη», στο καντούνι της Κέρκυρας, «χιουμοριστικά» ανησύχησε μήπως… περνάει από κάτω ο Σόιμπλε. Πάντως το αδιανόητα αγενές, για αξιωματούχο άλλης χώρας, «αστείο» μας έφερε συνειρμικά μια ανήσυχη απευκταία εικόνα από το προσεχές μέλλον: Ο Σόιμπλε που σίγουρα το έμαθε (ενημερώνονται για τα πάντα), μήπως να πετάει δικά του «κανάτια», την ώρα που η χώρα θα διαβαίνει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ήδη η κυβέρνηση αλλάζει σηματοδοτήσεις στον οδικό χάρτη. Η άτεγκτη, αποφασιστική ρήση του πρωθυπουργού, ότι «τα μέτρα θα ψηφιστούν παράλληλα με τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος», και του Ευκλείδη, «τίποτα δεν έχει αποφασιστεί μέχρι να αποφασιστούν όλα», ήταν πομφόλυγες βραχείας ζωής, και καταχωνιάζονται στη λήθη, όπως και τόσα αρειμάνια που έχουν πει στο παρελθόν.

Η κυβέρνηση υποτάσσεται στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και νομοθετεί μέτρα για μετά το 19, πριν ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος. Αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν το γνώριζε ή το ξόρκιζε σκοπίμως, γιατί δεν βόλευε τον μύθο του αντιστασιακού. Ηταν αναμενόμενο γιατί - όπως είχαμε γράψει προσφάτως- τα μεσοπρόθεσμα (το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμά τους), εξαρτώνται από οικονομικούς δείκτες που ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί ποσοτικά, και αυτό θα γίνει αργότερα, ως και το Καλοκαίρι του 18. Σε αυτό που μπορεί να ελπίζει τώρα, είναι απλώς η περιγραφή των μέτρων.

Πάντως δεν ορρωδούν, ξεχνούν αυτοστιγμής τις διαβεβαιώσεις, και αλλάζουν πορεία, ζαλίζοντας το δικό τους κυρίως προσωπικό – οι υπόλοιποι στέκονται σε απόσταση ασφαλείας γιατί τους έχουν μάθει. Το «θα ψηφιστούν μαζί όλα τα μέτρα», τώρα γίνεται θα τα ψηφίσουμε, κι αν τον Αύγουστο του 18 δεν εφαρμοστούν μέτρα για το χρέος, δεν θα εφαρμόσουμε και μεις τα ψηφισθέντα – διαβεβαίωση βέβαια που απέχει της σοβαρότητας.

Η ελπίδα της κυβέρνησης είναι μια συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ή σε κάποιο έκτακτο Eurogroup, κάτι που ωστόσο δεν είναι σίγουρο, καθώς το ακάνθινο στεφάνι που μόνη της έβαλε επί της κεφαλής της, παραμένει.

Ήδη βιώνει δύο διαψεύσεις ελπίδας: Ή πρώτη ήρθε από ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος προειδοποίησε πως αν η Ελλάδα πληρώσει με δικά της χρήματα τη δόση του Ιουλίου, όλα θα ξεκινήσουν από την αρχή. Η δεύτερη ήταν όταν ο… παράκλητος Σουλτς, κατάλαβε ότι η διεκδίκηση της καγκελαρίας δεν επιτρέπει αφελείς δηλώσεις αλτρουιστικού διεθνισμού. Το να κόψει ελληνικό χρέος δεν έγκειται στην απόφαση οποιουδήποτε καγκελαρίου, όπως αφελώς νόμιζε η κυβέρνηση (δεν είναι λεφτά από την περιουσία του αλλά από την περιουσία του γερμανικού λαού). Έτσι, αλλάζοντας τροπάρι, δήλωσε ότι όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να τηρηθούν, εισπράττοντας την αυτάρεσκη και ειρωνική δήλωση από τον Σόιμπλε «welcome to the club» κε Σουλτς».

Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του Δ/τη της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ότι η τράπεζα είναι δύσκολο να δανείσει την Ελλάδα ( δανείζει υποανάπτυκτες χώρες φρικώδους οικονομικής δυστυχίας), αλλά ακόμη και αν γίνει «το πρωτόγνωρο» για την τράπεζα βήμα, να δανείσει μία πλούσια χώρα(ακόμη είμαστε στις 40 πλουσιότερες του πλανήτη, ενώ μας δανείζουν πιο φτωχές της ΕΕ) το ποσό θα φτάσει το πολύ 1 δις.

Οπότε η κυβέρνηση, και δια αυτής η χώρα, έχει πλέον αποκλειστεί από κάθε οδό διαφυγής. Η μοίρα μας είναι να συμφωνήσουμε με τους δανειστές (στη γλώσσα της ΝΔ) ή να υποταχτούμε (στη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ). Η άλλη λύση, να κάνουμε ηρωική ρήξη για έξοδο, αλλά αυτή είναι μόνο θεωρητική υπόθεση εργασίας. Δεν μπορεί να την προτείνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχασε το μομέντουμ, που λέει κι ο πρωθυπουργός.

Πηγή Liberal
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΟΧΙΑΣ ΚΑΖΑΚΗ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΞΕΡΟΥΣ ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟ 2012 ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΥΣ ΤΡΕΧΕΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΛΙΓΟ ΑΝ ΞΕΦΕΥΓΕ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ...

  ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ,ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ,ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟ ΑΓΝΟΟΥΝ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ...
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΩΖΕΙ Η ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΔΕΡΗ ΠΟΛΥΞΕΡΕ,ΤΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΑΣ ΑΡΑΔΙΑΖΕΙΣ ΤΩΡΑ ΚΙ'ΕΣΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ??

  http://alfeiospotamos.gr/wp-content/uploads/2015/06/11407079_940181702698787_3866888989518111399_n.jpg

  ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑ,ΧΡΩΜΑ,ΔΟΓΜΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ 5η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ,ΟΙ ΤΟΤΕ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΑΓΓΛΟΦΙΛΕΣ,ΓΑΛΛΟΦΙΛΕΣ,ΡΩΣΟΦΙΛΕΣ,ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΦΙΛΕΣ ΚΛΠ ΧΩΡΙΣ ΜΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΟΦΙΛΗ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ...

  ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΕΛΛΑΝΙΕΣ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΒΡΕΙ ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗ.

  ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΩΡΡΑΣ,Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΑΠΛΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΘΕΣΜΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ,ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ..

  ΕΤΣΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ...

  ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΟΕΦΙΑΛΤΗ,ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ,ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΣΩΡΡΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ,ΑΥΤΟΣ ΔΙΑΘΕΣΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]