ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΕΜΟΣ;

ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΪΝΑΣ (Α’) ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Επιχειρώντας μια πρώτη προσέγγιση, θα λέγαμε πως σίγουρα δεν είναι εύκολο να ερμηνευτεί το σύνολο των αιτιών αναφορικά με τον πόλεμο στην

Ουκραΐνα. 

Για ποιους λόγους το ΝΑΤΟ επιδιώκει την επέκτασή του εκεί, όταν εδώ και 15 περίπου χρόνια η Ρωσσία καθιστά σαφές, με κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους, ότι αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή; 

Μάλιστα, όταν υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί αναλυτές (συμπεριλαμβανομένου του Κίσσιγκερ) που, ήδη από τη δεκαετία του ’90, δήλωναν πως η υπερεπέκταση του ΝΑΤΟ θα είναι καταστροφική· πρόκειται να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πόλεμο.

Παραθέτουμε τρία από τα ουκ ολίγα σχετικά παραδείγματα.

Τον Ιούνη του 1997, πενήντα ειδικοί των διεθνών σχέσεων, μεταξύ των οποίων και ο Jack Matlock, τελευταίος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στέλνουν ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, στην οποία αναφέρουν: 

[…]Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα προσπάθεια επέκτασης του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των πρόσφατων Συνόδων Κορυφής του Ελσίνκι και του Παρισιού, αποτελεί πολιτικό σφάλμα ιστορικών διαστάσεων. Πιστεύουμε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ θα μειώσει τη συμμαχική ασφάλεια και θα διαταράξει την ευρωπαϊκή σταθερότητα[…].

Ο Αμερικανός μελετητής των διεθνών σχέσεων John Mearsheimer έλεγε το 2015 ότι: Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι η Δύση οδηγεί την Ουκρανία στον κατήφορο και το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η Ουκρανία θα καταστραφεί.

Ο George Beebe, ειδικός σύμβουλος της CIA για τη Ρωσσία, ανέφερε: Η επιλογή που αντιμετωπίσαμε στην Ουκρανία – και χρησιμοποιώ επίτηδες τον αόριστο – ήταν αν η Ρωσσία θα ασκούσε βέτο στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή στο πεδίο της μάχης. Και επιλέξαμε να διασφαλίσουμε ότι το βέτο θα ασκηθεί στο πεδίο της μάχης, ελπίζοντας ότι είτε ο Πούτιν θα συγκρατούσε το χέρι του είτε ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα αποτύγχανε…[1].

Παρότι, λοιπόν, ο πόλεμος φαίνεται πως πολύ εύκολα θα μπορούσε να αποφευχθεί (θα αρκούσε να καταστεί η Ουκραΐνα ουδέτερο έδαφος μεταξύ Ρωσσίας και ΝΑΤΟ, όπως η Φινλανδία ή η Αυστρία την εποχή του Ψυχρού Πολέμου), υπήρξε η συνειδητή επιλογή να εξωθηθούν τα πράγματα στα άκρα. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...