Αρχαίο φυτό βλάστησε ξανά ύστερα από 32.000 χρόνια!

Το παλαιότερο φυτό στον κόσμο, φύτρωσε ξανά μετά από 32 χιλιάδες χρόνια! Ένας σκίουρος είχε θάψει τον καρπό του από την «εποχή των παγετώνων», όπως και στην ταινία.

Η «Εποχή των παγετώνων» έγινε επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων και ο μικρός σκίουρος, ο Σκρατ, έγινε διάσημος όταν στην προσπάθειά του να μεταφέρει ένα βελανίδι προκάλεσε μια καταστροφική χιονοστιβάδα.

Το κινηματογραφικό σενάριο μοιάζει να αντιγράφει τη ζωή, και μάλιστα την επιστημονική ανακάλυψη στην παγωμένη Σιβηρία με πρωταγωνιστή έναν λιγότερο γνωστό σκίουρο, που πριν από χιλιάδες χρόνια μετέφερε έναν καρπό φυτού και τον έθαψε στη γη για να εξασφαλίσει τροφή στις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Πρόσφατα Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν τους καρπούς του είδους Silene stenophylla, μέσα σε μια φυσική κρύπτη μετά από 32 χιλιάδες χρόνια!


Το τρομερό εύρημα από την εποχή των παγετώνων βρέθηκε κοντά στις όχθες του ποταμού Kolyma και η ραδιοχρονολόγηση επιβεβαίωσε, ότι οι σπόροι είχαν αυτήν την ηλικία . Οι καρποί συντηρήθηκαν μέσα στον πάγο και ξεθάφτηκαν από βάθος 38 μέτρων.

Οι ώριμοι σπόροι είχαν καταστραφεί, ίσως και από τον ίδιο τον σκίουρο , για να μην βλαστήσουν μέσα στο λαγούμι, αλλά μερικοί από τους ανώριμους σπόρους διατηρήθηκαν. “Έτσι οι επιστήμονες τα τοποθέτησαν σε ειδικά φιαλίδια και κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθήκες ώστε να βλαστήσουν.

Το φυτό Silene έρχεται κατευθείαν από την εποχή των Μουσώνων και των Μαμούθ. Άνθισε πάλι μετά από 32 χιλιάδες χρόνια και είναι υπέροχο. Η λέξη “Silene” προέρχεται από τον αρχαιοελληνικό «δαίμονα» Σειληνό που ήταν ο παιδαγωγός του θεού Διόνυσου. Από το γένος Silene υπάρχουν 108 είδη στην Ελλάδα (από τα 700 σε όλο τον κόσμο) και πολυάριθμα υπό-είδη….

loading...