Νέα περίπτωση δίωξης: Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί σε απολογία τον καθηγητή του ΑΠΘ Δ.Κούβελα

 Για τις δηλώσεις του αναφορικά με το ισχαιμικό επεισόδιο του Ν.Χαρδαλιά

Σε μια ακόμη περίπτωση δίωξης προχωρά, μετά τον ΙΣΑ, και τον καρδιολόγο Φαίδωνα Βόβολη.ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αυτή τη φορά καλώντας τον καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρη Κούβελα σε απολογία για τις δηλώσεις του αναφορικά του, για το θέμα Ν.Χαρδαλία το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη και την συσχέτισή του με τον εμβολιασμό που είχε κάνει πριν 6 μήνες.

Μα σημειωθεί ότι ήδη ο εισαγγελέας έχει διατάξει από  την περασμένη εβδομάδα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων!

Ο Ιατρικός Σύλλογος αντέδρασε από την πλευρά του, ζητώντας αρχικά τη γνωμοδότηση της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος για το αν το ισχαιμικό επεισόδιο θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητικά ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολιασμού κατά του COVID-19. Η απάντηση της Εταιρείας, υπογεγραμμένη από τον πρόεδρό της, και διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Γεώργιο Μπομπότη, ήταν αρνητική.

Σε αυτήν χαρακτηρίζεται ως ανακριβής η επίμαχη αναφορά του καθηγητή του ΑΠΘ, επειδή  το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή κάτι παρόμοιο δεν…  περιγράφεται στο SPC (στο επίσημο κείμενο περιγραφής των χαρακτηριστικών του προϊόντος), τόσο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech όσο και σε αυτό της Moderna.

Λίγες μέρες μετά πήρε θέση και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), η οποία δήλωσε και αυτή αρνητική στην πιθανότητα αυτή.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις των δύο ιατρικών εταιρειών προκάλεσαν την αντίδραση του καθηγητή, ο οποίος κάλεσε  τους συναδέλφους του καρδιολόγους “να σέβονται τις επιστήμες που δεν γνωρίζουν σε βάθος και κυρίως να συμμορφώνονται με τις θεσμικές λειτουργίες και μη θεσμικούς φορείς και να μην ασχολούνται καθόλου με θέματα που χρειάζονται χρόνια ενασχόληση για να τα αντιληφθούν. Εκτός και αν υπάρχει συστηματική πολιτική αντιδημοκρατικής και αντισυνταγματικής εκτροπής”.

Ακολούθησε η εισαγγελική παρέμβαση, στην οποία ο κ. Κούβελας απάντησε με τη φράση “Είμαι υπεύθυνος μόνο για αυτό που λέω, όχι για αυτό που καταλαβαίνεις”.

Με ποια διαδικασία θα ελεγχθεί ο καθηγητής

Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου, που θα εξετάσει το “θέμα Κούβελα” την ερχόμενη εβδομάδα, έχει δύο επιλογές: Είτε να κινήσει την διαδικασία διερεύνησης μέσω του προέδρου, είτε να αναθέσει σε τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη του Δ.Σ. την προκαταρκτική διαδικασία παροχής εξηγήσεων.

Στην πρώτη περίπτωση, που είναι γρήγορη, ο πρόεδρος καλεί τον ελεγχόμενο, κρίνει ο ίδιος αν προκύπτουν παραβάσεις και επιβάλλει ο ίδιος τις προβλεπόμενες ποινές (έγγραφη επίπληξη ή πρόστιμο ως 5.000 ευρώ). Στη δεύτερη περίπτωση, η επιτροπή που λάβει τις εξηγήσεις, θα εισηγηθεί στο Δ.Σ. την παραπομπή ή όχι στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

loading...