«Σκληρό πόκερ» για το Κόσοβο: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία – Έρχεται η Μεγάλη Αλβανία;

O σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δήλωσε την Παρασκευή στο Κίεβο πως οι ΗΠΑ δεν θα εναντιωθούν σε μία ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Ο λόγος που οι ΗΠΑ θα στηρίξουν μία ενδεχόμενη συμφωνία είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του Κοσόβου σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, βέβαια ταυτόχρονα ανοίγει και ο δρόμος της πλήρης ένωσης του Κοσόβου με την Αλβανία, με την οποία θα ενωθούν τελωνειακά σε λίγους μήνες.

Μια ενδεχόμενη Μεγάλη Αλβανία θα ταράξει τις ισορροπίες δυνάμεως στα Βαλκάνια.

«Αν το Κόσοβο και η Σερβία καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία ικανοποιεί και τα δυο μέρη, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα την υποστηρίξουν αναμφίβολα», είπε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Η θέση μας, η θέση των ΗΠΑ, είναι ότι εάν τα δύο μέρη καταλήξουν σε μια συμφωνία — και δεν αποκλείσουμε εδαφικές ρυθμίσεις, δεν επαφίεται σε εμάς αυτό στ’ αλήθεια — εμείς δεν θα εναντιωθούμε» σε αυτή, συμπλήρωσε.

Στον Τύπο τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσόβου έχει αναπτυχθεί εδώ και μήνες έντονη σεναριολογία περί διαίρεσης της περιοχής σε χωριστές οντότητες ή ανταλλαγών εδαφών, εντός των ορίων μιας οριστικής λύσης για το καθεστώς της περιοχής.

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα διεξάγουν διάλογο με σκοπό να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία και να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Η Σερβία αρνείται να επικυρώσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της — όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί — που ανακηρύχθηκε το 2008 και έχει αναγνωριστεί από 110 χώρες και πλέον, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των 22 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Ανάμεσα στα θέματα γύρω από τα οποία εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα είναι η θεσμική οργάνωση των περιοχών όπου ζει η σερβική μειονότητα, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πρόβλημα.

Κατά εκτιμήσεις, 120.000 Σέρβοι ζουν ακόμη στο Κόσοβο, κυρίως στον βορρά, καθώς και σε διάφορους θύλακες διεσπαρμένους στην περιοχή.

Η μεγάλη πλειονότητα των περίπου 1,8 εκατ. κατοίκων είναι Αλβανοί και μουσουλμάνοι. Στη νότια Σερβία, οι Αλβανοί αποτελούν την πλειοψηφία στην κοιλάδα Πρέσεβο.

Ο πόλεμος ανάμεσα στους αλβανούς αυτονομιστές και τις δυνάμεις του Βελιγραδίου (1998-99) είχε στοιχίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους. Τερματίστηκε έπειτα από την εκστρατεία βομβαρδισμών του NATO στη Σερβία που ανάγκασε το Βελιγράδι να αποσύρει τα στρατεύματά του. Κατόπιν, η περιοχή τέθηκε υπό διεθνή έλεγχο ως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

loading...

3 thoughts on “«Σκληρό πόκερ» για το Κόσοβο: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία – Έρχεται η Μεγάλη Αλβανία;

  1. ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Χ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Jacob Rothschild

    Δεν θα πρέπει να αποκλείεται μία νέα καταιγίδα
    Eνας από τους κορυφαίους τραπεζίτες στον κόσμο
    ανοίγει τα χαρτιά του και προειδοποιεί

    θρυλική δυναστεία τραπεζιτών και χρηματιστών, οι Ρότσιλντ έχουν βαθύτατες ρίζες. Ξεκίνησαν από ένα ενεχυροδανειστήριο στην Γερμανία τού 18ου αιώνα και βαθμιαία εξαπλώθηκαν σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική στα τέλη τού 19ου αιώνα. Κορυφαίος σήμερα εκπρόσωπος της αγγλικής ρίζας της οικογένειας, ο σερ Ιάκωβος Ρότσιλντ διευθύνει το επενδυτικό ταμείο RIT Capital Partners που ίδρυσε η βαρώνη Ρότσιλντ και, παράλληλα, είναι και πρόεδρος του Εβραϊκού Ινστιτούτου Ερευνών.

    του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

    Πριν λίγες ημέρες, με αφορμή διάφορες περίεργες εξελίξεις στην διεθνή οικονομία, ο Ιάκωβος Ρότσιλντ δήλωσε σε ορισμένους Ευρωπαίους οικονομικούς συντάκτες και αναλυτές –μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων– ότι «η διεθνής οικονομία έχει εισέλθει σε περίοδο πειραματισμών και αβεβαιότητας, με ξεκάθαρα αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα. Γι’ αυτήν δε την εξέλιξη σοβαρές είναι οι ευθύνες αυτών που επιδιώκουν να επαναφέρουν τον προστατευτισμό στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, όπως και των κεντρικών τραπεζιτών, που στην ουσία τροφοδοτούν το ήδη επικίνδυνα υψηλό παγκόσμιο χρέος. Όλα αυτά δεν είναι καλοί οιωνοί και αν συνεχιστούν δεν θα πρέπει να αποκλείεται μία νέα χρηματοπιστωτική καταιγίδα».

    Χρηματοπιστωτική καταιγίδα, εξάλλου, δεν αποκλείει ούτε η τελευταία έκθεση του fund RIT Capital Partners, την οποία συντάσσει και υπογράφει ο ίδιος ο λόρδος Ιάκωβος Ρότσιλντ. Στην τελευταία έκδοσή της υπογραμμίζεται ότι: α) Οι κεντρικές τράπεζες πειραματίζονται και πάνε προς το άγνωστο. Χαμηλά επιτόκια, αρνητικές αποδόσεις στο δημόσιο χρέος, ποσοτική χαλάρωση και χαλαρές νομισματικές πολιτικές είναι γιγαντιαίοι πειραματισμοί με άδηλο μέλλον. β) Η πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη άνοδο των χρηματιστηρίων, όμως η εικονική δημιουργία πλούτου ελάχιστη επίδραση είχε στην πραγματική οικονομία. Η ανάπτυξη παραμένει αναιμική και η ζήτηση ασθενής. Σημαντικό δε μέρος του αναπτυγμένου κόσμου βρίσκεται σε φάση αποπληθωρισμού.

    Κατά τον Λόρδο Ιάκωβο Ρότσιλντ, «ο κόσμος του χρηματοοικονομικού κύκλου επωφελείται από τις αποπληθωριστικές πολιτικές που εφαρμόζονται, πλην όμως οι μακροπρόθεσμες συνέπειές τους παραμένουν άγνωστες. Παρατηρείται έτσι μία διάχυτη αβεβαιότητα που ευνοεί, αφ’ ενός, μία γεωπολιτική επιδείνωση και, αφ’ ετέρου, την ενδυνάμωση των λαϊκισμών-εθνικισμών».

    Από την άποψη αυτή, ο έμπειρος τραπεζίτης υπογραμμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit, της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ, όπως και ότι ανησυχεί πολύ και με την επιβράδυνση της κινεζικής μεγέθυνσης-ανάπτυξης. «Πολύ φοβάμαι ότι οι αναδυόμενες χώρες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αντιμετωπίσουν προβλήματα που θα επιδεινωθούν από τις αυξήσεις επιτοκίων και τις κομματικές πολιτικές της Fed, οι οποίες συνέβαλαν στο να εξαντληθεί η παγκόσμια ρευστότητα σε δάνεια. Αν όλα αυτά δεν αντιμετωπιστούν σοβαρά, υπεύθυνα και με ανοιχτό μυαλό από τους διεθνείς παίκτες, η προσεχής δεκαετία θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για όλους μας. Ιδιαίτερα δε για την Ευρώπη και τις υπερχρεωμένες χώρες μέλη της», είπε ο σερ Ιάκωβος Ρότσιλντ.

    Αν οι παρατηρήσεις αυτές δεν δημιουργούν προβληματισμό και δεν αποτελούν τροφή για σκέψη, τότε, ως συνήθως, ας πούμε βλέποντας και κάνοντας…

  2. Ελλάδα που είσαι ;

  3. αυτα ειναι σοβαροτατα αρθρα
    οι ζωες του κοσμου στη σκακιερα
    των τραπεζιτων

Comments are closed.