Σκωληκοειδίτιδα: Αν νιώσετε αυτά, πηγαίντε αμέσως στο νοσοκομείο!

Μια σπασμένη σκωληκοειδίτιδα είναι μια επικίνδυνη και απειλητική κατάσταση για τη ζωή σας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε όλα εκείνα τα συμπτώματα που δείχνουν ότι
υπάρχει φλεγμονή στην σκωληκοειδή σας απόφυση, ώστε να προλάβετε εγκαίρως να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για την αφαίρεσή της.

Όταν η σκωληκοειδής απόφυση παθαίνει φλεγμονή, η πάθηση λέγεται σκωληκοειδίτιδα. Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένας στενός σωλήνας που προεξέχει από το παχύ σας έντερο. Μπορεί να έχει μήκος μέχρι και Είναι έως και 15 εκατοστά και βρίσκεται στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας.

Η ακριβής αιτία της σκωληκοειδίτιδας δεν είναι πάντα σαφής. Μερικές φορές, η απόφυση γεμίζει με βλέννα, παράσιτα, ή κόπρανα, γεγονός που προκαλεί ερεθισμό. Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα μέσα σε μία σκωληκοειδή απόφυση που έχει φλεγμονή. Αν σκάσει, μπορεί να εξαπλωθούν βακτήρια στο εσωτερικό της κοιλιάς σας. Η προκύπτουσα μόλυνση μπορεί να προκαλέσει αποστήματα.

Στους περισσότερους ανθρώπους, ο πόνος ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια “μετακινείται”. Καθώς η φλεγμονή επιδεινώνεται, ο πόνος από τη σκωληκοειδίτιδα συνήθως αυξάνεται και τελικά γίνεται πολύ έντονος.

Παρά το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να εκδηλώσει σκωληκοειδίτιδα, εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας μεταξύ 10 και 30 ετών.

Συμπτώματα

Η σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, μιας μικρής “σακούλας” που προεξέχει από το παχύ σας έντερο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας.

Αν γνωρίζετε ακριβώς τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας, τότε θα είστε σε θέση να προλάβετε να την αντιμετωπίσετε εγκαίρως και με την μικρότερη δυνατή δυσφορία.

Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ξαφνικό πόνο που ξεκινά στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας
Ξαφνικό πόνο που ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και συχνά “μετατοπίζεται” προς το κάτω δεξιά μέρος της κοιλιάς σας
Πόνο που επιδεινώνεται όταν βήχετε, βαδίζετε ή κάνετε άλλες κινήσεις
Ναυτία και έμετο
Απώλεια της όρεξης
Χαμηλού βαθμού πυρετό που μπορεί να επιδεινωθεί καθώς η ασθένεια εξελίσσεται
Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
Φούσκωμα στην κοιλιά
Η περιοχή του πόνου σας ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία σας και την ακριβή θέση της σκωληκοειδούς σας απόφυσης. Όταν είστε έγκυος, ο πόνος μπορεί να φαίνεται ότι προέρχεται από το πάνω μέρος της κοιλιάς σας, επειδή η απόφυση αυτή βρίσκεται προσωρινά υψηλότερη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

loading...