Προειδοποίηση Κούρτι για Σερβορωσική ηγεμονία στα Βαλκάνια

 

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι προειδοποίησε για την «πανσλαβική ηγεμονία» της Σερβίας και της Ρωσίας στα Βαλκάνια και την αποτυχία του Βελιγραδίου να αποστασιοποιηθεί από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tages-Anzeiger.

Ερωτηθείς αν είναι δυνατή η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, ο Κούρτι δήλωσε ότι «η Σερβία δεν είναι μια κανονική χώρα, διότι δεν έχει αποστασιοποιηθεί από την κληρονομιά του δικτάτορα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Το Βελιγράδι επιδιώκει μια σχέση με τους γείτονές του παρόμοια με αυτή που έχει η Μόσχα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Ως εκ τούτου, αυτή η γειτονιά αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλειά μας».

Στη συνέντευξη, ο Κούρτι μίλησε για τον συνεχιζόμενο διάλογο με τη Σερβία και ότι το Κοσσυφοπέδιο παραμένει προσηλωμένο στην εξομάλυνση των σχέσεων.

«Μας ενδιαφέρει να επιτύχουμε την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με βάση την αμοιβαία αναγνώριση. Είμαστε πάντα έτοιμοι για έναν εποικοδομητικό διάλογο», δήλωσε ο Κούρτι.

Πρόσθεσε ότι μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα μπορούσε να τεθεί σύντομα στο τραπέζι, αλλά εξαρτάται από τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Σχετικά με το θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας που ταλαιπωρεί το Κόσοβο και έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες εντάσεις τα τελευταία δύο χρόνια, ο Κούρτι ρώτησε τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης αν θα δέχονταν μια μειονότητα στη χώρα να ταξιδεύει με γαλλικές ή ιταλικές πινακίδες και να αρνείται να τις αλλάξει.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Σέρβων στο βόρειο τμήμα της χώρας μας δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου. Μια μικρή ομάδα εργαλειοποιείται από το Βελιγράδι. Οι ένοπλοι πίσω από τα οδοφράγματα δεν ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά για το έδαφος. Θέλουν να προστατεύσουν το βόρειο Κοσσυφοπέδιο ως μια ζώνη ανομίας», δήλωσε.

Ο Κούρτι τόνισε επίσης ότι υπάρχουν συνεχείς συναντήσεις με μέλη της κοινωνίας των πολιτών της Σερβίας, οι οποίες όμως κρατούνται μυστικές για λόγους ασφαλείας. «Προσέλαβα έναν Σέρβο σύμβουλο στην αρχή της πρώτης μου θητείας. Μόλις έγινε γνωστός ο διορισμός του, ο ίδιος και η σύζυγός του δέχθηκαν τέτοιες απειλές που ο νεαρός παραιτήθηκε από τη θέση του. Άλλοι πριν από αυτόν που ήθελαν να ενταχθούν έχουν σκοτωθεί», είπε.

https://www.euractiv.gr/

loading...